Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyet Yenilerken Dikkat: Yeni Mevzuat Değişikliği Yapıldı!

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

13.06.2020 Cumartesi tarihli resmi gazetede, ortopedik engelli(özel kodlu ehliyetli) engelli arkadaşları ilgilendirecek bir mevzuat değişikliği yayımlandı.

Yorumsuz paylaşmak istedim. Özellikle sevk edilmeden gidilen Aile hekiminin bu değişen mevzuattaki hükmü uygulaması önemli. Aksi halde sağlık raporuna yanlış ifadeler/bölümler yazılırsa, Nüfus Müdürlüğünden ehliyetinizi çıkarırken sıkıntı yaşayıp süreçlere tekrar başlamanız istenebiliyor.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/06/20200613-4.htm

13 Haziran 2020 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31154

YÖNETMELİK

Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarından:

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI

İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “özel” ibaresinden önce gelmek üzere “muayenehane hariç” ibaresi ile “Emniyet” ibaresinden önce gelmek üzere “Türk Silahlı Kuvvetleri” ibaresi eklenmiş, üçüncü, beşinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Tabip tarafından, sürücü/sürücü adayının genel sağlık durumuna ilişkin yazılı beyanı alınarak ikinci fıkrada tanımlanan durumlarının olup olmadığı yönünde ilk muayenesi yapılır. Bu Yönetmeliğe göre sürücülüğe engel hali olmayanlara muayeneyi yapan tabip tarafından uygun rapor verilir. Yapılan muayene sonucunda, sürücülüğe engel hali tespit edilen veya ikinci fıkrada tanımlanan durumlardan bir veya birkaçının olması veya hakkında karar verilemeyen sürücü/sürücü adayının muayene bulguları ve sevke neden olan uzmanlık muayenesi hariç sürücü belgesi alabileceği sağlık raporunda belirtilir ve ilgili uzman tabip/tabiplere gönderilir. İlgili uzman tabip/tabipler tarafından sürücü/sürücü adayının muayenesi yapılarak sağlık raporu verilir. Bu durumda, ilk muayene sonucunu gösteren sağlık raporu ve uzman tabip/tabipler tarafından düzenlenecek sağlık raporu birlikte geçerlidir. Ancak kişinin özel tertibatlı araç kullanması gerektiği durumlarda ilgili uzman tabip/tabipler tarafından sekizinci fıkraya göre işlem yapılır.”

“(5) Kişinin, adına düzenlenen rapora itiraz hakkı vardır. Raporlara itiraz usulleri Sağlık Bakanlığınca belirlenir.”

“(8) Özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda düzenlenen sağlık raporuna; tanı, sürücü belgesi alabileceği ve özel tertibatlı araç kullanabileceği belirtilerek kod ve sürücü belgesi sınıfı yazılmadan il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak komisyona sevk edilir. Komisyon valilik tarafından görevlendirilecek il sağlık müdürlüğü görevlisinin başkanlığında kişinin sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları, ortopedi ve travmatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nöroloji uzmanları ve valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşur. İl sağlık müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulması halinde bu Komisyona iç hastalıkları, ruh sağlığı hastalıkları, kulak burun boğaz uzman hekimleri ve elektrik mühendisi dâhil edilebilir. Komisyon valilik tarafından uygun görülen ilçelerde de oluşturulabilir. Komisyon uygun göreceği özel tertibat kod numaralarını, hangi sınıf sürücü belgesi alınabileceğini veya sürücü olunup olunamayacağını sağlık raporunun ilgili bölümünde belirtir. Komisyon tarafından, aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığı kontrol edilebilir. Komisyon başvuru olması halinde en az ayda bir kere toplanır. Komisyon kararları oy çokluğu ile alınır. Oy eşitliği halinde komisyon başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanır.”

“(12) Dış temsilciliklerimiz tarafından alınacak sürücü belgesi başvuru işlemlerinde, başvuru sahibinin ikamet ettiği ülkeden aldığı sürücü olmasında engel durum bulunmadığına dair sağlık raporu geçerli kabul edilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık ve İçişleri Bakanları birlikte yürütür.

-------------------------------------

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Ben herhangi bir değişiklik göremedim zaten bu şekilde yapıyoruz

Merhaba ben ehliyetimi yeni olarak aldım ama engelli ehliyeti olarak başvuru yapmamıştım yenileme yapmıştım kalp pili mevcut bende raporumda %100 ilerde ötv indirimli araç almak istersem h engelli ehliyetimi almam gerekiyor bir daha tekrardan sinavami girmem gerek
StratoS

salih2956.
Rapor oranı %90 ve üzerinde olanların ÖTV istisnası işleminde herhangi bir ehliyet şartı aranmaz.

recepaydın

Bu paylaştığım yazıda da belirttiğim gibi ehliyet alacakların süreçleri ile ilgili bir değişiklik değil, aile hekiminin rapora yazması gereken ifadeler ve yönlendirmesi ile ilgili bir değişiklikti.

Yazımda da belirttiğim gibi, bizim bunları da bilmemiz gerekiyor çünkü, yanlış işaretleme ve ifadeler yazılırsa Nüfus Müdürlüğü sağlık raporunu kabul etmiyor, sürece yeniden başlamak zorunda kalıyorsunuz.

anladığım kadarıyla aile hekimleri "......rahatsızlığı/engelliliği dışında sürücü belgesi alabilir...... bölümlere sevki uygundur" gibi bir ifade kullanacak doğru mu anladım acaba?

Aile hekimine gittim beni ortopedi ve göze sevk etti fakat hastane yazmiyor. İstedigin devlet hastanesi uzman doktora git dedi. Aile hekimide ilk defa böyle bi sevk verdiğini söylüyor. Acaba doğrumu yapmış? İstedigim uzman doktora görünsem uygunmudur ? O uzman doktorlarmi beni saglik kuruluna sevk edecek ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

melihbe

Evet, ben değiştirirkende yazmamıştı. Ben kendim hastane seçtim diye hatırlıyorum. Yani uygulama dediğiniz şekilde.

StratoS

Teşekkürler, peki özel hastane uzman hekimi uygunmudur ? Bilginiz var mı ? Kimi oluyor kimi olmuyor, bissürü yorum var.

melihbe

Bana göre mevzuatsal açıdan olsa da(Emin değilim) siz Devlet hastanesine gidin. Çünkü Enliyet Sağlık Kuruluna sevk edecek ve engelli raporunuza bakarak sadece yorum yazacak. Neden ekstra fazla para ödeyesiniz ki?

StratoS

Yoğunluk var randevu alınmıyor devletten. Özel hastane uzman ortopedi göz 100 tl.

melihbe
Ehliyet rapor muayeneleri sosyal güvence kapsamında değil, özel hastaneden hastaneye değişir, 200 TL de isteyebilir, normal. Göz devlet hastanelerinde zaten normal zamanda da randevu alması zor olan çok yoğun bir poliklinik.

Üst Alt