Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyeti değiştirmeden ÖTV'siz araç alamaz mıyım?

Kotan

Üye
Konular
13
Reaksiyonlar
0
merhaba ,

ehliyeti il sağlıkta değiştirmeden sadece raporla araç alımı yapılır mı ?

vergi dairesinden özelge istedim hala sonuç gelmedi 2020'ye girmeden güzel kampanyalar oluyor. olurda vergi dairesi 2020 ye kadar olumlu sonuç verirse ehliyeti değiştirmeden direkt raporla alım yapıp daha sonra ehliyeti değiştirsem oluyor mu ?

Kotan
Sadece otomatik vites gibi ek tertibat gerektirmiyorsa olur, çünkü ehliyet değişiminin 2020 yılı sonuna kadar süresi var.
Ancak ek tertibat gerekiyorsa TSE kendi işlemleri için yeni tip sürücü belgesi istiyor.

teşekkürler abi. tertibat yok otomatik vites. umarım vergi dairesinden bir an önce cevap gelir araba fiyatları fırlamadan araba mı alabilirim

Kotan hayırlısı olsun inşaallah.
Yalnız bilgisiz memurlar illa yeni tip sürücü belgesi şeklinde bir dayatmada bulunabilirler.
Israrcı olun, öyle bir hakları yok, sitede örnekleri var.

abi valla o memurlardan çektiğimi kimseden çekmedim diyecek bişey bulamıyorum.

raporda sağ ayak %0 yazıyor sırf bunun için bile özelge istediler benden. 3 aydır cevap bekliyorum .

Ufukalp

abi merhaba özelge sonucu geldi. ancak raporda "ÖZEL TERTİBAT KULLANMASI GEREKİR.ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SÜRÜCÜ KOMİSYONUNA BAŞVURMASI UYGUNDUR.S.K.İ.K" yazmasına rağmen vergi dairesi şöyle bir sonuç yazmış;

"Somut olayda, söz konusu raporun düzenlendiği tarihte yürürlükte bulunan Erişkinler İçin
Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğinin (8/1-ı) maddesinde, sadece engelliliğine
uygun hareket ettirici özel tertibatla taşıt kullanabilecek olanların durumunun, raporun
açıklama kısmına yazılacağı belirtilmiş, Yönetmelik ekinde (Ek:1) olarak yer alan Rapor
örneğinde "VI. Açıklama" kısmına ait (2 numaralı) dipnotta "...'Sadece hareket ettirici aksamda
özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir', 'Özel tertibatlı araç kullanmaya ihtiyacı yoktur' vb.
kişinin özel durumunu belirten açıklamalar belirtilmelidir." ifadesine yer verilmiştir.
Bu çerçevede, özelge talep formu ekinde ibraz edilen 17.09.2019 tarih ve
201991710313223462ad0 sayılı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda, engel durumu (sol opere
pev. sol cruriste atrofi sol alt ekstremite 1 cm kısa.. sol cruriste 7 cm , sol uylukta 2 cm atrofi)
itibariyle, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen
istisnadan yararlanmanız mümkün değildir."

anlamadığım konu raporda yazan ibareden dolayı mı vermemişler yoksa bacaktaki rahatsızlıktan dolayı mı ?

Kotan

Yeni mevzuat düzenlemesi yapıldı. 3-4 aydır forumda tartışıyoruz, bakmıyorsun sanırım?

Engelli raporlarının otomatik vitesli araç alımına uygun olması gerekiyormuş. Bu yüzden engelli raporunda olması gereken bazı ifadeler istiyorlar. Yoksa yeniden rapor alın diyorlar.

Sana belirtildiği gibi, senin engelli raporunda belirttikleri şekilde ifade yok sanırm. Belirttikleri ibareleri rapora ekletmen gerekiyor.

Birde H ehliyetini ne zaman almıştın?

Ehliyeti bilerek almamıştım böyle bir durum olur diye.

az önce aynı durumda olan bi arkadaşımla konuştum vergi dairesine gitmiş vergi dairesi hastaneye bi dilekçe yazmış hastane raporu uygun haale getirip tekrar vergi dairesine göndermiş. dün de arabayı almış arkadaş. böyle bişey duydunuz mu peki ?

Kotan

Hastane kabul ederse bunada gerek olmayabilir ama bunu hastane sağlık kurulu bilir.

Benim engelli raporumda mesela "ortopedik engellilik" işaretli değildi. Başhekim imzası ile düzelttiler ve Vergi Dairesi kabul etmişti. Yani ben gidip konuşmuştum.

Ama ibare eklenmesini bilmiyorum. İstersen hastane ile konuş öncelikle. Yeniden rapor çıkarmayayım, lütfen yardımcı olun de.

Kotan
İbare eksikliğine vurgu yapılmış.
Hastane kabul ederse olmaması için bir neden yok.
Yeni yönetmelikte mutlaka ibare aranıyor.

Benim raporum %90 (Diyalize giriyorum) Süreğen-Kronik işaretli, ve Ek açıklama olarak ÖTV'den faydalanır yazıyor. Araç alırken sorun yaşayacak mıyım. Fiziki engelim hiç bir şeyim yok ?

Ufukalp

tamamdır abi çok sağol umarım hastane hatasını kabul ederde zorluk çıkarmaz

Fatihhhh
%90 üzeri için ibare şartı yok, zaten ehliyet şartı da yok merak etmeyin.

redkit
Hareket ettirici aksam üzerinde özel tertibat gerektiği" yönünde ibare.

Vergi Dairesinin çifte standartı

merhaba,

sol bacağım 3 cm kısalık , sağ bacağa göre 8 cm incelik, kas kaybı ve ayak bileğinde ciddi hareket kısıtlılığı mevcut hastane %11 rapor vermesine rağmen vergi dairesi bu orana ötv muafiyeti alamazsın diyo başlka bişey demiyo %11 oran verilen bi hastalıgı engelden bile saymıyo. ve görevli arkadaş işine geliyosa yoksa mahkeme yolun açık gibi küstahça bi konuşma yaptı.

Engelli haklarından yararlanabilmek için en az %40 orana sahip olmak gerekir diye biliyorum.

ÖTV indirimi de engelli haklarından olduğundan %40'in altındaki engel ortopedik olsa bile ötv indirimi için dikkate alınmayabilir.

Ankyra
Öyle bir kural yok.
ÖTV muafiyeti yönünden engelli sayılma kriterleri çok farklı.
Ya %90 ve üzeri olacak, ya da engel alt ya da üst ekstremite kısıtı şeklinde ortopedik ise oran şartı aranmaksızın manuel vitesli bir aracı kullanabilmek için ek tertibat ihtiyacı olacak.
Ancak çok düşük oranlı raporlarda vergi daireleri sorun çıkarabiliyor.
Kotan
Raporunuzda uygun bir tertibat ibaresi varsa ve sırf orandan dolayı reddedilmiş ise bence özelge talep edin.

Benimkisi sadece bir tahmin. Yasada 90 alti engel ortopedik ve tertibatla ötv indiriminden yararlanabilir derken, vergi dairesi engel cikariyorsa vardir bir bildikleri :)

@Ankyra
%3 , %5 gibi çok düşük oranlı raporlar ile başvuru da olabiliyor ve gerçekten araç kullanma yönünden sağlıklı insanlar ile hiç bir farkları olmayan bazıları bir şekilde böyle rapor alabiliyorlar.
Sanırım memurlar da böyle bir inisiyatif kullanma yoluna gidiyorlar.
Ancak arkadaşın yukarıda belirttiği kısıtların mevcut olduğu %11 oranlı raporu reddetmek de bana göre kendini yasalardan üstün görmektir.
O rapor bende olsun söke söke alırım.
Her şey yasa, yönetmelik ve ÖTV genel tebliğine uygun ise, bana, durumunuz şu yasa, yönetmelik ya da tebliğin şu maddesine uymuyor diyemiyorsa "vardır bir bildiği" gibi bir ifadenin arkasına sığınılamaz.

Bu tur durumlarda en doğrusu özelge talep etmek.

Ankyra
Bence de.
Yoksa sabah eşiyle kavga edip çıkmış bir memurun inisiyatifine kalabiliyor durum.

Kanun koyucu ben olsam yukarida açıkladığım gibi izah ederdim ve kimsede soru kalmazdı :)

Üst Alt