Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyeti iptal edilen ve %90 rapor alamayan kişilerin araç alma hakkı!?

alperen1

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar bir hukuk mücadelesi başlatmayı düşünüyorum. Hukuki bilgisi olan katkı sunmak isteyen olursa sevinirim. Biliyorsunuz ÖTV indirimli araç almak için 2 yol var .
1. ortopedik engelli raporu ile kişiye özel tertibatlı, engelli ehliyeti ile alınıp kullanılabilen
2. %90 ve üzeri rapor ile özel tertibat olmadan engelli ehliyeti olmadan alınıp yakınlarının kullanabildiği.
%90 ve üzeri için ÖTV indirimli araç alma hakkı tanınmasındaki mantık engelli kişinin rahat dolaştırılmasını sağlamak için sıfır araç ile arıza yapma ,yolda kalma, sanayilerde uğraşma sorunlarını en aza indirme için bir uygulama. Eski de engelli araç içinde olmadan o araç ile dolaşmak cezai sebep idi. sadece 1. derece yakın aile fertleri kullanabiliyor idi. son yıllarda değişiklikler ile daha esnek hale getirildi 2. veya 3. dereye kadar kullanıyor. engelli içinde olma şartı yok. Benim başlatmak istediğim hukuki mücadele şu:
Ben beyin ameliyatında sonra %57 sürekli engelli raporum var. rapor gerekçesi ortopedik değil. normal şartlarda ÖTV indirimli araç alma hakkı yok. Ancak benim ameliyat sonrası epilepsi oluştu. 9 yıldır epilepsi ilacı kullanıyorum. ehliyetim iptal edildi. Madem ben epilepsi sebebi ile araç kullanamıyorum o zaman ÖTV indirim hakkı verilip aynen %90 üzerine uygulanan mantık ile ehliyeti iptal edilenlere de ailesi kullanabileceği ÖTV muafiyetli araç alma hakkı verilmesi için hukuk mücadelesi başlatmak istiyorum. Belki şu akla gelebilir, her araç kullanamayana ÖTV indirimi olursa %70 raporu olan yaşlı bir teyze de almak ister yada %80 görme engelli biride almak ister o yüzden reddedilir denebilir ancak ben mücadeleyi araç kullanırken ehliyeti iptal edilen engelli raporlulara rapor oranına bakılmaksızın ÖTV muafiyeti hakkı tanınması adına başlatmak istiyorum. @OturanBoğa

Özgürlük verilmez alınır. Kanunu iyi oku ÖTV hakkı kimlere veriliyor. Kanunlarda o kadar çok boşluk ve hata var ki yazsak form yetmez. Sana hak veriyorum. Ehliyet iptal ve epilepsi rahatsızlığın var. Kanun maddeleri ne diyorsa hukuk o şekilde işler. Dava açmak avukat tutmak ayrı bir masraf ister iyi düşün taşın derim.

Oscar Evet kanun da yazmıyor ancak kıyas yolu ile bir içtihat da bulunulup karar çıkartabilirmiyim diye düşünüyorum Bu Benim şahsi olarak ÖYV indirimi almam da öte emsal teşkil edip aynı durumda olanlar için bir yol açılıp kazanım olur diye düşünüyorum. Acaba aynı durumda olup da daha önce verilmiş bir karar var mı? onu da bilmiyorum. Bizde bürokrasi mantığı genelde vatandaş da ziyade Devleti kollama da yana olduğunu da düşününce zor, uzun bir süreç olacağını da tahmin ediyorum.

valla benimde epilepsi benzeri hastalığım var biz ehliyeti nasıl yenileyecez arkadaş şu yasa kanun her ne zıkımsa değişse birşeyler yapılsa keşke....
yoksa valla elimizde ki ehliyet den de olacaz arkadaş.....

alperen1

Mahkeme yolu ile bu tür bir kazanım mümkün değil. Bu siyasi bir irade. Son değişiklikler kocaman bir kitlenin dahi siyasilerin umurunda olmadığını gösteriyor, değil ki bunun dışında kalan daha küçük bir kitleyi dikkate alsınlar.
Siyasilere bedel ödetmediği müddetçe hiç bir kesim kazanamaz. Ülkemizde olan da bu. Adamlar her şeyi yapıyor ve bunun bir bedeli yok. O zaman yapageldiklerini yapmaya devam etmemeleri için bir neden yok.

Mantıklı düşününce ÖTV indirimi sadece belden aşağısı tutmayan, bir ayağı sakat yada yürüme sorunu çeken kişilere tanınmış bir hak olmalı. Bir eli olmayan ortopedik engelliler ÖTV indirimi alabiliyorsa engelli raporu %40 olan her engelli bu indirimden faydalanmali diye düşünüyorum. Alperen Yargıtay kararları tutarsız her karar birbirinden farklı çıkabiliyor. Yani sen bu davayı kazandın diyelim ve akabinde ben dava açsam senin Yargıtay kararını eklesek bile red yeme olasiligim var. Ben çok Yargıtay kararı okudum iş kazaları ve trafik kazalari hepsi farklı örtüşen kararlarda var tam tersi red olanlarda var.

Yanılıyorsun demeyi isterdim ama doğru diyorsun. Hukukun üstünde siyasetin gölgesi olunca adamına göre karar çıkıyor. Bunun yanlışlığında daha vahim olanı da bu durumun kanıksanması.

Ben serebral palsi hastasıyım. Nörolojik rahatsızlığım ve vücudumda istem dışı kasılmalar nedeniyle doktorlar ehliyet raporu vermiyor bu nedenle ötv muafiyetli araç alamıyorum raporum %67 olduğu için ailemde araç alamıyor üzerime.. Raporuma göre 'hafif' engelliyim ama doktorlara göre 'ağır' engelliyim ve trafiğe çıkarsam risk tașıyormușum. Sizin söylediklerinizi düşününce mantıklı geldi madem bana ehliyet vermiyor doktorlar 'ağır' engelli görüyor bu ağır engelli kişinin işe gidip gelmesi için, bir yerden bir yere gitmesi için araca ihtiyacı var değil mi? %90 üzerine verilen hak raporu %90 altı olup da 'araç kullanamaz' raporu olan bizler için de geçerli olsun

batsın bu dünya beeee biz bu ehliyti nasıl yenileyecez ???? :( :( :(

Üst Alt