Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ehliyetimi değiştireceğim. Engelli statüsünde mi olacak?

engellsizz

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Engel oranım %45 ve süresiz ama sürüşü etkileyen bir hastalığım yok.

ÖTV indirimi ile araç almak istesem eski tip B sınıfı ehliyetimi yeni ehliyetle değiştireceğim, yapmam gereken ekstra birşey yapmam gerek var mı? Yoksa Sağlık Kurulu Engelli Raporu yeterli mi?

Neden soruyorum mesela Toyota'nın sayfasında şöyle yazıyor:

Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.

B Sınıfı Engelli ibrazlı ehliyet özel bir ehliyet türü müdür? Neticede benim eski tip ehliyetim engelli statüsünde değildi, şimdi yenisini alacağım için emin olmak istedim, yardımcı olabilir misiniz?

engellsizz

Konu açtığınız başlık ile konu uygun yerde değil gördüğüm kadarıyla. birde belirttiğiniz sorularda sayısız başlık forumlarda var. Göz gezdirmenizi öneririm.

ÖTV'siz araç 2 koşulda alınır. 1- %90 üzeri engelli sağlık raporuna sahip olmak.
2- Oran fark etmeksizin, ortopedik engelli olduğunuzu gösterir engelli sağlık raporunuzun olması ve B ehliyetinize işlenmiş, aracı kullanmanız için gereken özel tertibatların kodlarının bulunması gerekir.

Yani ortopedik engelli iseniz, engelli sağlık raporunuzla B sınıfı ehliyet almaya başvurabilir, Ehliye Sağlık Kurulu karar verirse, size belirttiği özel tertibatların kodlarını işleyerek ehliyetinizi verir. Ve o ehliyet ve engelli raporunuz ile bayiye gidip aracınızı alabilirsiniz. Araç trafiğe çıkmadan önce kodlarınıza göre özel tertibat yapılarak çıkar. (Direksiyonda tertibat, pedallarda tertibat, sinyal silecek kollarında tertibat, viteste tertibat vb.)

Ama sakın yanlış anlayıp her ortopedik engelliye ehliyet verilir, tertibat verilir ve ÖTV'siz araç alabilir diye düşünmeyin. Dediğim gibi buna Ehliyet Sağlık Kurulu Karar verir.

yanıtınız için teşekkür ederim.

Ben ortopedik engelli olmayan ama %90 altında engelli oranı olanların da ÖTV indirimi alabileceğini sanıyorum, kusura bakmayın.

engellsizz
Sürüşü etkileyen bir rahatsızlığım yok, rapor oranim %45 demişsiniz. O halde ÖTV muafiyetli araç alma hakkınız da yok.

Ufukalp

Ben gelir idaresinin 2018 de yayımladığı rehberdeki şu kısmı görünce herkes indirim alabiliyor sanmıştım.

218d03a194146446cbce120bf74f8296.jpg

engellsizz
Daire içine aldığınız metinde "engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat" yazıyor.
Yani manuel vitesli bir aracı kullanmak için herhangi bir özel tertibata ihtiyaç duymuyorsanız ÖTV muafiyeti de yoktur.
Keşke dediğiniz gibi olsa :) Benim ÖTV muafiyeti hakkım da yok.

Üst Alt