Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Eklem romatizması hastasıyım. Yüzde kaç oranında rapor alabilirim?

cagrinan

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar ben 2 yaşından beri eklem romatizması hastasıyım ve eklemlerimde tahribata neden oldu hastalık kollarımı 180 derece değil ancak 110 derece açabiliyorum, yere bişey düşünce alamıyorum dizilerimi büküp ayakkabımı veya çorabımı kendim giyemiyorum kalçamda kısıtlılık var tam olarak açamıyorum ayaklarımı sağa sola açamıyorum kalça kısıtlılığından, ayakbileklerimde tahribat var ayak bileğinde baş parmağın yanındaki parmakta bükülme var, yere düştüğümde kendiliğimden kalkamıyorum el bileklerimde hastalıktan ötürü yukarı doğru bükemiyorum el bileklerinde şişlikler mevcut yardımcı olursanız sevinirim

Sanırım sizin için sakatlık oranı cetveli'nde EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MODELİ uygulanır. Bütün açıların tek tek çlçülüğ toplam oran bulunmalı. Bunu ancak rapor için başvurduğunuzda doktorlar hesaplayabilir:

1-1.2. EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI MODELİ
Bu modeli kullanabilmek için üç ayrı basamağın takip edilerek bir bütün halinde değerlendirilmesi mecburidir. Bu üç basamak şunlardır.
1.2.1. Eklem hareket açıklığına bağlı özürlülüğün hesaplanması
1.2.2. Spesifik omurga hastalığı tanısına bağlı özürlülüğün hesaplanması
1.2.3. Spinal sinir kayıplarına bağlı özürlülüğün hesaplanması

Yaralanma modeli bireyin hastalığına uygun değilse veya omurgaya bağlı özürü belirlemede daha fazla klinik veri gerekiyorsa eklem hareket açıklığı modeli kullanılır. Bu modelde bazı basamaklar izlenmelidir. Patoloji stabil ve kalıcı olmalı, yetersizlik en az bir yıldır devam ediyor olmalıdır. Servikal, torakal veya lomber bölgeden hastanın yakınmaları ile ilgili temel bölge seçilir.

Birinci basamak olarak spesifik omurga hastalıklarına bağlı özürlülük tablosundan uygun tanı seçilir. İki veya daha fazla tanı mevcutsa en önemli tek tanı alınır ve tanıya bağlı özürlülük kaydedilir.

İkinci basamak olarak seçilen temel bölgenin hareket açıklığı ölçülür ve buna uygun özürlülük yüzdesi ilgili tablolardan saptanır. Eğer omurgada bir miktar hareket olmasına rağmen aynı zamanda ankiloz var ise, nötral pozisyona en yakın hareket derecesi ankiloz derecesi olarak kabul edilir ve ankiloz derecesine göre özürlülük yüzdesi hesaplanır. Aynı bölgede birçok yönde hareket kısıtlılığı var ise elde edilen özürlülük oranları toplanır. Örneğin: servikal bölgede eklem hareket açıklığı ölçümünde hem fleksiyon, ekstansiyon hem de rotasyonda hareket kısıtlılığı var ise ölçümlerin sonucunda elde edilen özürlülük oranları Balthazard yöntemi kullanılmayıp aritmetik olarak toplanacaktır.

Üçüncü basamak olarak ilgili omurga bölgesinin ilişkili olduğu ekstremitelerde duyu veya motor kayıp varsa duyusal veya motor kaybın sayısal değeri, ilgili tablolardan ayrı ayrı saptanır (Tablo 1.8 veya Tablo 1.9). İlgili bölgenin duyusal özürlülük yüzdesini bulmak için ilişkili sinir kökünün maksimum değerinin (Tablo 1.10 ) Tablo 1.8’de kişinin durumuna karşılık geken duyusal kayba bağlı özür yüzdesi alınır. Örneğin: C5 sinir kökünde 3. derece duyusal kaybı olan hastanın bu basamak için özür oranı %3’tür (5 x %60) (Tablo 1.10’da C5 için duyu kaybının alacağı maksimum değer x Tablo 1.8’de 3. derece duyu kaybı için verilen yüzde değer %60). Aynı işlem, varsa motor kayıp değerleri için de yapılır. Böylece ilgili bölgenin ekstremitesindeki duyusal ve motor özürlülük yüzdesi ayrı ayrı belirlenmiş olur ve Balthazard yöntemi kullanılarak tek ekstremiteye ait özürlülük yüzdesi belirlenir.
Eğer her iki ekstremitede de nörolojik kayıp var ise, her ekstremite için ayrı ayrı bulunan değerler Balthazard yöntemiyle birleştirilerek tek bir değer elde edilir. Birinci, ikinci ve üçüncü basamaktan elde edilen özürlülük oranları Balthazard yöntemi kullanılarak birleştirilir ve bu modele göre tek bir değer elde edilir. Eğer birden fazla omurga bölgesinde kayıp var ise, her bir bölge için yukarıdaki basamaklar ayrı ayrı uygulanır. Her bölge için elde edilen son değerler Balthazard formülü ile birleştirilir.

çok teşekkür ederim oturanboga öncelikle terimler biraz latince olduğundan ben pek bişey anlamadım bana biraz açıklarsan sevinirim özellikle tahmini 40 dan fazla alır mıyım öğretmenlik sınavına girecem benim için önemli 40 dan fazla olması beni bilgilendirirsen sevinirim

baloglu175 kardeşim çok zor hastalık gerçekten sana yüzde kaç rapor verdiler bilgilendirirsen beni sevinirim

Bana %40 ve üzeri rapor alabilirmişsin gibi geliyor...

sayın oturan boga (bülent bey) öncelikle ilginize çok teşekkürler hastanede heyete girdim raporda kısıtlılıkların yanına notlar yazmışlardı 8+6+3+8...... gibi bunları topladılar ve toplamda 42 yazdı doktor oraya gördüm şimdi ben ne gibi haklardan yararlanabilirim ve doktor bu 42 yüzdenin alt tarafına bişeyler daha yazıyordu acaba ne yazmış olabilir raporun hazırlanması 20 günü bulacağı için merak etmekteyim bir fikriniz varsa ve benimle paylaşırsanız sevinirim..

yüzde 42 yi gördüm ben yazarken sayın oturan boğa da sormak istediğim şey öğretmenlik e girebilmek için sanırım raporda çalışabilir yazması gerekiyormuş onu yazıp yazmadığını bilmiyorum altına bişeyler yazıyordu ama göremedim sen çıkabilirsin dedi bana....şimdi çalışabilir eğer ki yoksa ama inşallah vardır bunu sonradan ekletebiliyor muyuz rapora onu soracaktım....

"Çalışabilir" ibaresi almak zor olmaz. Bir sorun olacağını sanmıyorum

[FONT=century gothic][FONT=arial]sayın oturan boğa(bülent bey) % 42 oranında sürekli özürlü raporunu aldım. İstihdamı işaretlemişler ve çalışabilir ibaresi de yer alıyor.
Şimdi işkura kayıt yaptırmak istiyorum ben ama size bişey sormak istiyorum. Beni daha önce işkur rapor almak için başka bir hastahaneye göndermişti ordaki işlemler çok uzadı yüzdeyi orda adli tıp veriyormuş dosya ordaydı ve çok uzadı işler anlayacağınız..
bende rapor almak için kendim başka bir hastaneye kişisel başvuru yaptım ve bu %42lik raporu aldım

şimdi sizden sormak istediğim işkur bir sorun çıkarır mı ben diğer hastanedeki işlemlere devam etmeyeceğim.. bu raporla işkura kayıt yaptırmak istiyorum bir sorun çıkar mı?[/FONT][/FONT]

cagrinan;

Iskur itiraz edecegini zannetmiyorum.

Ben kendi talebimle rapor almistim, iskura gidip raporu islettirdim. Kimse 1 sey demedi.

Size kalkip, biz sizi suraya yolladik, siz neden surdan rapor aldiniz dememeliler ki diyeceklerine ihtimal vermiyorum.

Bu arada kisisel 1 sorum olacak size.

Eklem romatizmasi dediniz; Romatizma 200 kusur cesit, kumulatif tedavi edilemeyeni 3 cesit. (Romotoid Artrit, Ankilozan Spondili vb.).

Sizin hastaliginiz ne olarak geciyor ? Muhtemelen Ankilozan Spondilitsiniz. Sayet AS iseniz, aldiginiz tedavileri soylermisiniz rica etsem.

Ben "Remicade" serum almama ragmen mesafe alamadim. Serum 4. doz ve malesef hic ise yaramiyor desem abarti degil. Baska hastaligima da iyi geldigi icin "Remicade" almaya devam edecegim.

Sizin hastaliginizi ve tedavilerinizi paylasirmisiniz lutfen.

benim hastalığım juvenil romatoid artrit hastalık 2 yaşında gerçekleşiyor ancak çok fazla eklemde tahribata neden oldu bende hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu mevcut yukardaki konunun ilk yazısını okuduğunuzda da anlayacaksanız zaten sizin dediğiniz konu da bir bilgim yok benim doktorların bana dedikleri bozukluklar için yapacak bişey yok ancak yaşamını kolaylaştırmaya çalış dedi fizik tedavi ve benzeri şeylerle işte...İşkur konusunda destek olduğunuz için çok teşekkür ederim inşallah bir sorun çıkmaz.Size de çok geçmiş olsun..

Üst Alt