Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

EKPSS 2018'de lisans seviyesindeki 14. sorunun cevabı zorlama diye düşünüyorum

yas42

Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar bahsettigim soru türkçe 14.soru. hem sinavda hem de sorular yayınlandıktan sonra bu sorunun cevabı bana cok zorlama geldi. Yayınlanan cevaplara göre soruyu doğru yapmışım fakat tekrar tekrar okunduğunda aslında gerçek cevabın verilen doğru cevaptaki gibi olmadığı görülüyor.

Bir yerinde eksik ya da hata var gibi.. ( soru: Gerçeği yansıtmak isteyen yazarların kullandığı tarzla ilgili olan.. Cevap olarak "edebi eserlerde kullanılan üslubun anlatilanin niteliğiyle örtüşmesi gerektiği" kabul ediliyor fakat paragrafın herhangi bir yerinde böyle bir zorunluluktan bahsedilmiyor.) Zaten paragraf, böyle eserler yok mu? Diye başlıyor, asıl amacın boyle bir zorunluluk olduğu gerçekten çok zorlama.. çünkü bizi buna götürecek bir delil yok.. bilemiyorum altan!..

7 dakikamı yiyen sorudur kendileri buna rağmen “ yazar işte bilmem neyi örtmek için dili kullanır” şıkkını işaretleyerek yanlıs yaptım😂

Evet çoğu kimseyi yanılgıya düşüren bir soru. Ben önce 14. soruyu boş bıraktım, 15.soruyu yaptıktan sonra oradaki bilgi ile 14.soruyu yaptım, 15. sorunun cevabı C ise 14. sorunun cevabınında A olması gerektiği kanaatindeyim. Belki bu soruya itiraz eden olmuştur. 17 Mayıs’ta belli olur bakalım.

yas42 Sorunun ilk ve son cümlelerinde cevabı belli ediyor be hocam. 'eksik, kusurlu, bozuk gerçeğe dikkat çekmek için yazarların yarattığı dilden daha iyi bir yöntem olduğunu düşünmüyorum'. yani adam fakir bir aileden bahsederken kısa, tutuk cümleler kullanıyor. zenginden bahsederken daha şatafatlı kelimeler kullanıyor gibi. yani kullanılan üslubun anlatılanlarla örtüşmesi gerekiyor. bilmiyorum ben öyle anladım ve B şıkkını işaretlemiştim.

Ben de bu sorunun cevabının yanlış verildiğine inanıyorum.

Benimde sınav da en ćok vaktimi alan sorulardan birisidir kendisi defalarca hem soruyu hem de şıkları okudum malesef ki

Son düzenleme:
@anrlka0101

Fakat şöyle bir şey var. Evet paragraf girişinde ve sonunda bir takım yorumlar var fakat hiçbiri bizi bir "zorunluluk ya da gerekliliğe" görürecek ifadeler değil. Anlatıcı, "yazarların yarattığı dilden daha iyi bir yöntem olduğunu düşünmüyorum" ifadesiyle bunun "yazarın anlattığı şeyle üslubunun örtüşmesi" için iyi bir yöntem olmasından dem vuruyor. Fakat ne bu yorumda ne de paragrafın diğer kısımlarında "edebi eserlerin anlattığı şeyle üslub olarak bütünleşmelidir" gibi bir zorunluluk gösteren bir yaklaşım görünmüyor. Umarım bu soruya bir itiraz eden olmuştur diyeceğim ama sorular yayınlandığında 3 günlük soru itiraz süresi çoktan dolmuştu. Belki bir yetkili, bu sorudaki anormalliği görüp iptal edilmesi için bir girişimde bulunur..

Bu konudaki kesin görüşüm şudur ki, elbette ÖSYM, her sınavda önemli derecede artan aday sayısını eleyebilmek için bazı sorularda "ince gözenekli elekler"kullanmak durumundadır fakat bunu yaparken kelimelerin içine gömülmüş "doğruyu" ustalıkla saklamalıdır. Eğer eleyebilme adına, cevabı her yöne çekilebilen soru stiline geçilirse bu farklı sıkıntılara yol açabilir. Bu soruyu mutmain olarak gönül rahatlığıyla doğru işaretleyen aday sayısının bir elin parmaklarını geçeceğini sanmıyorum..

Üst Alt