Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

EKPSS'de 'İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engeli edinmiş' adaylar

Vethek1

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Ekpss'ye başvuru formunda özel durumlar bölümünde ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme engeli edinmiş şeklinde bir kutucuk var. Bunun normal işitme engelli olarak sınava girmekten bir farkı var mı? Sanırım sorular daha kolay oluyormuş ama bu durum atanma konusunda bir dezavantaj olur mu? Eşit puan almış 2 işitme engelliden biri ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme engeli edinmişse bu onun için avantaj mı olur dezavantaj mı?

İlköğretim sonrasi engelli olmus isen galiba sinav hakkin olmuyordu. Bende işitme engelli olarak giriyorumda 2018 te girerken boyle bisey sormadjlar bana

Ben 2018'de KPSSye girdim engel bilgi formu doldururken böyle bir seçenek yoktu yeni eklenmiş galiba. Engel durumunun yan tarafında özel durumlar başlığı altında. İlköğretim öncesi işitme engelli olduğunu ispatlayan bir belge yoksa işaretlenmiyor o kısım. İkı türlü de sınava giriliyor ama soruların daha kolay olması dışında bir avantajı veya dezavantajı var mı merak ettim.

Başvuru kılavuzunda şöyle yazıyor: "Genel engelli, görme engelli ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme engelli olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak engel gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır. İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olan adaylar işitme engelliler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır."
Bu durum tercih yapma ve atanma sürecinde bir problem oluşturur mu?

bence rapor oranına tesiri olur yoksa zihinsel engelli değilsin ki okuyarak gözlemleyerek ögrenebılırsın sonucta konusma ve yazıyazmayı bılıyorsun. daha kolay olacagını sanmıyom.

Sınav soruları daha kolay ya da daha zor oluyor diye bir şey yok. Sorular aynıdır. Sadece ekstra zaman veriliyor.Ek süre ne kadar hatırlamıyorum.

"İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme engelli olanlar için aynı müfredatı okusalar bile ek sürenin yetersiz olacağı ve onlara soruların içeriklerinin de günlük ve yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan soruların yer aldığı ayrı bir test hazırlanmasına ve sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilmesine.."

Kılavuzda böyle yazıyor. Normal işitme engellilerden farklı bir kitapçık verilecek yani.

Ben 2018 de de sınava girdiğim için Ösym sitesinden direk başvuru yaptım. Yaparken bu seçenek sunulmadı bana. Ama kılavuz da yer alıyor evet. Başvuru ücretimi de yatırdım onaylandı. Bende işitme engeli raporumu 2018 de çıkardım ilkokul sonrası işitme engelli statüsündeyim yani.

İlköğretimden önce işitme engelli olanlar ile sonrasında işitme engelli olanlar farklı kategoride olmaları bence gayet normal.
İlköğretimden önce işitme engelli olanlar normal cümle kuramaz. Devrik çekimsiz filli cümleler kurarlar genelde ama sonrasında işitme engelli olanlar normal duyan biri gibi cümle kurabilir sadece duymuyor konuşamıyordur.
Misalen benım amcaoğlum doğuştan işitme engelli yani ilköğretim öncesi oluyor. Adam ön lisansa mezunu olmasına rağmen çoğu zaman yazışmalaerından birşey anlayamıyorum. Çünkü gramer nedir bilmiyor. Düzgün cümle nedir çekimli fil mantığını falan bilmiyor istese bile senın benım gibi yazışması imkansız gibi Türkçenın gramerini bilmeyen biri gibiler. Okudukları cümleleri anlamaları da gayet zor oluyor. Kendisine özel ders verdiğimden biliyorum ama adam 15 yaşında işitme engelli olmuş o senın benım gibi normal cümle kurabilir o yuzden normal test veriliyor. Örneğin doğuştan işitme engellinin kurduğu cümle; Ben eve gitmek su yok. 15 yaşında işitme engelli olan biri: Bugün eve gittim ama maalesef su bulamadım. Yinede bunu kötüye kullanıp doğuştan sağırmış gibi Ekpss ye kayıt yapanlar var. Dünya bu kadar karışık işte... Selametle...

esmeradamm bence de çok haklısınız. Bunu işaretlememek şu an sorun eder mi acaba, bu seçeneği ösym sitesinden başvuru yaparken görmedim ben. 2018 e göre kayıtlı bilgilerim ile başvurumu yaptım

Ben de doğuştan işitme engelliyim ama düzgün cümle kurabiliyorum. Madem böyle bir seçenek var doğuştan işitme engelli herkes bu seçeneği işaretleyerek sınava başvurmalı. Elinizde ilköğretim dönemi öncesi işitme engelli olduğunuza dair bir belge varsa sınava başvururken onu da götürüp göstermek lazım.

Başvuru aşamasında görevlilerin size sorması gerekiyor. Sormasa bile formda böyle bir seçenek mevcut. 2018 başvurusundan biliyorum.Herhanhi bir belge ya da kanıt istenmiyor. Her İlköğretim öncesi işitme problemi yaşayan konuşmada sorun yaşar diye de bir genelleme yanlış. Sınavda ek süre vardır, farklı soru yoktur.

Sınava çalışırken normal kpss ye çalışıyor gibi çalışıyorsunuz dimi konu kısıtlaması var mı acaba ekpss de.
aslmrt Vethek1 yani bence de sorular aynı değişme kesinlikle yok sonuçta bizler okuyup anlayabiliyoruz, konuşabiliyoruz sadece duyma sıkıntısı var. Ek süre ile alakalı durumdandır böyle bir şey.

Vethek1
Hocam siz küçükken büyük ihtimal işitme cihazı falan kullanmışsınızdır. Benim dediğim olay doğuştan duymuyor ve konuşamıyor olup, işitme cihazı kullanmayanlardır. Şimdi sizin ilköğretim öncesinden girmeniz kul hakkı olur. O durum farklı, Yönetmelik tüm durumları içermediği için böyle açıklar oluyor. Misalen 2020 ye kadar bipolar ruhsal engelli olanlar zihinsel testinden sınava girebiliyordu. Ösym bu sene olayı anlayıp önlem aldı. Daha çok açık var. Sözüm meclisten dışarı millet nereden tuttururuz diye hesap kitap yapıyor.

Üst Alt