battal
Manuel vitesli aracı kullanmaya mani bir durum olmadığından hareketle onay vermemiş. İyi ama o zaman neden otomatik vites şartı koymuş doktorlar ve il sağlık komisyonu!?
Ben olsam şöyle bir dilekçe yazardım vergi dairesine:
Sağ el parmaklarımdaki kısıtlılık nedeniyle otomatik vitesli aracı ÖTV istisnası ile satın almak için kurumunuzdan talep ettiğim özelgeye verilen karşılığın 18 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'ne uygun olarak değerlendirilmediğini düşünüyorum. Adı geçen tebliğde ilgili bölümler şu şekildedir:
"Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.
Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır."
1- Gerek sağlık raporumda ve gerekse il sağlık komisyonunun tarafıma verdiği kısıtlama kodlarında açık olarak yazdığı üzere manuel vitesli araç kullanmam mümkün değil. Onun için de 10.02 ve 78 kodları ile manuel vitesli araç kullanmama dair kısıtlama söz konusudur.
2- Olumsuz görüşünüze temel saydığınız raporumun sonuç kısmında yer alan "Kavrama yapabiliyor, ani hareketlere reaksiyon gösterebilir." ibaresi otomatik vitesli araç olması şartına istinaden yazılmıştır. Aksi halde aynı rapora kısıtlama kodları eklenmez, manuel vitesli aracı kullanabileceğim şekilde kısıtlama kodları yer almayan bir rapor verirlerdi.
Bu bağlamda başvurumun yeniden değerlendirilerek araç alımında ÖTV istisnasından yararlanabilmemin sağlanmasını arz ederim