Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Elden gaz-fren tertibatlı aracın normal bireye satış prosedürü nedir?

Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Mevcut aracım 5 yılını doldurdu ve satıyorum, normal bir alıcıyla anlaştım. Elden gaz-fren tertibatı var araçta nasıl bir prosedür izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz? Satışla ilgili konuyu okudum ama pek birşey anladığım söylenemez.

2.)SATŞ VE TESCİL İŞLEM TÜRLERİ :

2.b) Özürlü aracı

2.b.1) Özürlüye ait özel tertibatlı bir aracın normal (tertibatsız) kullanacak bir kişiye satışı ve tescili

• Tescile İlişkin Geçici Belge düzenlenecek,
  • Araç tescil belgesi ücreti noterce tahsil edilecek,
  • Satışta kullanılan araç tescil belgesi iptal edilerek noterce muhafaza edilecek,
Araçta tadilat yapılması gerektiğinden, gerekli tadilat projesi düzenlettirilip, muayenesi yaptırıldıktan sonra alıcının ikamet adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunamüracaat edilecek, araç tescil belgesi bu aşamadan sonra basılacaktır. Üzerinde özürlülereait işaret bulunan plaka işlemi yapacak olan trafik tescil kuruluşunca alınarak iptal edilecektir.

@Selcuk Atakan

Daha yeni geçen hafta satış yaptım.Ankara da yaptığım işlemler:

1. Önce tertibat için ustaya gittim.Tertibat sokuldu, söküm projesi çizildi, ruhsat evrakları ile birlikte TSE de kontrole gitti. Bütün bu aşamayı usta halletti.

2. Ustanın bana verdiği dosya : tertibat söküm projesi, faturalar ve araç ruhsati kopyası ile birlikte emniyet genel md. Trafik tescil birimine gittim.Burada bir dilekçe doldurdum, aracımın ÖTV den düştüğüne dair işlem yapılmasi icin.Burada aracimin bilgilerini içeren hak mahrumiyeti olmadığına dair mühürlü imzalı bir belge verildi.Bu belgenin altına araçta tertibat vardır şeklinde elle yazı yazdılar bunda tereddüt ettim, noterde de bu sorun oldu bundan noter aşamasında bahsedeceğim. Benim plaka logoluydu, değişiklik icin emniyet bir belge vermemize gerek yok dedi ve plaka basım birimine gidin dedi.

3. Plakaları söküp ruhsat ve kopyası ile birlikte plaka basım birimine başvurduk ve 1 saat içinde logosuz plakalar verildi.

4. Sattığımız kisi ile notere gittik. Ruhsat, kimlik kartı, tertibat söküm- TSE belgeleri ve söküm faturalarıni ve emniyetin verdiği belgeleri notere verdik. Noter emniyet yanlış vermiş tertibat yoktur belgesi verecekti ve bunla işlem yaptıktan sonra TUV e gideceksiniz dedi. İtiraz ettik artık TUV yok TSE var dedik.Yok dedi sistem hata veriyor, araç çekmeli olarak görünüyor dedi ben yapamam emniyetten tekrar tertibat yoktur yazısı getirin bu belgede tertibat vardır yazıyor dedi noter. Neyse noterler genel merkezine telefon etti.Sonrasinda önce emniyete mail attı, oradan 15-20 dk da cevap geliyor aracın ÖTV den düştüğüne, hak mahrumiyeti olmadığına dair. Sonra noter sistemde benim aracı normal olarak kayıt ederek bana sistem üzerinde normal araç ruhsati çıkarıyor, bu arada da aracımın tertibatsiz normal araç olduğunun kaydını giriyor. Sonrasında da satın alacak kişiye satışını gerçekleştiriyor.

Bu arada araci satın alacak kişi plaka değişikliği istiyor ise plakaları söküp notere vermek gerekiyormuş. Bizde satın alan kişi değişiklik yapmadığı için olayın detayını bilmiyorum.

5. Noterin verdiği satış belgesi, aracınıza yaptirdiginiz trafik ve kaskoyu iptal için gerekli oluyor.

2 tam gün sonunda bu işlemler ancak bitiyor.

Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çok teşekkür ederim bilgiler için. Ben de TUV var biliyordum, TSE'yi öğrenmem iyi oldu:)

msg

satarken artık araç muayneye girmeyecek mi ? net olarak durum nedir ? ya da yeni araç aldığımızda tertibat işkerken muayne kalktı mı ?

elvismail

Ben goturmedim.Bunu tertibatcimda söylüyor. Hem satarken hem alırken artık TUV goturulmuyor, kalkmis (muhtemelen yapılmış halen gecerli bir muayeneniz olduğu sürece).

Ankara da AKM nin oraya TSE bir birim kurmuş satarkende, alırkende araç oraya götürülüp orada incelenip onay veriliyormus. Aslında değişen bir şey yok TUV yerine TSE. Değişen tek şey daha fazla para ödüyoruz.

Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt