Eşimin aracını tertibatlı sürmek için cimer başvurusu yapmıştım emniyetin verdiği sonuca göre kullanabileceğimizi anlıyorum
CIMER başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, uygulama talimatları ve ilgili mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.
Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin "Engelli araçlarının tescili" başlıklı 16'ncı maddesinde,
"MADDE 16 -
...(5) Daha önce tescili yapılmış olan araçların, engellilik derecesi %90'in altında olması halinde özel tertibat yapılmak şartıyla; engellilik derecesi %90 ve üzerinde olması halinde ise özel tertibat yapılmaksızın engelliler adına tescili yapılabilir.
(6) Özel tertibatlı araçların tadilat veya montaj belgelerinde yer alan tertibat kodu tescil kayıtlarına işlenir..." şeklinde,
Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık
Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğin
"Sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olmaları gereken sağlık şartlarına ve muayenelerine ilişkin genel esaslar" başlıklı 4'üncü maddesinde,
"MADDE 4 -
...(7) Sürücü adayı veya sürücünün sağlık şartları nedeniyle araç kullanması belirli şartlara bağlanmış ise bu şart kod numarası ile birlikte sağlık raporuna yazılır.
...(9) Sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosu Içişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenerek bu kurumların internet sitesinde yayımlanır. Sürücü adayları ve sürücüler için düzenlenecek Sağlık Raporunun şekli ve içeriği Sağlık Bakanlığı ve Içişleri Bakanlığınca (Emniyet Genel Müdürlüğü) belirlenir.
(10) Sürücünün sağlık şartları ile araçta bulunması gereken özel tertibatlara ilişkin kod numaraları, sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosuna uygun olarak sürücü belgesi ve araç tescil belgesinin ilgili bölümüne yazılır..." şeklinde hükümler mevcuttur.
Bahsi geçen hükümler doğrultusunda ÖTV istisnası kapsamında bulunmayan bir aracın sabit donanımlarında değişiklik yapılmak suretiyle özel tertibat taktırılarak engelli aracı olarak tescil edilmesi ve bu aracın; Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları Ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğin "Sürücü adaylarının ve sürücülerin sahip olmaları gereken sağlık şartlarına ve muayenelerine ilişkin genel esaslar" başlıklı 4'üncü maddesinin 10'uncu fıkrası kapsamında tescil kayıtlarına işlenen tertibat koduna uygun şerhe sahip sürücü belgesi bulunan engelli sürücüler tarafından kullanılabilmesi mümkündür.
Diğer taraftan, Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmeliğin
"Engelli araçlarının tescili" başlıklı 16'ncı maddesinde ÖTV'den istisna olarak yurt içinden edinilen engelli araçlarının diğer kişiler tarafından kullanımına ilişkin hükümler bulunmasına rağmen, daha önce tescilli iken araç sahibi engelli kişinin engeline uygun tertibat yaptırılan ve OTV'ye konu olmayan engelli araçlarının diğer kişiler tarafından kullanımına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu kapsamda bahsi geçen aracın; tescili esnasında kaydına noterler tarafından kullanıma ilişkin kısıtlayıcı şerh işlenmiş ise bu kişiler tarafından, engelli olmayan kişiler tarafından kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belgelendirilmesi koşuluyla da diğer kişiler tarafından kullanılması gerekmektedir.
Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.
EGM Trafik Başkan
Özellikle de ÖTV’ye konu olmayan engelli araçlarının diğer kişiler tarafından kullanımına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. maddesi ötvsiz araçta istediğiniz düzenlemeyi yapabileceğimizi gösteriyor olarak algıladım yorumlarınızı bekliyorum(Ötv mtv muafiyet istemiyorum sadece elden gaz tertibat kullanmak amacım aracı kendi üzerime geçirme şansım yok krediden dolayı)