Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Elektrik, Kök Hücre
Başkalaşımını Tetikliyor
İlay Çelik
Tüm hücre tiplerine dönüşebildiği için önem taşıyan kök hücrelerin etkinliğinin, hücresel elektrik sinyalleri değiştirilerek kontrol edilebildiği keşfedildi. Halihazırda araştırmacılar kök hücrelerin başkalaşmasını başlatmak ve hangi hücreye dönüşeceklerini kontrol etmek için besinleri ve büyüme
faktörlerini kullanıyor. Ancak Boston’daki Tufts Üniversitesi’nden Michael Levin ve ekibi, insan kök hücrelerinin yağ ve kemik hücrelerine doğal dönüşümü sırasında kök hücrelerde bazı gerilim değişiklikleri olduğunu keşfettiler ve uygun miktarda gerilim vermenin bir hücrenin geleceğini belirleyip
belirleyemeyeceğini merak ettiler.
Sonuçlar beklenildiği gibi çıktı. Taze bir hücre kültüründe iyon akışını engellemek başkalaşmayı duraksatırken kültüre hücre zarındaki gerilimi artıracak kimyasal maddeler eklenmesi hücrelerin başkalaşmasını hızlandırdı.
Araştırma grubu, bu yöntemin kök hücre başkalaşımını daha hassas bir şekilde kontrol etmek ve belki de ileride kök hücrelerden -organ naklinde kullanılmak amacıyla- organ oluşturmak için kullanabileceğini ümit ediyor.
arastirsinlar bakalim havanda su dogup laf salatasi gibi bisiler cikariyor bu doktor arastirmaci milleti
biz bunu yaptik, sagirlari mucizevi sekilde duyurduk denip servis edilen koklear implant iste; en aci sekilde gordum tipta bilim adina artik ellerinde cok olanak olsada bi arpa boyu ilerleme yok bence
Ya arkadaşlar dünyanın çoğu sektöründe olduğu gibi tıp sektörüde koca bir yalan ve ümit dağıtarak çıkar peşinde koşan bir sektör bence. Ben FA hastasıyım. Bu hastalık benim gençliğimin en güzel yıllarını oturarak geçirmeme sebep oluyor ve halada hayatımı zehir etmeye devam ediyor. FA hastalığı hücrelerin ürettiği proteinler var FA olan birisinin hücreleri frataxin proteinini düzensiz ürettiği için hücreler normal çalışamıyor ve buda FA ya sebep oluyor. Şimdi sizlere soruyorum 21. yüzyılda daha hücrelerin protein düzenini bile sağlayamayan tıp sizce ilerlemişmidir. Aynı soruyu soruyu birçok doktorada sordum. Hepsi önce duraksıyorlar sonrada haklısın diyorlar. Bakalım siz ne diyeceksiniz.
Ben daha ortaokula giderken biyoloji dersinde bize on yıl içinde tıpta devrimler olacak. Bir ağaçtan her çeşit meyve alınacak. İnsanların organları kendi kendini yenileyecek kolu bacağı kopanların genleri değiştirilerek kolun bacağın yeniden çıkması sağlanacak vs vs... şeyler anlatılırdı. Hani nerde. Şimdi böyle şeyler için filimler bile çeviriliyor ama ne hikmetse daha ortada somut bişey yok. Yok falan üniversite bunu buldu yok filan üniversite şunu buldu. Bul bul bul ortada bişey yok. Yeter artık bari milleti ümitlendirip duygularıyla oynamayın günah diye bişey var...
onur bilim ilerliyor ama maddiyat önünü kesiyor ben sana şöyle bişey söliyim yigenime işitme cihazı almaya gittik satıcının bize dediği ne biliyormusun bu hastalığın tedavisini 2 günde bulurlar ama yapmıyorlar bizde bu işten ekmek yiyoruz haram olduğunu biliyoruz ama çıkarsınlar tedavi bende bırakırım bu işi dedi gerisini sen düşün adam akıllı yapılmıyor pireyi çözemeden deve yapmaya çalışıyorlar hayvan insan klonlama senin neyine sen hastalıklarla ugraş bu işlerde para akıyor düzene sokulmadan tedaviyide unutmak gerek
zaten ilaç şirketlerinin amacını gizleselerde herkes biliyor...
bir ilacı yaptığı zahmetin bedelini almadan piyasaya çıkartmıyorlar.
bugün birçok hastalıkta çok daha iyi çalışmalar yapılabilinirdi.sigaraya bile ilaç bulunur aslında.ama herşey maddiyat artık.artık maneviyat işleri bile parasız olmuyor.aslında benimde ümidim yok ama umut etmek zorundayız maalesef...