Arte öldürdün beni
Çalışma gücü kaybı ibaresi artık "
özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yçnetmelik"'de kullanılmıyor. Linkini verdiğim bu Yönetmelikte özür oranından kasıt özür durumuna göre fonksiyon kaybıdır. Bu Yönetmelik kapsamında çalışma gücü kaybı ifadesi kullanılmaz.
Bundan dolayı bu ibareye takıldım ve yukarıdaki cevabı verdim sana. Ama içim rahat etmedi. Çünkü engelli olarak atanan engelli öğretmenler için zorunlu hizmetten muafiyet olduğunu da biliyorum.
Fakat MEB Öğretmenlerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğine baktığımda da "çalışma gücü kaybı" ifadelerinin kullanıldıgını gördüm. Ve mevzuatta hiçbir ibare rastgele kullanılmaz. Buna dayanarak farklı bir rapor olması gerektiğini düşündüm.
Ama olayı çözdüm
Hata benden kaynaklanmıyor bu ibaraye takılmak zorunda olduğum için yukarıdaki bilgiyi verdim sana. oysa ibareyi yanlış kullanan MEB
Eskiden 657 sayılı kanun 53. maddesinde de engelli memurların çalıştırılması ile ilgili maddede de meger aynı ibare kullanılıyormuş, baktım.
Oysa 657 sayılı Kanun'un o 53. maddesi değiştirildi ve güncellendi. Artık &57 Sayılı Kanunda "çalışma gücünden en az % 40 yoksun olan" ibaresi kullanılmıyor. O maddede bahsedilen Yönetmelik de değişti ve orada bahsedilen yönetmelik de şu an yürürlükte ve siz o yönetmelik hükümlerine göre yerleştirileceksiniz zaten
Yani işin özeti elindeki rapor geçerli. Sadece güncellenmiş bilgilere göre MEB'deki yönetmelik ibaresi değiştirilmemiş.
Sen engellilerin memurluğa atanmalarıyla ilgili yönetmelik esaslarına göre yerleştirilirsen zorunlu hizmetten zaten muaf edilirsin.
o bahsettiğin ilgili madde (30. madde), bu engelli memur atamaları ile ilgili yönetmelik esaslarına göre atanmamış ama daha sonra engelli olmuş ve bunu engelli raporuyla belgeleyenler içindir.
sen zaten en az % 40 özür oranı almış ve bu raporla atanmışsın/atanacaksın. O yüzden senin ayrıca zorunlu hizmetten muafiyet için durumunu belgelemene gerek kalmayacaktır
Tekrar hatırlatayım MEB'teki Yönetmelikte geçen "çalışma gücünü en az % 40 yoksun olan" ibaresi yanlış ve güncellenmemiş. Orada bahsedilen de özürlü sağlık kurulu raporudur artık
SONUÇ:
1. Çalışırken engelli olmuş ve % 40 ve üstü özürlü sağlık kurulu raporu almış biri zorunlu hizmetten muaf tutulur.
2. engelli memur atamaları için hazırlanan yönetmelik hükümlerine göre atanmış bir engelli öğretmen zorunlu hizmetten muaf tutulur.
her iki durumda da "özürlülere verilecek olan özürlü sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik" hükümlerine göre düzenlenmiş rapor geçerlidir.