Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Emekli çalışanım. Çalışırken adığım maaşın doğruluğunu nasıl teyit ederim?
Ufukalp abi askeri ücretli değilim brut ücretimde 3.500 tl fakat 14 maaş alıyorum.Vergi indirimim 3 derece.
Birde emekli maaşmı öğrendim biraz düşük geldi 1600 tl son 15 yılda 370 bin tl yatan primim var.
Teşekkürler
Şener
3500 brüt ücretim fakat 14 maaş alıyorum sözünüzü tam anlamadım.
Tam olarak aylık kaç tl brütten istediğinizi yazarsanız 3.derece vergi indirimli emekli çalışan olarak net ücretinizi hesaplarım.
Bir de agi açısından medeni durum, evliyseniz eşiniz çalışıyor mu, kaç çocuğunuz var bunları cevaplamanız gerekecek.
@earibagi
SGK da matrah sınırlaması ve farklı dilimler yok, matrah kaç olursa olsun prim kesintisi aynı.
Bahsettiğiniz durum gelir vergisi hesabında var ve kümülatif vergi matrahı kesilecek gelir vergisi dilimini belirler. aysn41
3.derecede agi çakışması yaşanmaz o yüzden bir değişiklik olmaz.
Ufukalp hocam 5510 sayılı kanundan sonra artık ay içindeki gelirlerin sgk matrahı tavanı aşıyor ise,tavandan sonraki kısım bir sonraki ayın sgk matrahına ekleniyor.
Yanılmıyorsam 80.madde olması lazım
@earibagi
Bahsettiğiniz aylık prime esas kazanç üst sınırıdır ve aylık 8.000 tl nin üzerindedir, konumuz dahilinde değil yani.
@snr1976
2755 ücret + 135 agi = 2890 tl net elinize geçmeli.
Kümülaif vergi matrahınız 12.000 tl yi aştığında gelir vergisi diliminiz %15 den %20 ye çıkacak ve net ele geçeniniz 150 -160 tl kadar azalacak. Brüt ücretiniz yüksek olduğundan son bir-iki ay kümülatif vergi matrahınız 29.000 tl nin üzerine çıktığında ise %27 lik vergi dilimine gireceksiniz, netiniz de yaklaşık 220 tl daha düşecek.
Verdiğim net miktarı size yüksek gelebilir, Sizden emekli çalışan olarak kesilecek sgdp işçi payı oranı normal sigorta priminin yarı oranına sahip olarak %7,5 olacak, buradan büyük bir artı fark kazanacaksınız. Ayrıca emekli çalışan işsizlik sigortası kapsamında olmadığından sizden işsizlik fonuna kesinti de yapılmayacaktır.
Birde son 15 yılda yani 2000 yılından sonra yaklaşık yatan prim miktarım 370 bin tl bağlanan emekli maşım 1600 tl sizce düşük değilmi?
2000 yılından önce 125 günlük yatan bi primim var ve çok düşük tl olarak.
Primlerinizin çoğu 2000 öncesi olsaydı durum çok daha farklı olurdu.
Hele 2008 sonrası 7 yılınız var ki maaşınıza esas darbeyi vuran da bu dönem.
Değişen aylık bağlanma oranları ve yapılan düzenlemeler malesef emekli aylığına çok negatif etki etti.