Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli çalışanım. Maaşıma vergi indirimi yansıması gerekmiyor mu?

zafer.

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar selam
ben vergi indirimiyle emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam ettim iş yerimden araştırmalarıma göre emekli olduğum tarihten beri maaşıma vergi indirimi yansıtılmamış ben bir emekli çalışan olarak bu indirimden yararlana biliyormuyum? Yararlanıyorsam bahsi geçen dilekçe örneğini site içerisinde bulabileceğim bir sayfa varmı ? Maaş bodrosu ve imza sürküleri dışında başka bir evrak isteniyormu? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum

Emekli çalışan da normal çalışan gibi vergi indiriminden aynen yararlanmaya devam eder.
Emekli olmadan önce maaşınıza vergi indirimi uygulanıyorsa zaten vergi dairesi tarafından işvereninize vergi indirimi tebliğ edilmiş demektir,başkaca herhangi bir işleme ve evrağa gerek yoktur.
İşvereniniz emekli çalışana vergi indirimi uygulanmaz düşüncesiyle uygulamaya son vererek yanlış bir işlem yapmış.

[h=2]Sakatlık indirimi‏[/h]Bilgi edinme müdür (bilgiedinme@ivdb.gov.tr)

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
İnsan Kaynakları Grup Müdürlüğü
Bilgi Edinme Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.60.04/3407 07/09/2011
Konu: Sakatlık indirimi

Sayın: Ufuk Ramazan DURAN
ufukalp69@hotmail.com

İlgi: 29.07.2011 tarihli e-postanız.

İlgide kayıtlı e-postanızda bahsetmiş olduğunuz konu hakkında Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğünden gelen cevabi yazıda;

“193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun. Sakatlık indirimi başlıklı 31 'inci maddesinde; "Çalışma gücünün asgari % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat, asgari % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgari % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır ve aşağıda sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Sakatlık derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir. " hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, konuyla ilgili 24/02/1999 tarih ve 23621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 222 seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde gerekli açıklamalar yapılmış olup söz konusu tebliğin 6'ncı bölümünün 13 'üncü maddesinde, "Bu şekilde hesaplanan sakatlık indiriminin aylık tutarının hizmet erbabının aylık tevkifat matrahından indirilmesi gerekmektedir." açıklaması yer almaktadır.
Diğer taraftan; Ufuk Ramazan DURAN'ın dosyasının tetkikinden, Özürlü Sağlık Kurulu Rapor tarihi olan 31/08/1989 tarihinden itibaren 3'üncü (üçüncü) derece sakatlık indirimine hak kazandığı tespit edilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; adı geçenin emekli olması sakatlık indiriminden yararlanmasına engel teşkil etmemekte ve anılan rapor tarihinden itibaren sakatlık indiriminden yararlanması mümkün bulunmakta olup bu tarihten itibaren adı geçenden tevkif suretiyle fazla kesilen vergilerin ilgili dönemde çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne bizzat müracaat etmesi halinde, zaman aşımı hükümleri dikkate alınarak iadesi mümkün bulunmaktadır.”denilmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Serap SARUHAN
Müdür V.

Alemdar Mah. Ankara Cad. Hükümet Konağı Sok. Kat:2 34410 Cağaloğlu/İSTANBUL
Telefon: 0212 519 39 39 Faks: 0 212 528 53 58
E-posta: bilgiedinme@ivdb.gov.tr

Zafer Bey;
ben de zamanında bu durumlarla uğraştım,işverenler birçok konuda yanlış bilgiye sahip olabiliyorlar,doğru bilgide emin olursak istediğimizi, elde edebiliriz. Eski e-maillerimi arayarak işinize yarayacağını düşündüğüm vergi dairesiyle yazışmalarımdan bir tanesini yukarıya koydum,renkli olarak belirttiğim kısma dikkat edin.

öncelikle ilginizden dolayı çok teşekkür ederim
ben indirimi hak eder etmez emekli oldum ama o yazının dosyama girdiğini biliyorum tekrar aynı iş yerinde devam edince indirimin bodroma yansıdığını düşünerek oralı olmamıştım fakat personel servisine sorduğumda şimdiye kadar yararlanamadığı mı öğrendim uyarılarım neticesinde şimdiden sonra bu fark yansıyacak fakat yaklaşık 40 aylık bir geriye dönük indirim hak edişim olduğunu yazışmalarınız-dan anlıyorum yukarıda yazdığım belgelerden başka herhangi bir evrak gereklimi? birde dilekçe örneğine ulaşabileceğim link varmı yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim

ufukalp yardımların için teşekkür ederim başvurum sonuçlandığında burada paylaşacağım
tekrar teşekkürler

Rica ederim,paylaşımdaki amaç bu değil mi zaten.
Dilekçe örneği, evrak ekleri, başvuru konularında takıldığınız yer olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Üst Alt