Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli maaşımın ve ikamiyenin biraz olsun artması için 1. dereceye çıkmayı bekliyorum

Konular
14
Reaksiyonlar
0
Emekli olmak için 1. dereceye çıkmayı beklemek ve yılbaşına denk getirmek??

:D
(galiba konu başlığını SORU SORAR GİBİ YAZMAMIŞIM, kimse cevap yazmadı, düzelttim biraz)

merhaba arkadaşlar,
19 yıldır üniversitede çalışan memurum.
emekli maaşımın ve ikamiyenin biraz olsun artması için 1. dereceye çıkmayı bekliyorum.
şu an 2. derecedeyim, kısmetse 2020 eylülde 1. dereceye çıkacağım.

• ikramiye ve aylık emekli maaş açısından;
  • 1. dereceen emekli olmanın 2. ye göre bana net maaş farkı nedir?
  • emekli olmak için 2021 yılbaşını bekleme​

• min ne gibi kazanç/kayıpları olur?

özet bilgi :
memuriyet başlangıcı : 1999 ağustos
iki yıllık y.o. mezunu
bilgisayar işletmeni
%60 oranında engelli raporu

teşekkürler

Son düzenleme:
KanatlıTırtıl
OturanBoğa
2008 öncesi memuriyet hizmeti mevcut olan memurların emekli aylıkları 5434 e göre bağlanır ve en belirleyici etkenlerin başında ek gösterge gelir. 1. derece ile 2. derecenin ek göstergesi aynı olmadığından gerek emekli maaşı, gerekse kıdem tazminatı yönünden 1. dereceden emekli olmak her zaman avantajlıdır.
Ama şu kadar fark olur şeklinde bir rakam veremiyorum.

[FONT=sans-serif]@KanatlıTırtıl[/FONT][FONT=sans-serif] kardeşim bende şu an 1/1 2200 ek gösterge aldım. emekli olmayı düşünüyorum. hayırlsı olsun[/FONT]

2008 den sonra memur olanlar için derece ve ek gostergenin emekli maaşı yönünden bir artısı yok mu? Buradan bunu mu anlamalıyız?

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kardeş 5434 de kıdem yılına ve ek gösterge rakamına göre değişir göre değişir net rakam söz konusu vermek mümkün olmaz örneğin 35 yıllık bir şef ile 25 yıllık şef arasında bariz farklı emekli maaşı ve ikramiyesi olur

5510 da çalışan görevdeki 5434 eski memurun arasında maaş çalışırken misal 80-100 artıyordur. Fakat emekli maaşı ve ikramiyede asıl belirgin fark olur.

@blackman34
Hayır tabi ki var da aylığı 5434 e göre bağlananlar kadar değil. 5434 e göre emekli aylığı tamamen derece, kademe, ek gösterge verilerine göre bağlanıyor.

5510 da ise en önemli etken 4A lılar gibi prime esas kazanç tutarı. 5434 e göre en düşük emekli aylığı 2.300 - 2.400 civarı iken, 5510 da bu 1.500 leri ya bulur ya bulmaz. 5510 a göre henüz pek emekli olan yok da durumun vehameti tam olarak anlaşılmadı.

Memurun maaşının önemli bir kısmı sigorta matrahına dahil edilmeyip net ödenen yan ödemelerden oluşuyor. Adam 4.000 tl maaş alıyor ama üzerinden prim kesilen prime esas kazancı 2.700 - 3.000 tl. Brüt asgari ücret bile 2.558 tl ve tamamı üzerinden prim kesiliyor. Onların daha fazla mesaisi var, ikramiyesi var, onlardan da prim kesiliyor.

Kısaca; şu an bu maaşı alan normal bir memur emekli olduğunda neredeyse asgari ücretli bir işçi kadar emekli maaşı alacak.
Hele bir emekli olmaya başlasınlar, kızılca kıyamet o zaman kopacak gibi.

Üst Alt