Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli maaşına haciz konabilir mi?

gyrocu

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba 5434 sayılı kanuna tabi 4c malulen emekliyim. Bankaya bir miktar borcum var ve ödeyemiyorum. Maaşıma haciz konulabilir mi ?
Kimileri istemediğin sürece konulamaz diyor, kimisi sadece işçi emeklilerinin maaşı haczedilemez diyor. Doğrusunu bilen deneyimi olan var mı acaba

Oscar bu konuda emin misiniz bir avukata danıştım 5434 sayılı kanuna tabi emeklilerin maaşlarına haciz konabilir dedi. Pratikte farklı mı işliyor avukatta bilgi eksikliği mı var acaba genç biraz da :)
Bu arada malulen emekli askerim

Son düzenleme:
gyrocu
5510'nun 93. maddesine göre, eğer rızanız yoksa geçerli olan hüküm şudur:

MADDE 93- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.) Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.

gyrocu
Sen emekli maaşına onay vermeden, ıslak imza atmadan kimse haciz koyamaz. Koyarsa hemen sana yakın ilk adliye binasına git. İcra takibi yapan dairenin adını belirterek dilekçe yazarak adliye kalemine ver. Sonra e-devlet üzerinden UYAP vatandaş portalindan icra takibi yap. Emekli maaş icra takibi kalkacaktır.

SGK avukatına danış. Senin durumun farklı çünkü SGK borcu diyorsun. SGK otomatik olarak emekli maaşının 4/1 haciz koyar. Yani 4bin TL emekli maaşı alman gerekirken 3bin TL alırsın.
Bankadan ihtiyaç kredisi veya kredi kartı borcun olsa emekli maaşına haciz yapamazlardi.

Yok hocam SGK borcu değil bankaya borcum var sadece. İcra dairesine hangi kanun hangi maddeyi ilgi yapacağım peki

gyrocu

İCRA MÜDÜRLÜĞÜ'NE

Dosya No : ....... / .........

HACZİN İPTALİNİ İSTEYEN
ADI/SOYADI :
ADRESİ :

KARŞI TARAF
ALACAKLI :
VEKİLİ :
ADRESİ :

Yukarıda bahsi geçen alacaklı tarafından emekli maaşıma .......... tarihinden itibaren haciz konulmaktadır. SSK ve BAĞKUR'dan emekli olan kişilerin emekli maaşlarına 5510 sayılı SGK kanunu 93. Maddesi ve 5838 sayılı kanunun ilgili maddesi hükmünce haciz konulamaz. Bu durumdan dolayı maaşıma konan haczin kaldırılması için gereğini arz ederim.

HACZİN İPTALİNİ İSTEYEN
(BORÇLU)
(Adı, Soyadı ve İmza)

Sana dilekçe örneği attım. Bu dilekçeyi doldur ve en yakın adliye binasına gidip, kalemine ver.

Şimdiye kadar kesilen tutarı emekli maaş aldığım ... bankanin IBAN hesabına geri iade edilmesini istiyorum diye yaz.

Nafaka ve SGK borcunuz yoksa emekli maaşına haciz işlemi uygulanamaz.

@hozgul teşekkürler cevabınız için ancak ben 5434 sayılı kanuna tabiyim memurluğum 2008 öncesi fark eder mi

@Oscar teşekkürler dilekçe için yalnız ben ssk yada bağkur emeklisi değilim 4c memur emeklisiyim yine de haczedilemiyor değil mi?

gyrocu Rica ederim.

Hiç fark etmez, yine de haciz konulamaz.

Bankalar, emeklinin izni olmadan maaştan kesinti yapamaz. 5510 sayılı Yasa'nın 93. maddesinde, "Emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez" açıklaması yapılmıştır.

gyrocu
Benim bildiğim emekli maaşına sadece nafaka ve sgk kurumuna borcunuz varsa haciz konulabiliyor. diğer kurumlar da haciz koyar ama itiraz ederek icraya kaldırabilirsiniz haciz için sizin onay vermeniz gerekiyor dediğim şıkların dışındakilere

cicikıs
Nafaka ve sgk kurumunun alacaklarına haciz konabilir

banka sizden onay almış olabilirmi e haciz yapılırsa maaş olduğunu ispatlamanız gerekir kesilen para gider geri alamazsınız

Son düzenleme:
SGK veya devlete borcunuz varsa devlet haciz koyabilir ama diğer şekillerde muvafakiyet vermediğiniz sürece hiç kimse maaşınıza haciz koyamaz..

Henüz haciz konmadi arkadaşlar bazı avukatların sitelerinden baktığıma göre 5434 4c emeklilerine haciz konabiliyor yazıyorlar. Malulen emeklilerde durum farklı mı yada avukatlar göz korkutmak için mi yazmış onu öğrenmeye çalışıyorum

Son kez yazıyorum.
Nafaka ve SGK borcu haricinde emekli maaşı, 2022 maaşı, sürekli iş göremezlik gelirine haciz işlemi yapılamaz. Yapılırsa icra dairesine dilekçe yazarak kaldırın.
Konu kapansın artık.

Üst Alt