Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olan memur, SSK'lı işe girerse. SSK'lı olarak da emekli olabilir mi?

turkuaz06

Aktif Üye
Konular
64
Reaksiyonlar
1
Özürlü bir memur 15 yıl çalışıp emekli olursa,ve emekli olduktan sonra kamuda ssk işçisi olarak işe girerse SSK lı olarak da emekli olabilir mi?

SSK dan gene özürlü işçi statüsünde emekli olunabilir mi?Özürlü statüde ,sonradan işe girenler 3920-4800 çalışma süresi yetiyor galiba emeklilik için.Ama memurluktan emeklilikten sonra,birde işçilikten emekli olunur mu.Yani 2 emeklilik.

Hayır 2.bir emeklilik söz konusu olmaz.Ama SGDP ödeyerek çalışabilir. Hem emekli maaşını hemde çalışarak hak ettiğiniz maaşı alırsınız...

peki emekli olan bir memur,tekrar merkezi personel alımı sınavına girerek memur olarak çalışabilir mi,emekli olduğu kurumdan ayrı bir kurumda.yani hem emekli maaşını alacak,hemde başka bir kurumda maaşını alacak.

Emekli birey kamuda tekrar çalışamaz,ama SGDP ödeyerek özel sektörde çalışabilir.İllaki Kamuda çalışmak istiyor iseniz emekli maaşınızı iptal ettirip tekrar kamu da çalışma hayatına atılmanız gerekli...

ssk 4a lılar emekli özürlü emekliolduktansonra emeklisandığında 15 yıl özürlü olarak çalışıp emekli olabiliyorlar diye biliyorum fakat sizin durumunuz tamtesi olabilir diya düşünüyorum

Bu mümkün değil,konu net ve kesindir.
İster memur,ister işçi olsun,emekli aylığı alırken kamuda çalışmak mümkün değildir.
İlker arkadaşımızın da dediği gibi kamuda çalışmak için emekli aylığının kestirilip emekliliğin iptal edilmesi gerekmektedir.
Özel sektörde ise,SGDP ödenerek emekli aylığı kesilmeden çalışılabilinir.
SGDP ile emekliliğe yönelik uzun vadeli sigorta kolarına değil,sadece sağlık durumunu kapsayan kısa vadeli sigorta kollarına kesinti yapılır.
Dolayısıyla da ikinci bir emeklilik hiçbir şekilde mümkün değildir.

SSK’lı çalışan emeklinin aylığından kesinti olmaz
Emekli olduktan sonra vergi mükellefi-şirket ortağı olanların emekli aylıkların yüzde 15 kesinti yapılırken, emekli olduktan sonra SSK’lı (işçi) olarak işe girenlerin emekli aylığından kesinti olmaz. İşyerinden aldıkları ücretlerden SGDP kesintisi yapılır.
21.04.2008 tarihinde TSK'daki görevimden istekle emekli oldum. Emekli Sandığı emeklisi olarak 1/1 derecesinden maaş almaktayım ve hâlihazırda başka bir yerde çalışmıyorum. Ancak, SSK’lı olarak bir şirkette, 1.000-TL net ücretle işe girdiğim taktirde Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesilir mi, kesilirse benden ve işverenden kesilecek oran veya tutar ne kadar olur? Ayrıca bu kesinti emekli maaşımdan mı yoksa yeni işimdeki ücretimden mi kesilir? Hakan Öztoklu

Sayın okurum, siz Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra özel sektörde 4/a’lı (SSK’lı) olarak işe gireceksiniz bu sebeple 5510 ve 506 sayılı Kanunlar gereğince aldığınız emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmayacak.
***Ücretinizden kesinti yapılacak
Emekli aylığınızdan değil ama SSK’lı çalışacağınız işyerinden alacağınız ücretten SGDP kesintisi yapılacak. İşyerinden alacağınız brüt ücretten yüzde 7,5 oranında SGDP kesintisi yapılacak, işsizlik sigortası kesintisi yapılmayacaktır. Bu arada dilimlere göre yüzde 15’den bağlayan da bir gelir vergisi kesintisi yapılacak.
***İşveren de katkı verecek
Brüt ücretiniz üzerinden ayrıca işveren yüzde 22,5 ve buna ilave olarak işyerinin tehlike sınıf ve derecesine göre yüzde 1 ile 6,5 arasında kısa vadeli sigorta primlerini ise işvereniniz ödeyecek. Öte yandan uygulama gereğince emekli çalışanların işveren teşviki hakları da olmadığından bu primlerde herhangi bir indirim de olmayacaktır.
***İşkazası geçirirseniz ikinci geliriniz olur
SGDP primleri kısa vadeli sigorta primleridir. Bu sebeple aldığınız ve almaya devam edeceğiniz emekli aylığına katkısı-etkisi olmaz. Sadece işyerinde çalışırken işkazası geçirir veya meslek hastalığına uğrar ve yüzde 10’dan fazla uzuv veya işgücü kaybına uğrarsanız aldığınız emekli aylığına ilave olarak bir de kaybettiğiniz güce göre ikinci bir sürekli işgöremezlik geliriniz olacaktır.

bu konuyu bende çok merak ediyordum bilginiz için sagolun

ilker;

2. bir emekliliğin söz konusu olmadığını yazmışınız. Fakat ben daha önceden bu konu hakkında bilgi edinmeden sordum ve cevabını aldım.

[SIZE=2]Soru[/SIZE] [SIZE=2]5434 sayılı kanunla bir kişi emekli olursa, aynı kişi 5510 sayılı kanunla belirtilen süre ve primleri doldurduktan sonra ssk emeklisi olabilir mi? yani 2 farklı kurumdan emekli olunabilir mi ? olunabilirse dayanağı nedir ?[/SIZE]
[SIZE=2]
Cevap
[/SIZE] [SIZE=2]Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
[/SIZE][SIZE=2]5434 Sayılı Kanun uyarınca emekli aylığı bağlanmış olanların, Sigortalı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıp hizmet ve yaş durumu gibi gerekli şartları yerine getirmeleri halinde kendilerine bu hizmetlerinden dolayı da ayrıca emekli aylığı bağlanmasında, 5434 SK yönünden herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
B[/SIZE][SIZE=2]ilgilerinizi rica ederiz.

2. bir Emeklilik hatta bağkurdanda 3. bir emeklilik söz konusu var. Buna 2. bir emeklilik demiyelimde daha fazla emekli maaşı alma diyelim[/SIZE]

Selçuk,
Bu yazıda Emekli sandığı demiş ki bizden emekli ol emekli maaşını bağlayalım 5510 sayılı kanunda sorun yok ise çalışıp ikinci bir emeklilik hakkı var ise ol diyor..
Benim kanunum da sorun olmaz diyor.Ama 5510 sayılı kanunda öyle bir şey yok ikinci bir emeklilik söz konusu olamaz...

Zaten kurum,emekli çalışanlardan yaşlılık aylığı na yönelik uzun vadeli sigorta kollarına prim kesmiyor ki,sadece iş kazası ve meslek hastalığı durumlarını kapsayan kısa vadeli sigorta kollarına destek primi kesiyor,nasıl olacak peki primsiz emeklilik? Yaşlılık aylığına yönelik uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırın da görün bak ne oluyor :)
Emekli aylığı anında kesiliyor mu kesilmiyor mu?

En İyisi kurumdan resmi bir yazı gelerek sonucu öğrenebiliriz. Ben daha önce bir gazetede okumuştum. Emekli memur tekrar çalışıp daha sonra ssk dan 2. bir emekli olmuştu. Bu konu Önemli aslında Herkesin takip etmesi gerek.

Selçuk bu yazdığın soru çok enteresan..Sgk da çalışıyorum, bende böyle birşey görmedim, müdürüme sormayı düşünüyorum..Yanlız mantıken hayır mümkün olamaz İlker'e katılıyorum, neden mi?
Herkesin tek bir T.C.si var ona göre işlem yapılır, aylık bağlanmadan önce hangi sosyal güvenceye mensupsa diğerlerinden sorgulamsı yapılarak hizmetleri toplanarak maaş bağlanır.
Kurumlar tek çatı altında toplandı, tam tersi olması gerek mümkün değil..
yanlız şöyle birşey var sen bağkurlu olup aynı zamanda ssklı biryerde de çalışırsan (mart 2011 den itibaren geçerli) her ikisi de kabul ediliyor, eskiden kabul edilmezdi çakışma kabul edilir biri iptal olurdu.. şimdi ise bunun tek faydası priminin ve gün sayının daha yüksek olacağı ve dolayısıyla daha çok aylık bağlanacağı yönünde..
yine de müdürümle konuşacağım "BİMER nasıl böyle bir cevap vermiş anlamı nedir" diye..

Selçuk ben soru derken BİMER e yöneltilen soruyu kastettim.. Linki inceledim şaşkınım ama hala mantığım almıyor.. Deseler emekli oldu sonra maaşını kestirip çalışmaya devam etti ve tekrar müraacatında iki emeklilik maaşı kadar maaş bağlandı anlayacağım...ama bu???? Kurumlar neden birleşti tek çatı altında o zaman? 01.03.2011 tarihinden sonra vergi kaydını kapattırmadan hem bağkurlu hemde ssklı olabiliyorsun emekli olunca doğal olarak kazançların yüksek olduğundan yüksek maaş alıyorsun..ama dedim ya linkteki örnek kafamı karıştırdı..

Bu konu üzerinde bilmeden yorum yapmayalım, resmi üst yazı gelsin, sonuç ortaya çıkar fazla yorulmaya gerek yok.

Burayı OKUYUN

iki kere

arkadaşlar ikinci emeklilik yok sadece emkli olmuş sgdp ödereyek 15 yıl çalışmış olmak şartıyla kıdem tazminatını alarak ya tekrar çalışır yada evde yatar yani ikinci bi emeklilik yok

bide devlet memuru olarak emekli olacak tekrar memur olarak çalışacak ülkemizde millet kpss ye girip memur oalcam diye ugraşıyor ne akla hizmet emekli memur gine memur oh

Bu konu çok yeni olduğundan herkes farklı düşünebiliyor.. sakın çok bel bağlamayın derim ben.. kendi açımdan bile SGK kurumunda çalışmama rağmen şüphe ile bakmaktayım. (e.sandığı olarak emekli olup, kendi işimi kurabilirim ama güvenemiyorum işte) gerisini siz düşünün..bana sorarsanız en iyisi çalışabildiğimiz kadar çalışmak, emekli olup çalışma durumunda SGDPni tercih etmek.(normal sigorta primi daha yüksek ve ikinci bir emeklilik şartları engellilerde 20 yıla çıktığından o kadar uzun süre çalışma durumu zor olduğundan)

[SIZE=2][SIZE=2]24098 numaralı[/SIZE] Bilgi Edinme Cevabı Aşağıda Sunulmuştur. Resmi Yazı Geldiğinde de scanlayarak buraya kopyalayacam.

Soru
:
[/SIZE]
[SIZE=2]MEMUR EMEKLİSİ, 5510 SAYILI YASAYA GÖRE ÇALIŞIP 2. BİR EMEKLİLİĞE HAK KAZANABİLİRMİ ?
[/SIZE][SIZE=2]Cevap[/SIZE]
[SIZE=2]:[/SIZE]
[SIZE=2]Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
[/SIZE][SIZE=2]Devlet Memuru olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrılmış olanların yeniden göreve girmeleri halinde, emekli aylıkları kesilerek sonradan geçen hizmetleri ile daha önce geçen hizmetleri birleştirilmek suretiyle TOPLAM HİZMET SÜRELERİ üzerinden emekli aylığı bağlanmakta olup, sonradan geçen hizmetler için ayrıca bir emekli aylığı bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.[/SIZE]
[SIZE=2]Bilgilerinizi rica ederiz.

Yeniden göreve girmeleri halinde derken hangi hizmette işe başlayacağı belirtilmemiş. Emekli aylıklarının kesilmesinden bahsetmiş ama emekliler çalışarak, eksik ödeme (yüzde 30) ile emekli maaşları alınır. SGK her sorulan sorulara doğru düzgün cevap veremiyor.

BU KONUYLA İLGİLİ HER KİŞİNİN SORULAR SORARAK BİLGİLENMESİNİ İSTİYORUZ.
[/SIZE]

Selçuk, teşekkürler.. Ne yandan bakılsa çifte emeklilik imkansız ve karışık görünüyordu zaten..Emekli olup başka biryerde tekrar işe girince işe giriş tarihi 01.03.2011 den sonrası olması lazım ve bu tarihten sonra ikinci bir emeklilik için en az 20 yıl çalışmak gerekiyor ki, bu kadar sene tekrar çalışmayı kim göze alabilir? diye düşünüyordum..O kadar ssk primi ödemektense Sgdp ödeyip yine iki maaş almak bana daha mantıklı göründü.(bir emekli bir çalışma maaşı) ben şahsen çifte emekliliğin mümkün olmasının çok zor olduğu kanaatindeyim..

Niye mümkün değilmiş sgk çalışanı?
Adam aynı anda iki işte çalışıyorsa iki ayrı güvenceden bal gibide emekli olabilir.
Yukarıdaki adam ayrı ayrı kurumlardan emekli olmuş.
Öbür türlü sizin mantığınızla adamın hakkını gasp etmek derler buna...
Usulsüzlük varsa haksızlık varsa bence uygulamanın, sistemin ta kendisidir.
Adam Dr. iki sigortalı iş yapar primini yatırır. İki ayrı iştende emekli olur...
Gayet mantıklı... Yok sen adamın primlerini iç etmek istiyorsan! her türlü saçma gerekçe uydurup iç edersin zaten.
Önemli olan adamın hakkı mıdır. Değilmidir.?
Bana göre hakkıdır. Resmi kurum adamın primlerini ya baştan kabul emiyecek yada sonradan böyle şey olmaz diye saçmalamıyacak!
Buna kurmazlık derler. Sen yatır yatır sonra boşa yatırdın de...

Saww aşkolsun, bana hitap şeklini beğenmedim çünkü ben kurumun kendisi değilim öyle bir niyetimde olmadı..sadece yanlış anlamalara karşı yazmıştım. Bazı yaşadığımız olaylar olmuştu zamanında, bu konuda suistimale açık görünüyor. Kimsenin hakkının gaspedilmesinden yana değilim. verdiğin örneğe de karşı değilim ki nerden çıkarıyorsun? Emekli olurken kişi başka güvencesi olmadığını söylese bile sorgulama yapılır varsa hizmet birleştirmesi yapılır.Prim kazancı çok olunca maaşı da yüksek olur, bunun neresi kötü ki?

Peki emekli olmuş canlı örnek biliyor musunuz. Bende aynı durumdayım. Emekli oldum halen 2900 çalışma günüm var. Eğer böyle bir hakkımız var ise ödenmiş olan destek primlerinden geri kalan farkları yatırarak hakkımızı alabilirmiyim?

İyi günler.

Üst Alt