Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olduktan 3-5 sene sonra kontrol istenir ve rapor oranı düşürülürse ne yaparım?

petsiyem

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Ağustos 2015 ayında Vergi indiriminden faydalanarak 17 yıl 3840 güne tabii olarak Erken Emekli oldum ( Malulen değil, konuyu bilenler bilir ) Astım + Ankilozan Spondilit + Proteinuri rahatsızlıklarımdan dolayı toplam % 74 oranında [SIZE=2]Sürekli[/SIZE] raporum ve Vergi indirimi var.

Emekliliğim [SIZE=2]Kontrol Mueyenesiz[/SIZE] olarak onaylandı. Ayrıca Halen Özel Sektörde SGDP ödeyerek çalışmaya devam ediyorum. Fakat bilenler bilir, SGK' nın her zaman Kontrol muayenesine tabii tutarak kişiyi Sağlık Kuruluna sevk etme hakkı var.

Sorum Şu ; Velevki bundan 3-5 sene sonra SGK bana git kontrol muayenesi yaptır gel dedi. Bende kurula girdim ve diyelimki rapor oranım % 40 altına düştü. Vay benim halime o zaman :) ... Ben gelecem 45 yaşına. o yaştan sonra durumum ne olacak ? Ayrıca Emekli olduktan sonraki çalıştığım günlerde heba olacak mı ? ( Bu arada rapor oranına itiraz gibi bir sürecin başlaması ve bunun süresinin oldukça uzun sürmesi konusunu biliyorum )

Özellikle Sayın OturanBoğa bey ve Sayın officer bey bu konuda fikir beyan ederseniz sevinirim. Tabiki diğer tecrübe ve bilgi sahibi insanların fikir vermesinede çok sevinirim.

Teşekkürler

bu konuya ilave olarak arkadaşın dediği gibi sgk kontrol istedi farzettik vergi indirimi için aldığımız tarihteki raporumuz 2000 yılı diyelim kontrol istediği tarih 2015 yılı acaba 2000 yılındaki engelli ölçütleriyle mi 2015 yılındaki engelli ölçütleriyle mi kontrol edilecek
bu konu hakkında fikri olan var mı

Eğer rahatsızlıklarınız aynen devam ediyorsa
İlk rapor tarihindeki yönetmelik dikkate alınır
Bununla ilgili mahkeme kararı mevcut.

teşekkür ederim başka bu konuda görüşü olan bilgisi olqn varsa paylaşmasını isterim

Yüksek Mahkeme bir kararında[8] “Sigortalının 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla tespit edilen sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakatlık derecesinin tespit şekli ile uygulaması hakkında yönetmelik hükümlerine göre % 44 malûliyet esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak Kurumun sigortalının yaşlılık aylığının kesilmesine esas aldığı, SSK Malatya Bölge Hastanesinden alınan 3.9.2003 gün ve 341 sayılı, sigortalıda çalışma güç kaybını % 20 olarak belirleyen kurul raporuna istinaden Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu sigortalıdaki çalışma güç kaybını % 36 olarak kararlaştırmış ise de, beden çalışma güç kayıp oranının % 36 olarak belirlenmesi sigortalının yaşlılık aylığına esas alınan malûliyetinin saptanmasında önem arz eden 1981 tarihli anılan ilk yönetmelik hükümleri yerine, 18.3.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 98/23290 sayılı (sonraki) yönetmelik hükümleri esas alınmak suretiyle belirlendiği görülmüştür.

Sakatlık indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı; yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte bulunan 18.3.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilmesi ve buna göre başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalıp azalmadığının aynı esaslar dâhilinde saptanması gereği gözetilmeksizin eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı olduğu şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.” hükmünü vermiştir.

petsiyem

Emekliliğe temel olan rahatsızlık devam ettiği sürece beklenmedik bir kontrol söz konusu olsa dahi emekliliğe zarar gelmez.

Olası kontrolde sadece emekliliğe temel olan rahatsızlık devam ediyor mu etmiyor mu diye bakarlar...

SGK her zaman için kontrol isteme hakkını saklı tutsa da uygulamada kontrolsüz olarak emekli edilmiş biri için kontrol muayenesi istendiği pek rastlanılan birşey değil.
Vergi indirimine esas raporun alındığı hastanede tesbit edilen yolsuzluk, haksız rapor verme gibi durumlarda kurum o hastaneden o dönemlerde rapor alarak emekli olmuş olanlardan kontrol muayenesi isteyebilmektedir. Yoksa durduk yere ya da belli aralıklarla kontrol isteme gibi bir durum yoktur.
Emekliliği böyle paranoyalarla kendinize zehir etmeyin, tadını çıkarın.

her gün kanun-yöntmelk vs değişebliyor ve milyonlarca insanı sürekli bu değişimlere tabi tutmak da mümkün değil. kanuni olarak emeklilik hakkı aldıysanız hak sahibisinizdir ve bu hak olur olmadık sebeplerle alınmaz.. selametlee...

petsiyem

Şener Kardeşim Merhaba ben Muhammet,
Ben de senin gibi AS ve Astım hastalıklarından erken emekli olmuş biriyim. Kaygını anlıyorum; diyosun ki 'lan sonuçta burası Türkiye, ne olur ne olmaz'.
Diğer cevaplarda arkadaşların belirttiği gibi 'kontrol muayenesiz' verilen emekliliklerde sonradan kontrole çağrılmak pek rastlanan bir durum değildir. Bir de şu açıdan düşün: malesef hastalıklarımız(AS+Astım) geri dönüşü olmayan ve yıllarla beraber ilerleyen rahatsızlıklar. Kontrol muayenesi istense bile yeni muayenede malesef :) %40 ve üzeri bir rapor alabileceğiz.
Özetle bir arkadaşın da cevabında yazdığı gibi düşünme bunları, emekliliğin tadını çıkar :)

Sayın herkul_03
Öncelikle cevabın için Teşekkür ederim. Benim oranım % 74 ( yani 2. derece vergi indirimi ile emekli oldum. ) 17 yıl 3840 güne tabii olarak emekli oldum. ve sigortalılık süremde 3872 gün idi. yani ucu ucuna emekli oldum. Senin dediğin gibi burası Türkiye, Velevki Devlet beni kontrole çağırdı ve oranım % 40' a düştü ( Allah Korusun tabi ), o zaman 4080 güne tabii olacam. Gerçi arada 208 günlük bir fark var kapanır bir şekilde ama insan stres yapıyor tabiki :)
Bu arada benim korktuğum şey başka bir arkadaşın başına gelmiş bile maalesef. http://www.engelliler.biz/forum/eme...ontrol-muayenesi-cilesi-ne-zaman-bitecek.html bu linki okursanız korkumu anlarsınız.
Tekrar Selamlar

yukarıda oturan boğa herşeyi net açıklamış

petsiyem

Bahsettiğin kişinin emekliliği kontrollü gerçeklemiş zaten.
Senin emeklilikte kontrol yoksa hiç boşuna canına sıkma.

slm arkadaşlar

Bende şizofreni teşhisiyle malulen emekli olmak istiyorum.
Piskolojik rahatsızlıklarda kontrol muayenesi olur demişsiniz.
Benden de kontrol muayenesi isterler mi ?

Evet. Psikolojik rahatsızlıklardan dolayı malulen emeklilikte veya vergi indirimiyle erken emeklilikte,kontrol muayene şartı konulmakta.

Benim psikiyatriden obsesif bozukluk , bipolar % 58 engelli raporum var vergi indiriminde maliyenin kontrol koyduğu doğru ama bana vergi indiriminde maliye 1 yıl kontrol koydu ama 1 yıl sonra maliye sevki ile tekrar rapor aldım ve bu sefer vergi indirimim sürekli oldu benim iki adet raporum var ikiside sürekli ömür boyu ama ikincisinde süreğen kronik yazıyor ben 14 yıldır psikolojik tedavi görüyorum ilaç kullanıyorum raporumda sürekli vergi indirimimde sürekli her şey ortada sgk nın psikiyatri diye kontrol koyacağını zannetmiyorum . ÖN YARGILI OLMAMAK LAZIM PSİKİYATRİ DİYE SGK KONTROL İSTER DİYE

earibagi Yinede sıkıntılı bir durum. Emeklilikte kontrol olsada olmasada acaba diye insan düşünüyor. Peki emeklilik kontrollü gerçekleşmiş ise kontrolde oran düşerse ne yapılabilir. Prim gün sayısını arttırmanın bir yolu varmıdır.

Hocam kontroldeki oranın düşmesi ilgili hastalığın iyileşmesinden dolayı ise yapacak bişey yok,emeklilik iptal edilir ve tekrar sgk lı çalışmanız gerekir.
Eğer ilk rapordaki hastalık devam ediyor ve yönetmelik değişip oran düşmüşse,ilk rapor alınan tarihteki oranlar geçerlidir.Bununla ilgili mahkeme kararı mevcuttur.

%75 oranda SÜREKLİ rapor ve yine SÜREKLİ Vergi indirimi ile 2015 yılında emekli oldum. Yani 2. Derece sakatlık indirimim var. Rahatsızlıklarım psikiyatri değil. Astım , Böbrek hastalığı ve Ankilozan Spondilit'dir. SGK girişim ise 01 Mayıs 1998 yılıdır. ( Raporumu 2014 yılı Kasım ayında aldım. Malulen emekli değil normal yaşlılık aylığı şeklinde emekli oldum. Vergi indirim ile emekli olurken 17 Yıl sigortalılık süresi ve 3840gün ile emekli oldum. Emekli olduğum tarihte ise 3870 gün prim günüm vardı )

Benim sorum şudur ;

Malum SGK nın kontrol muayenesi gibi kimilerine göre anlamsız bir uygulaması var. Olur ya,diyelim ki ileriki yıllarda beni kontrol muayenesine çağırdılar ve rapor oranım% 60' ın altına düştü yani 3. Dereceye düştüm. Böyle bir durumda aşağıdaki tabloya göre 18 yıl 4080 güne tabi oluyorum ve prim günüm 3870 olduğu içineksik oluyor ve benim bir anda emekliliğim iptal oluyor ( Allah korusun tabii ).

Böyle birdurumu yaşamamak için şimdiden EMEKLİ OLDUĞUM HALDE askerlik borçlanması yapabiliyormuyum ? Yani niyetim şimdiden tedbir olarak prim günümü 4080 güne tamamlayarak böyle bir durumu yaşamamak.

Saygılarımla

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

petsiyem..benim görüşüm zaten sizin kazanılmış bir emekliliğiniz var ,derece düşsede 40 ın altına düşmediği sürece iptal olmaz diye düşünüyorum ben..ha ilk emekliliğe müracat durumu olsa dolduramadığınız dan dolayı yıl ı olamazdınız o zaman...şahsen benim görüşüm bu kanunları iyi bilen kişiler daha da iyi yardımcı olacaklardır.

deathless

Teselli edici cevabınız için teşekkür ederim [emoji1] İnşallah doğru olan sizin dediğinizdir. Malum, İnsan her ihtimali düşünmek zorunda

petsiyem..sizi teselli etmek için değil görüşümü söyledim sadece...tabii ki burası Türkiye her an her şey değişir her şey olur iyi günler.

petsiyem

Rapor oranı %40'ın altına düşmediği sürece emeklilik devam eder. Şimdiden askerlik borçlanması gibi bir şey düşünmenize bile gerek yok. Rahat olun....

"yaşlılık aylığı alanların yapılan kontrol muayenesi sonucu, çalışma gücündeki kayıp oranının %40’ın altına düştüğünün anlaşılması hâlinde, bu durumun tespitine esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başında yaşlılık aylığı kesilir.
Madde 57"

Sayın OturanBoğa

" Bana belgelerle gel " dedikleri şeyin tam karşılığı bu olsa gerek. :) Tekrar Teşekkür Ederim

OturanBoğa

bunu öğrendiğimi iyi oldu 18 yıla tabiyim şuan rapor alsam 16 yıla tabi olucam rapor ileride düşerse etkilenmiyoruz anladığım kadarıyla.. teşekkürler

malulen de 60, vergi indiriminde de 40 altına düşülmesin sıkıntı yok...

Üst Alt