Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olduktan sonra açtığım işyeri için vergi indiriminden faydalanabilir miyim?

halil_72

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Emekli olduktan sonra açıtığım işyeri için vergi indiriminden faydalanabilir miyim?

Gelir Vergisi Kanuna göre,
çalışma gücünün asgari % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat,
asgari % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat,
asgari % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır.

birinci derece sakatlar için 680 TL,
ikinci derece sakatlar için 330 TL,
üçüncü derece sakatlar için 160 TL

Bu tutarlar, sakat ücretlilerde ve bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabının aylık tevkifat matrahından, Serbest Meslek faaliyetinde bulunan özürlüler ile bakmakla yükümlü olduğu serbest meslek erbabının ve Basit usulde vergilendirilenlerin yıllık beyan edilecek gelirlerinden (yukarıda aylık olarak belirlenen tutarlar yıllık olarak hesaplanarak) indirilir.

Ufukalp,
halil_72 nin sorusunun cevabı nedir?

makri sorunun yanıtı ufukalpin yazısında
yani engelli iş yeri açarsa belirtilen tutarlarda vergiden muaf oluyor.
bu üçretli çalışanlar içinde geçerli
belirtilen tutarlarda her ay vergiden muaf oluyor
örnek olarak aylık maaşın 2000 tl ise vergi matrahın 2000-680= 1320 oluyor
bu %20lik bir vergi oranında 136 tl.bir indirim demek oluyor
yani 2000 tlnin vergisi 400 tl, 1320 nin vergisi 264 tl oluyor
sonuçta dediğimiz gibi 136 tl vergi muaf oluyor.
İş yeriniz varsa bunlar yıllık olarak hesaplanıyor.

Pardon, pardon, pardon, soruyu ben mi yanlış ve eksik algılıyorum yoksa verilen cevaplar mı yanlış. Soru şu; emekli olduktan sonra açtığım işyeri için vergi indiriminden yararlanabilirmiyim? Benim anladığım gelir vergisi mükellefiyeti dolayısıyla vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacağı? Yani butik, bakkal, manav yani esnaflık yada tacirlik yapan kişinin vergi indirimi olur mu? Yani emekli olan ve bir bakkal açan kişi vergi indiriminden yararlanır mı? Soru bu değil mi?

Makri, evet soru bu ve cevabı evet bence.
Tabi miktar ufak bir meblağ o ayrı.
Yukarıda verdiğim bilgide kalın karakterle vurgulanan kısım esnaf için zaten.

Ufukalp,
Koyu dediğin metin serbest meslek erbabı (ki bunlar avukat, doktor, muhasebeci, veteriner vb gibi)'nın şartları taşıdığı taktirde vergi indiriminde bulunabileceğini, devamında da basit usulde vergi mükellefine de böyle bir hakkın tanındığını yazıyor. Başlangıçtaki kademeli metinde 4/a kapsamındaki sigortalılara atıfta bulunuyor.
Yani engelli bakkal, butik, gerçek gelir vergisi dahilinde işyeri açarsa bu vergi indiriminden yararlanır mı? Peki bu kişiler emekli olmadan önce böyle bir vergi indiriminden yararlanabiliyorlarmıydı?

Makri,
Emeklilikle alakalı değil,emekli olsun veya olmasın hüküm aynı.
Ben aynı şekilde gerçek usule tabi esnafın da faydalandığını biliyorum,kdv den değil ama gelir gergisi matrahından engel derecesine göre belirlenmiş tutarlar düşülür şeklinde benim bilgim.

Sakatlık İndiriminden;
1- Özürlü hizmet erbabı (4/a) ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabı,
2- Özürlü serbest meslek erbabı (4/b) ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı,
3- Özürlü olup basit usulde vergilendirilenler (4/b), yararlanır.
Burada kanun koyucu, vergi indiriminden yararlanacaklar için sınırlama getirmiştir. Yani örneğimizde olduğu gibi (emekli veya değil) bakkal dükkanı açan bir özürlüye vergi indirimi yoktur.

Evet Makri dediğin gibi.
Gerçek usulde vergiye tabi olanlar için yok uygulama.
Bunu araştırdım ve olmadığı kanısına vardım,öğrenmenin yaşı yokmuş.
Ancak arkadaşın ne tür bir işyeri açmayı düşündüğünü de bilmiyoruz,otomatik olarak hayır da demeyelim.

Üst Alt