Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli Olduktan Sonra Aynı Şirkette Çalışmaya Devam Edersem Net Maaşım Artar mı?

GoXEl

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar Merhaba,

01.12.2015 tarihinde emeklilik başvurusu yapacağım. Şirketim benimle emeklilik sonrasında çalışmak istiyor. Ben şirkette brüt maaş hesabına göre çalışıyorum. Emekli olduktan sonra SSK yerine SGDP ödeneceği için, Brütten > Net'e göre hesap edildiğinde Brüt Maaşım sabit kalacağı için elime geçen Net maaşım artar mı?

Örnek Olarak;

Emeklilikten önce; 3.500 TL Brüt > 2.500,00 TL Net

Emeklilikkten sonra; 3.500 TL Brüt > 2.800,00 TL Net gibi....

Cevaplarınızı bekliyorum...

Selamlar,

Göksel

Kardeş ben emekli olmadan önce net 3100 alıyordum şimdi emekli oldum 2900 falan aliyim şimdi sgdp kesiyor bende maaş artar dedim ama aksine dustu

GoXEl 3000 TL brut aliyordum. Emeklilik sonrasi net maasim yukseldi.

luca77

Aynen bana da HR birimi öyle dedi zaten. İşsizlik fonuna ödeme yapmıyormuşuz buda direkt maaşa yansıyormuş. Bende şimdi http://ynb.datassist.com.tr adresinden baktım, çalışan tipini emekli seçince yaklaşık 200-300 TL arasında artışlı net maaşa dönüyor :) otomatikman zam alıyorum, yaşasın :)))))))

Normal şartlarda gelirinizin artması gerekiyor. Vergi oranınız azalıyor çünkü. Öte yandan şirketin vergi gideri artıyor, ek olarak engelli teşvik parasınıda alamıyor. Benim maaşım artmadı. Aynı kaldı. Bu şekilde anlaştık. Şirketinizin üzerine yatmazsa artar :)

Aynı maaşa işe girsen bile en az %8 artar (%7 SSK Kesintisinden,%1 işsizlik kesintisinden)

@earibagi bu yazdığın net'tn brüt'e maaş hesaplaması için geçerli. Biz Net maaş almıyoruz. Şirket bize Brüt Maaş veriyor, brüt maaşımız sabit kalıyor, net maaşımız vergi oranı nedeniyle değişken oluyor. örnek: yılın ilk 4 ayı en yüksek maaşı alıyoruz, sonrasında yavaş yavaş düşüyor net maaşımız, en dip rakamı ise kasım ve aralık aylarında alıyoruz...

Brüt maaşınız sabit kalırsa emekli olduğunuzda elinize geçen net aylık miktarı artacaktır.
Uzun vadeli sigorta kollarına ödenen normal sgk primi işçi payı %15 iken, emekli çalışan için kısa vadeli sigorta kollarına ödenen sgdp işçi payı oranı %7,5 dur. Aradaki %7,5 oranındaki fark ve sizden kesilmeyecek olan işsizlik fonu oranı olan %1 maaşınıza artı olarak yansıyacaktır.
Bunun olabilmesi için işvereninizin ciddi kurumsal bir firma olması gerekmektedir.
Aksi halde bu artışı yansıtmaya yanaşmayacaklardır, nedenine gelince;
Sizden kesilecek prim oranı yarıya düşmesine rağmen toplam ödenecek prim oranı %30 olarak aynı kalacak, sizden düşürülen miktar işverene yüklenecektir.
Engelli çalıştıran işverenlerin asgari ücret üzerinden işveren sgk primi payı devletçe ödenmekte iken emekli çalışan için prim teşvikinden faydalanamayacak olan işverene bir yük de buradan binecektir.
Ama ciddi ve kurumsal bir firma bu olumsuzluklardan kaçamayacak, sizinle devam etmek istiyorsa mecburen bunları da kabullenecektir.

Ufukalp

çalıştığım firma global bir firma, yani kurumsallıkta zirve yapmış. Aldığımız primleri bile bordroya işleyip, yüksek prim işlenmesine sebep verecek kadar kaçakla köçekle işleri olmayacak bir firma. Bunun yanı sıra, kazanılmış hak geri alınamaz mantığını da ciddi anlamda savunan bir şirket. Dediğim gibi benim süresiz iş akdim, xxxxx TL / Brüt maaş üzerinden yapıldı ve aynı şartlarla da devam edeceğim. Dolayısıyla, brüt maaşımı bildiğim için elime geçecek net maaşta herhangi bir azalma yada bazı vergileri bana yükleme gibi bir ali cengiz oyununa tenezzül edecek bir şirket olmadığını biliyorum.

Bilgiler için teşekkür ederim.

Selamlar,

Göksel

GoXEl

Ben o dediklerini biliyorum.
Benim söylediklerimi ufukalp arkadaş açıklamış
Aynı brütten işe girsen bile emekli olarak çalışacağın için maaşın otomatik artar.

Üst Alt