Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Emekli olduktan sonra rapor oranım düşerse emekliliğim nasıl etkilenir?
vergi indirimi için başvurup yüzde 76 rapor aldım 2 yıl süreli 2 yıl içerisnde emekli olduğumu düşünelim
2 yıl sonra oranım düşerse örnek yüzde 55 oldu, ben 2 yıl önce 3800 günden emekli oluyorsam
2 yol sonra yüzde 55 raporla örnek 4800 günden emekli oluyor olacağım
peki bu durumda benim emeklilik durumum ve emekli olup aldığım maaşların hükmü ne olur ?
emeklliğim iptal edilip süresi geldiğinde mi emekli edilirim.
Bende 2 yıllık raporuma karşılık ankara vergi indirimimi süresiz olarak onaylanmış işallah seni ki süresiz onaylanır. Fakat diyelim ki 2 yıl sonra raporum % 40 altına düşerse 8 sene sonra süresiz vergi indirimimle emekli olabilirmiyim diye araştırma yaptım çok net bir cevap bulamadım.
Emekli olursan kesinlikle rapor oranın değişse bile hiç bişey olmaz oo konuda içinde en ufak şüphe olmasın.
mindar rapor sürenizin sonunda yeniden rapor almanız istenir.Yeni alacağınız rapordaki oran ne ise emeklilik şartlarıda ona göre belirlenir.Yani alacağınız raporda oran düşerse,emeklilik primi bu orana denk gelmiyorsa,emekliliğiniz iptal edilir.Fakat aldığınız maaşların iadesi istenmez.
Bedriatak sana net cevap verememelerinin sebebi,Sgk nın yönetmeliğinde bulunan maddeden dolayıdır.Yönetmeliğe göre Sgk ister malul,ister erken emekli olanlar olsun,lüzum gördüğü takdirde tekrar rapor isteme hakkına sahiptir.Dolayısıyla almış olduğun sürekli vergi indirimine istinaden,şartların dolduğunda erken emeklilik hakkını kullanabilirsin.Sgk sürekli olan vergi indirimini göz önüne alıp,emekliliğini onaylayabilir yada tekrar rapor almanı isteyebilir.Her iki uygulamayada uğrayanlar forumda mevcut.Fakat ağırlıklı uygulama,vergi indirimi sürekli olanları,tekrar rapor istenmeden emekli etmeleridir.Ama yazdığım gibi,nadirde olsa,emeklilik zamanı geldiğinde tekrar rapor istenilenlerde var.Senin yapacağın zamanı geldiğinde,süresiz vergi indirimine istinaden emeklilik başvurusu yapmandır.Şayet düşük oran alırım endişesinde isen,hastalıklarından emin değilsen,yeniden rapor almaya uğraşma.Neticede vergi indirimini elde etmişsin.Tekrar rapor almaya uğraşma derim.Ama ilerleyen rahatsızlıkların varsa ve şu kadar oran alabilirim diyorsan o zaman senin bileceğin iş.Tamamen sana kalmış bir durum.
Soylediklerine katılıyorum işallah zamanı gelince sorunsuz bir şekilde emekli olurum.hastane doktorları işlerine nasıl geliyorsa öyle süreli süresiz rapor veriyorlar benim 2 kolda doğuştan çıkık var ve orta dereceli kulak problemim var neye dayanarak süreli rapor verdiler anlamadım gitti.merkez sağlık kurulu doğruyu anlayıp sürekli vergi indirimi verdi.allah hepimizin yardımcısı olsun.
Evet. Emekliliğine temel koşullar değişirse ve tabii bu durum kontrol muayenesinde tespit edilirse, emeklilik sonlanır. Yeniden emeklilik koşulları oluştuğunda yeniden rapor-vergi indirimi derken yeniden emeklilik olur.
sadece emeklilik koşulları değişmezmi yan emeklilik iptal olup yeniden mi rapor almak gerekir.
örnek veriyorum yüzde 80 raporla bugün emekli oldum raporum 2 yıl süreli 2 yıl sonra da yüzde 60 süresiz rapor aldım.
yüzde 60 ile de 2 yıl sonra emekli olabiliyorsam 2 yıl sonra yüzde 60 raporla emekliliğim devam ediyor olmaz mı?
peki vergi dairesini aradım raporum süresiz onaylanmış.
raporum 2 yıllık benim planımda 4-5 yıl sonra emekli olmak vardı hem emekli maaşımda yükselir diye şu an çok düşük çünkü
raporum 2 yıl süreli vergi indirimim süresiz ben 4 yıl sonra emeklilik başvurusu yapsam rapor oranım yüzde 76 2 yıl sonraki rapor zamanı kilodan yüzde istemicem. oranım düşecek küçük bi ihtimal de olsa oranım yüzde 40 ın altına düşecek olursa ben süresiz vergi indirimimle rapor sürem 2 yıl geçtikten sonra herhangi bir zaman emekli olabilirmiyim sizce.
Minder arkadaşın dediği 2 yıllık Raporu var ama 4 sene sonra emekli olmak isterse ama sağlık kurulu raporu % 40 altına düşerse ve bir daha rapor alamazsa ve daha önceden almış olduğu sürekli vergi indirimi ile emekli olabilirmi bu durumda olup emekli olan varmı.
Ayni hastalik devam ediyorsa kontrol istensebile dusecegini sanmiyorum.ayrica .94,madde kontrol yonetmeliginde surekli rspora ve vergi indirimine sahip engelli kisilerinden tekrar kontrol istenebilir diye bir seye rastlamadim emeklilige basvurun derim . İnsallah kontrol zamani sgk kontrolorsa ayni oranda e cagirirsa ayni hastalik devam ediyorsa suresizde rapor alabilisibiz belkide
aynı hastalık var sadece kilodan yüzde 20 oran verdiler tahminimde bu yüzden süreli oldu. 2 yıl sonra kilodan almayacağım. oranım düşecek. şimdi 76 4 yıl sonra emekli olacağım zaman ortalama 60 -55 arası olma ihtimali yüksek bu durumda oranı düşmüş deyip bir sıkıntı yaparlarmı?
Emeklilik sürekli vergi indirimine istinaden sürekli olarak onaylanırsa (yani sgk tarafında bir kontrol muayenesi istenmezse), vergi indirimine temel olan raporun sürekli olmasının hiç bir önemi yok. Senin durumun için emeklilikte önemli olan tek şey vergi indiriminin olup olmadığıdır...
Bir nedenle emekliliğin iptal olduğunda o andaki raporun ve emeklilik kriterlerine uyup uymadığın değerlendirilerek yeniden emekliliğe başvuru yapabilirsin. Diyelim 2. dereceden vergi indirimi ile emekli oldun ve 3 yıl sonra emekliliğin kontrol ile durduruldu. O esnada da raporun 3. dereceye düştü. Bu durumda eğer sigortalılık süren ve prim gün sayın o anda emeklilik için uygunsa, emeklilik sonlanır ama hemen devamında yeniden emeklilik onanır (yani bi an kesilir, sonra yeniden başlar. Bir kayıp söz konusu olmaz). Bu işlemlere Maliye bulaştırılır mı, bence hayır. Çünkü hem zaten Maliye sürekli vergi indirimi vermiş zamanında, hem de kontrol zaten sgk'Nın inisiyatifinde....