Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olduktan sonra yeniden çalışabilir miyim?

KCETAŞ

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
1
Değerli Arkadaşlar 31.Aralık.2020 Tarihinde 4-A Statüsünden Emekli Okacagım. Belirttiğim Tarihte Emekli Olduktan Sonra. Tekrar Bir İş Bulup Calışabilirmiyim.
Emekli Olmam Calışma ma Engel Olurmu

Engelli mi? Malülen mi?

Eğer Engelli hakkıyla emekli olursanız özel sektörde(4A) çalışabilirsiniz. Bunun için SGDP ödenir işveren tarafından ve bu dönemde çifte maaş alabilirsiniz. Ama devlet işine(4C) girerseniz emekli maaşınız kesinkez kesilir.

Eğer ki Malülen emekli olmuşsanız ister özelde(4A) isterse devlette(4C) işe girerseniz maaşınız otomatikman kesilir. Yani bu şekilde her ihtimalde emekli maaşı alamazsınız.

Ssk daki "TOPLAM" prim gününü ve ilk sigorta girişini yazarsanız daha fazla yardımcı olabiliriz:cool:

ayDÜNYAvazo Özel Sektörde Calışıyorum. İlk Siğorta Başlangıcım 27.12.2015
Toplam Pirim Günüm Şuanda. 4113
Emeklilik Günü Geldiğinde Toplam Günüm. 4323 günle emekliliği hakediyorum

İlk SSK girişinizin 2015 olduğuna eminmisiniz yoksa bir hata olmalı (5 yılda 1800 gün prim olmalı maksimum oysa siz 4000 küsür diyorsunuz). İlk Giriş 2015 ise sanırım "MALÜLEN EMEKLİ" ve "BAŞKASININ BAKIMINA MUHTAÇ" şartına tabi olarak emekli olmak istiyorsunuz.

Engellilik oranı yüzde kaçtı?
O zaman engelli hakkıyla emekli olacaksınız. Özel sektörde işveren tarafından SGDP ödenerek "çifte maaş" alarak çalışabilirsiniz.

Rapor oranınız %80 ve üstü olmalı.

yazdıklarınız doğru ancak ufak bir düzeltme yapayım,

Ben engelli olduğum için 2006 yılında 15 sene ve 3600 gün şartlarını doldurduğum için emekli oldum. benim emekli kartımda "Yaşlılık Aylığı" yazıyor.

2015'ten bugüne kadar 4323 günü nasıl topladınız?

SGK'da bir yıl (365 gün değil) 360 gün olarak hesaplanır, 5 yıl ise 360 gün x 5 yıl = 1800 gün yapar.

serdarski 2015 yanlış yazmışım Siğorta Başlangıcım 27.12.2005.
2020 yılın sonunda 4323 toplam gün sayısına ulaşıyorum

Ben de şunu sorayım;

4-C statüsünde vergi indirimiyle emekli olan birisi 4-A ya da 4-C statüsünde emekli maaşını alarak çalışabilir mi? 4-B bağkur oluyordu sanırım onu tam bilemiyorum.

kenan91
Evet memurun da tabi erken emeklilik hakkı var ama bunun vergi indirimi ile bir ilgisi yoktur.
Vergi indirimi ile emeklilik sadece sigorta başlangıç tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan 4A sigortalıları için geçerlidir.
Verdiğiniz linkteki bilgiler bir yer haricinde doğrudur. Yanlış olan ise engelli memurlara erken emeklilik hakkının 5510 sayılı yasa ile verildiğidir. Halbuki bu hak çok daha önceki yıllarda da mevcuttu.
4C ki erken emekli olmuş biri (malulen değil) 4A lı olarak SGDP kapsamında çalışabilir.
İşyeri açıp vergi mükellefi de olabilir, (4B) bunlardan herhangi bir şekilde SGDP de kesilmez.

Ufukalp Anladım merak ettiğim 4C ile emekli olan biri 4A ya da 4B ile çalışırsa emekli maaşı kesilir miydi kesilmezmiş.

4A ile emekli olan biri, 4A, 4B ya da 4C ile çalışırsa sadece 4C için emekli aylığı alamıyor. 4B ile emekli olan biri yine 4A ve 4B ile çalışabilir ama 4C ile çalışırsa emekli maaşı kesilir sanırım.

Redmi Note 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ufukalp abi ben 3 sene önce kardeşim benim adıma araç almak için %93 oranında rapor ile araç aldı. Ben calıştıgım iş yerinde %93 oranla vergi indirimi almaktayım bu orana göre emekliliğim 31.12.2020 de doluyor ve işyerin beni emekli edecek. Ama ben emekli olmak istemiyorum. Bunun için yeniden rapor alsam %40 oranında vergi dairesine versem işlem yaparlamı. Ve %93 oranında raporumla kardeşimin aldıgı araç ödemediğimiz ötv verğisini alırlarmı.

KCETAŞ
Nerede çalışıyorsunuz, kamuda mı, özelde mi, işçi misiniz (4A), memur musunuz (4C) ?
KHK ile taşerondan mı geçtiniz kadroya, işyeriniz sizi neden emekli etsin ?
Biraz açık yazarsanız iyi olur.

Ufukalp abi 4-A olarak özelde çalışıyorum calıştıgım yerin yönetim kurulu kararı var emekliliği gelenleri emekli ediyor. KHK İle kadroya gecemedim. 2009 yılından 2011 yılına kadar calıştıgım kurumda taşeron firma vardı taşeron firmadan gözüküyordu calıştıgım. 02.05.2011 yılın calıştıgım kurumun engelli kadrosuna geciş yaptım

KCETAŞ

Kafam karıştı 93 olan raporu nasıl 40'a düşüreceksiniz...

Hastaneye gidip tek hastalıktan rapor cıkartmaya calışacagım emekliliğimi uzatmak için mümkünse eyer

Calıştıgım kurumun yönetim kurulu kararı gereği emekliliği gelenleri emekli edip calıştırmıyorlsr

KCETAŞü

Anladım %40 ve üzeri olunca emeklilik geldiğinde emekli olunuyor diye biliyorum, ancak bunu sizin istemeniz gerekli SGK'ya dilekçe verip yanlışta biliyor olabilirim, Ufuk bey daha iyi bilir yanıtlar sorunuzu.

KCETAŞ
Buna emekli ediyor denemez, kimseyi emekliliğe zorlayamazlar. Ancak tabi tazminatınızı verip işten çıkarabilirler. O zaman da kıdem ile birlikte ihbar tazminatı da ödemek zorunda kalırlar.
Ha siz derseniz ki bu işyerinde ücretim çok iyi ve çok rahatım, başka yerde çalışmak istemiyorum, o zaman dediğiniz yöntemi uygulanabilir. Vergi dairesi işlem yapar.
Ancak, emekliliğinize bugün itibariyle tam 6 ay kalmış, yeni rapor almanız, vergi dairesine başvurmanız ve sonuçlanması bu tarihe yetişecek mi ?
Normalde yetiştirdi, ancak pandemi sürecinde Maliye Merkez Sağlık Kurulu uzun bir süre toplanmadı ve bu süre içinde raporlar yığıldı. Şu anda 2019 Kasım Aralık aylarını inceliyorlar ancak. Bir de sonuçlandıktan sonra işyerine tebliği lazım. Sonuç yetişmez emekli edilirsiniz ve sonradan sonuçlanır, uygulama tarihi de emekli olduğunuz tarihten önceye denk gelir, bu sefer emekliliğiniz iptal edilir, işyeri de tekrar işe almak zorunda değil. Bunu enine boyuna düşünmeden karar vermeyin.
ÖTV istisnası ile aldığınız araç konusunda sıkıntı olmaz, o sorun değil. Aracı aldığınız tarihteki son raporunuz geçerlidir.

Ufukalp abi benim ilk Siğorta Başlangıcım 27.12.2005 tarihidir bu tarihte %40 raporla ilk vergi indirimi başvurum vardır bu tarihten sonra yüksek oranda rapor verdim vergi dairesine. Benim 2005 yılında verdiğim %40 rapor oranını bulunduğum ilin vergi dairesine gidip arşivden cıkarttırıp işleme aldırıp emekliliğimi uzata bilirmiyim

KCETAŞ
%40 oranındaki raporla elde ettiğiniz 3.derece vergi indirimi hakkından sonra, daha sonra aldığınız %93 oranlı rapor ile de vergi dairesine başvurup 1.derece vergi indirimi hakkı aldınız mı ?
Evetse hayır eski vergi indiriminiz geçerli değildir.
Cevap istediğim soru şu:
%93 oranlı raporu sadece araç almak için mi kullandınız, yoksa vergi dairesine bu raporla başvurup 3.derece olan vergi indiriminizi 1.dereceye mi yükselttiniz ?

KCETAŞ
Bu durumda sonraki %93 oranlı rapor ile aldığınız 1.derece vergi indirimi geçerlidir, eskisinin bir hükmü yoktur.
Ama işvereniniz elinizdeki bir belgeye inanacaksa %40 ile aldığınız 3.derece vergi indirimi belgesini gösterebilirsiniz. Fakat onlar için geçerli olan vergi dairesin işyerine hitaben yaptığı tebliğdir, kendilerinde zaten son vergi indiriminizin belgesi varken daha önceki bir tarihe ait elden gösterdiğiniz belgeye itibar etmezler.

Ufukalp abi verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Artık emekli olduktan sonra tekrar iş arayıp bulup calılmamlazım

KCETAŞ
En güzeli bu zaten, hem emekli maaşı alırsınız hem çalıştığınız yerden.
Hakkınızda hayırlısı olsun.

Bu tür durumlar hep Türk halkının kurnazlıkları yüzünden ortaya çıkıyor sanırım. Konuya bir şekilde de müdahil olmuş biri olarak bir fikir belirtme zorunda hissettim kendimi. Devlet bir hak tanıyor, hastalık durumunda engelli raporu alabilirsin diyor. Siz o raporla bir işe giriyorsunuz (@KCETAŞ size değil bu dediklerim genel olarak böyle) sonra emekliliğiniz geliyor, muhtemelen yaşınız genç ve çalışabilir durumdasınız devam etmek istiyorsunuz. Ancak bilinmesi gereken bir şeyler daha var evet sizin çalışmanız gerek ama başka insanlar da var başka engelliler de var. EKPSS ile atanmayı bekleyen biri olarak hem özelde hem de kamuda işe giremeyen bir çok engelli vatandaşa saygısızlık bu tip davranışlar. Ayrıca hukuki olarakta sorun, yasalara aykırı işler bana göre bunlar. %93 engelli iken bazı hastalıklardan kontrol olmayıp oran almayıp oranı düşürüp farklı işlere girmek vs. Bunlar hem vicdanen hem de toplum psikolojisi için iyi işler değil. Sosyolojik açıdan da geri dönüşleri oluyor engellilere. Çalıştığım yerde bana normal bir personel gibi yaklaşıyorlar örneğin hatta daha bile fazla yük veriliyor. Neden? Raporluyum ve ekstra haklarım olduğu düşünülüyor benim ekstra yollarla farklı işler yaptığım algılanıyor. Bu neden peki? İşte bu işlere girilmesi yüzünden algı oluştuğu için. Sahte rapor muhabbetleri de buna ek tabii.

Son söz olarak, bırakın hayatı başkaları da yaşamaya çalışsın bu kadar kasıp yalnızca kendinizi düşünmeyin. Bir hak elde ettiniz diye bir çok yönden onu kullanmaya çalışıp sömürmeyin.

Üst Alt