Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olma tarihimiz gelse ama emekli olmasak bir şey olur mu?

Psikoz06

Aktif Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar emekli tarihimiz geldi diyelim engelliler erken emekli oluyor biliyorsunuz ama ben misal kendimi iyi hissedip çalışmak istesem
çalışmaya devam edebiliyor muyuz, illa sistemde belirtilen erken emeklilik tarihinde emekli olmak zorundamıyız

bilen varsa cevap verirse seviniim teşekkürler...

Emekli olma tarihim 2030 yaşım o zaman 45 olacak
ben emekli olmak istemiyorum diyelim o zaman ne olacak ?

Skolyoz23

Merhaba öncelikle geçmiş olsun, vergi indiriminden yani erken emeklilikten emekli olup aynı zamanda çalışma yaşamınıza devam edebilirsiniz emeklilik çalışmanıza engel değildir emekli olmanızı öneririm, çalışıp çalışmamak size kalmış.

Skolyoz23

Selamlar,

Elbette hem çalışmaya devam edip, hem de erken emeklilikten maaş alabilirsiniz. Ancak bu işverenin pek istediği bir husus değil. Engelli teşviklerini kaybediyor sizinle ilgili. Birde emekli çalıştırdığı ve "İŞÇİ SGK PAYI (Emekli Olduğu İçin SGDP) " daha yüksek olduğu için işverene maliyeti daha fazla oluyor.

Yani kabul ettirebiliyorsanız, emekli olup çalışmaya devam edin. Bu sizin için büyük bir avantaj :)

Çalıştıkça emekli maaşının düşmesi konusu, özellikle 2008 sonrası prim ödemeniz fazla ise, çok etkilemiyor. Bu konuda daha detaylı bilgi Ufukalp abimizde mevcut.

StratoS ve DüşünürBilir cevaplarınız için teşekkür ederim
ben kamu da memurum yani emekli olup düşük ücret ile geçinemeyeceğimden ben kamuda emekli tarihim dolmasına rağmen emekli olmak istemediğimden ayni şekilde çalışabiliyorum doğru mu anladım hocam...

bir de 2008 öncesin gün fazla olursa etkilemiyor diye duymuştum belki de ben yanlış hatırlıyorum

Skolyoz23
Emeklilik zamanınız geldiğinde kimse sizi re'sen emekliliğe zorlayamaz.
Bunun sadece bazı istisnaları vardır.
Yaş haddi gibi.
Bazı durumlarda, görevinizi yapamayacak duruma gelmeniz dolayısıyla amirinizin talebiyle sevk ve görev yapamaz raporu verilmesi gibi, ki bu genelde emniyet teşkilatı gibi asgari sağlık şartları gerektiren yerlerde olur.
Sağlık sorunları nedeniyle alınan raporların kesintisiz olarak yasal sınırların üzerine çıkması ve süre sonunda işe dönebilecek durumda olunmaması.

Emekli olduktan sonra da SGDP kapsamında emekli çalışan olarak çalışma hayatına devam edebilirsiniz.
Memuriyet girişiniz 2008 öncesi ise zaten 5434 e göre emekli olacağınızdan emekliliği hak ettikten sonra çalışıp çalışmamanız aylığınızı etkilemez.
Ama 2008 öncesi 4A lı olup memuriyete 2008 sonrası gecmişseniz, 5510 sayılı yasa kapsamında, emekli maaşınız aylık bağlama oranı ve prime esas kazancınıza göre hesaplanacaktır. Bu durumda; 2008 sonrası aylık bağlama oranı daha düşük olduğu için eğer maaşınız çok yüksek değilse çalıştığınız her fazladan ay emekli aylığında düşüşe sebep olacaktır.

Ufukalp aynen öyle Hocam 4a 2008 öncesi
Memuriyete 2008 sonrası geçmiş oluyoruz

O nedenle emekli olmak istemiyorum Zaten

Neyse anladığım kadarıyla e devletteki emeklilik tarihinde emekli olmak zorunda değilim
Teşekkür ederim

Ben de malülen değil de ,birkaç yıl daha çalışıp engelli erken emeklisi olmak istiyorum nasipse .

Ufukalp

Ufuk Alp bey bir sorum olacak. Raporların kesintisiz olması lazım demişsiniz. Bu 18+18 ay akıl hastalığı için alınan raporlarda da mı böyledir. Örneğin 3 ay rapor aldım sonra bir ay çalıştım sonra bir 3 ay daha aldım diyelim. Bu toplamda 36 ay hakkımdan gitmez mi?

Skolyoz23
Evet emekli olmak zorunda değilsiniz.
Ama maaşınız çok yüksek değilse çalıştığınız sürece emekli aylığınızda düşüş olur.
Çünkü 2008 sonrasının aylık bağlama oranı daha düşük.
Bir de memurun prime esas kazancı çok düşük gösteriliyor.
Bunun sebebi de maaşının önemli bir bölümünün aylığa net olarak eklenen kalemlerden oluşması. Net tutar olarak eklenen kalemlerden ne vergi, ne de sigorta primi kesilmez, bu nedenle de prime esas kazanç düşük kalmaktadır.

Ufukalp

Ufuk Alp bey bir sorum daha var örneğin ben %45 rapor ile 13 yıl primden emekli olacağım ama engelli oranıma göre 18 yıl 9 ay üzerinden emekli oluyorum yani emekli maaşımı artırmak için ya bu sürenin üzerinde çalışacağım ya da sgk matrahımı artıracağım başka çare yok değil mi yani fazla çalışmak emekli maaşını artırmıyor.

ekonomist79
"Azami sürelerin hesabında aynı hastalığa bağlı olarak aralıklarla kullanılan hastalık izinleri de (iki izin arasında geçen sürenin bir yıldan az olması kaydıyla) dikkate alınır. Bu kapsamda izinli olan memurların yeniden göreve başlayabilmeleri için iyileştiklerine dair rapor almaları gerekmektedir." Denmektedir.
Bu ifadeye göre raporlara konu hastalığın aynı olması ve aralarında bir yıldan fazla bir süre olmaması şartıyla parçalı halde alınmış raporlar da bu hükme dahildir anlıyorum.

Prime esas kazanç düşük olduktan sonra 25 yıl da çalışsanız maaşınız artmaz.
2008 öncesi primleriniz çoksa, özellikle 2000 öncesi priminiz varsa hak eder etmez emekli olmak en iyisidir.
Çünkü aylık bağlama oranları 2000 öncesi en yüksek, 2000-2008 arası orta, 2008 sonrası ise en düşük orandadır.
Hizmetinizin tamamı 2008 sonrası ise ya da 2008 öncesinde çok az, örneğin 6 aylık, bir yıllık bir priminiz varsa çalışmaya devam edip etmemek çok bir şey değiştirmez.
Ama ücretiniz, dolayısıyla prime esas kazancınız ortalamanın üzerinde ise, örneğin şu anki şartlarda 5.000 TL gibi bir net maaşınız varsa mümkün olduğunca çalışmak emekli maaşını artıracaktır.

Ufukalp

Çok teşekkür ederim Ufuk Alp bey, maalesef maaşım o kadar yüksek değil düz memur maaşı yani çalışmak veya emekli olmak benim için ha hasan kel ha kel hasan. Teşekkürler tekrardan :)

Ufukalp. Hocam çalıştığım yerde birine sordum dedi ki
Malülen değil normal engelli emeklisi olursanız
Özel de normal SSK çalışanı ile
Kamu da emekli sandığına bağlı olan arasında maaş farkı vardır

Misal ben aynı şartlarda normal SSK primi özelde çalışsaydım bugünün şartları ile 900 1100 arası alırdım

Ama emekli sandığından engelli emeklisi olacağınız için 1900 2100 arası alırsınız diyor

Böyle fark oluyor mu Hocam bilginiz varmı

Skolyoz23

Yeni memursanız ki sanırım öylesiniz öyle 2000 Tl lik bir maaş alamazsınız mümkün değil. Eğer 2008 öncesi çok yukarıdan priminiz de yoksa 1000-1200 arası bir şey alırsınız.

900 lira ile kim geçinir dalga geçiyorlar resmen

Emekli olma zorunluğu yoksa elden ayaktan düşene kadar çalışmak gerekiyor
Malesef ki durum bu

Siz ne kadar Emekli maaşı alıyorsunuz Hocam

Emeklilik tarihiniz dolmasına rağmen
Size kimse zorla emekli olun diyemiyor değil mi Hocam

Skolyoz23
O sorduğunuz şahıs tamamen sallamış.
5434 e tabi eski memur olsaydınız bir dereceye kadar doğru kabul edebilirdik, ama 5510 a tabi bir memur için kesinlikle geçerli değil o sözler.
Hatta ben tersini iddia edeceğim.
Diyelim ki siz 3.000 tl net maaş alıyorsunuz. Aynı şartlar demişsiniz.
Özel sektörde 3.000 tl net maaşla çalışıp sizinle aynı şartlarda emekli olan bir özel sektör çalışanı 4A lı sizden fazla emekli maaşı alır.
Çünkü memurun aldığı net maaşın bir kısmını oluşturan olan aile yardımı, çocuk yardımı, asıl tazminat haricinde kalan ek tazminatlar gibi kalemler vergi ve sigorta matrahına dahil edilmeden direkt net olarak maaşa eklenir.
Bugün 3.000 tl net maaş alan bir memurun prime esas kazancı neredeyse brüt asgari ücret civarındadır.
Özel sektörde çalışan bir 4A lının ise aldığı her kusuştan, hatta normal maaşın dışında fazla mesaisinden, ikramiyesinden bile sigorta primi kesilir. 3.000 tl net maaşla çalışan bir 4A lı özel sektör çalışanının brüt ücreti nereden baksanız rahat 4.000 tl dir.
Bu hususlar göz önüne alındığında size söylenen şeyin tamamen asılsız olduğu görülmektedir.

Ufukalp Hocam haklısınız aynen öyle gözüküyor

Hocam engelli emeklilik tarihim dolduğu zaman
Kurum ben istemediğim sürece emekli edemiyor
Bu bilgi kesin değil mi
Çünkü kurumdaki mutemettik
Engelli emeklilik tarih süren dolarsa emekli olmak zorundasın dedi
Bana çok saçma geldi

Çünkü o gün geldiğinde daha 40 lı yaşlarda olacağım
Ben 50 yaşına kadar çalışmak istiyorum
Maddiyat nedeni ile

Çok çok teşekkür ediyorum ilgi ve alakanız için

Skolyoz23

Kardeş e devletin varsa oraya gir ve arama botununa hitap yaz, sana ne zaman emekli olacağını ve istersen de ne zamana kadar çalışabileceğini gösterir. Örneğin benim emekliliğe bir kaç ay kaldı ama istersem ve sağlığım el verirse 2044'e kadar çalışabiliyorum.

Skolyoz23
Kesin kardeş kesin bilgi.
Sen de hep sallamasyon heriflerle muhatap olmuşsun. :)
Yukarıda bir mesajımda belirttiğim istisnai durumlar oluşmadıkça kimse sizi rızanız hilafında emekliliğe zorlayamaz.
Bazı yerlerde malesef engelliler için uygulanan pozitif ayrımcılığı çekemeyen tipler, aksini bilse de bu tür asılsız bilgilerle engellilerin gözünü korkutmaktadırlar. Aldırmayın.

Ufukalp Allah razı olsun saolasın Hocam 😊😊
ekonomist79 2034 yazıyor bakmıştım
Ama ben 2044 yılıma kadar yani 49 50 yaşımı doldurana kadar çalışmak istiyorum
İşte 2034 yazıyor diye illa o tarihte emekli olmak zorundasın diyorlar bana

Bak sen de gördün 2050 ye kadar kendi isteğin olmadan kimse seni resen emekli edemez. Ama sağlığın çalışmaya elvermez ve 36 ay rapor alırsan ederler o ayrı bir konu.

Tamam ben alttaki yeri okumamışım 2034 de emekli hakkım doluyormuş
Ama 2050 ye kadar çalışma hakkım varmış

Ufuk Hocam ve ekonomist Hocam
Çok teşekkür ederim
İyi ki varsınız 🙏

Ben söylüyorum, emeklilik ile ilgili konularda Ufukalp varsa, her şeyi biliriz. Söylediklerini araştırmıyorum bile :)

StratoS
Estağfurullah kardeşim.
Yine de elden geldiğince araştırmak her zaman iyidir.
Günümüz Türkiyesinde her gün bir şeylerin değiştiğine şahit oluyoruz. Yeni kanun, ek madde, geçici madde, yönetmelik ve tebliğlerle sürekli mevzuat ya da uygulamalar değişebiliyor.
Bu baş döndürücü değişim hızına yetişmek de haliyle çok zor.
Benim de bilmediğim, eksik bildiğim olabilir. Ya da değişiminden haberdar olmadığım eski mevzuat bilgileri ile cevap vermiş olabilirim.
O kadar bilgi kirliliği var ki, önemli bir konuda ben de dahil hiç bir zaman tek bir kişinin söyledikleriyle yetinmeyin.
Bu arada hakkımdaki güzel düşüncelerin için çok teşekkür ediyorum. :)

Üst Alt