Volkano80
Rica ederim.Benim paylaştığım link sadece işçilerin emeklilik hakkını kullanırken çalışırken işten ayrılma sürecinin kanunen artık yapılma imkanının kalmadığı yönünde yüksek mahkeme kararıdır.
Sizin de bahsettiğiniz çalışırken emekli olan ve hiç ayrılmadan çalışmaya devam eden kişiler iş kanununa tabii olarak kıdem ve ihbar tazminatları korunuyor.Ancak benimde araştırdığım kanunen boşlukta bulunan bir durum var.Yazımda onu paylaşacağım.
Emekli olmaya karar veren vatandaş işyeri ile anlaşarak bilgisi dahilinde hiç ayrılmadan emekli maaşı bağlama işlemlerini tamamlıyor ve emekli statüsünde işyerinde çalışmaya başlıyor;
- İş kanunu bu durumda çalışan kişinin işveren tarafından işten çıkarılması (iş akdinin feshi )durumda önceden de belirtiğim gibi iş kanununda bulunan tüm haklarını (kıdem,ihbar,yıllık izin ücr. v.b. ücretler) ödemekle yükümlüdür.Yani iş bu haklarını emekli statüsüne geçse bile işe girdiği ilk günden iş akdi sona eren son ana kadar ki tüm zamanın hesaplaması ile alır.
- İş kanununda emekli olup işten çıkıp tüm yasal haklarını alarak emekli olan vatandaşlarımızın ister aynı işyerine ister başka isyerine girsin ,en az 1 yıl ve daha üzeri çalışmaları olması durumda emelilik sonrası çalışması sırasında işveren tarafından işten çıkarılması (iş akdi feshi) nedeni ile yine 1 yıl veya daha uzun ne kadar süresi varsa kıdem,ihbar ve yıllık izin ücretlerini almaları gerekiyor .Buda yasal bir yükümlülüktür.
- İş kanununda belirsiz olan durum ise çalışan emekli olması ile ilgili işveren ile görüştü ve aynı işyerinden çalışmaya devam etti .Tüm yasal hakları sakla kalıyor.Ancak iş kanunu diyor ki; kıdem ,ihbar v.b. yasal hakların işçi tarafından alınabilmesi için işveren tarafından işten çıkarılırsa ,işçi askere giderse,işçi kadın ise evliliğin 1 yılı dolmadan işten ayrılırsa veya işçi emeklilik hakkını kazanıp kullanmak isterse tüm yasal haklar ödenir diyor.
Asıl soru bur da oluşuyor;
Çalışırken sen işverenle anlaştın, emekli statüsüne geçtin ve aynı işyerinde çalışmaya devam ettin.İşveren seni işten çıkarırsa tüm haklarını alabilirsin.Ancak artık sen yasal olarak emekli oldun ve çalışmaya devam ederken "ben emekli olacağım ben gidiyorum ve tüm haklarımı ödeyin ."diyemiyorsun yani kendi rızan ile emeklilik sebebiyle kıdem veya ihbar talep edemiyorsun.Çünkü zaten kanunlara göre zaten emeklisin.İş kanununda bur da bir boşluk bulunuyor ve işçi bu konuda haklarını alamıyor.Bu konuda yaptığım araştırmalar ve ulaştığım bilgiler bunu gösteriyor.Olayın bu yönü çok muallakta kalmış.Bu konuyu ancak deneyimlemiş kişilerin açıklayacağı bir süreç olduğunu düşünüyorum.
Saygılar.