Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olmak mı yoksa sosyal desteklerle yaşam sürmek mi karar veremiyoruz?

Max239

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam, Babamın 2008 öncesi ssk girişi var.Serbest meslek olarak çalışıyordu,yani bir çok işten primi var.Fakat 2014 yıllarında uzun süre işsizdi ve işsiz olduğu sırada kanser oldu. Babama bu yüzden engelli maaşı bağlandı ve anneme de bakıcı maaşı bağlandı. Babam 3 ayda bir 1.700 tl maaş alıyor.Annem ise, 1100 tl civarında bakıcı maaşı alıyor.Babam emekli olabilir mi ?

Bunlardan başka gelirimiz yok,zar zor geçiniyoruz ve 5 kişilik aileyiz. Yalnız 4 yıldır bu maaşları alıyoruz! Babamın emekli olabilmesi için 7 ayı kalmış,yani 7 aylık primi ödenirse emekli olabilir.Emekli olursa ne gibi zararları olur,yani engelli ya da bakıcı maaşı kesilir mi?

2008 sonrası ödenen pirimler emekli maaşını düşürüyormuş. Emekli maaşında eksilme olur mu?

Bir de babam emekli olarak ölürse 2 kız çocuğu ne kadar maaş alır? Emekli olmadan ölürse 2 kız çocuğu ne kadar maaş alır ?

Yani emeklilik sonrası ölümün ve emeklilik öncesi ölümün, kız çocuklarının yetim maaşının artmasına ya da azalmasına sebebiyet verir mi? Çünkü bir çok sitede okuduğum kadarıyla emekli olmadan ölen babanın kız çocukları daha fazla yetim maaşı alıyormuş.

Max239

Öncelikle olası bir emeklilikte aylık maaş 700-750 tl arasında olur. Hesabı buna göre yapmak lazım. Siz şu anda 550 tl aylık engelli maaşı alıyorsunuz. 150 tl kazancınız olacak (emekli maaşı tahminim doğruysa tabii)

Bir de olası vefat durumunda ha sağken emekli olunmuş ha emekli olmadan vefat etmiş fark etmeksizin ölüm/dul/yetim aylığı bağlanır. Bu açıdan bir zarar söz konusu değil.

Sigortalı olunursa 2022 maaşı kesilir. Yani 7-8 ay engelli maaşı alınamaz.

Hocam teşekkür ederim,sigortalı olunursa derken neyi kastettinz? Kanser hastaları çalışamadığına göre, kalan primlerini ödemesine gerek kalmadan malulen emekli olabiliyorlar.Sigortalı derken emekliliği kastettiyseniz, neden 7-8 ay engelli maaşı kesiliyor,bu adam 7-8 ay hiçbir aylık almayacak mı ? Rapor oranı %93 yani ağır engelli.

Bir de babamın 1995 yıllarında ssk girişleri varmış,ayrıca hiç memurluk yapmamış.Eğer emekli olursa yüklü miktarda verilen parayı (50 000 ) kendisi de alabilecek mi? 700-750 tl civarında emekli maaşı alırsa ,dul ve yetim maaşı 525 tl mi olacak? Eğer böyleyse geçim yapamayız :(

Son düzenleme:
Max239

malulen emeklilik için ilk sigortalı olunan tarihten itibaren 10 yıl geçmiş olmalı ve bu arada en az 1800 gün prim yatırılmalı. Prim eksikse askerlik borçlanması yapılabilir, bu yoksa yeni sigorta primi yatırmanız gerek. Ve sigortalı olduğunda 2022 maaşı kesilir.

Evet, dul/yetim maaşı o kadar olur

Anladım hocam teşekkürler. Malulen emekli olduğunda eline emekli maaşı geçmeden,engelli veya bakıcı maaşının kesilmesi söz konusu mu ? Ayrıca malulen emekli olunursa,toplu bir para veriliyor mu? Terkrar teşekkür ederim,hakkınızı helal edin.

Üst Alt