Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup çalışmaya devam ettiğim şirket istifa etti göstermiş. Tazminat hakkım?

muratcemm

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba
%48 oranında ömür boyu engelli raporum var ve özel bir firmada engelli kadrosundan çalışıyordum.2019 yılı başında emekli oldum çalıştığım firma hiçbir tazminatımı ödemeden çalışmaya devam etmemi söyledi çalışmaya devam ediyordum fakat bu arada birkaç ay geçtikten sonra rahatsızlandım ve hastaneye kaldırıldım ben hastanede yatarken telefonuma SGK'dan bir mesaj geldi işten çıkarılmamla ilgili, SGK'yı aradım bana efendim istifa etmişsiniz dediler. Ben hastanede yatarken iş yerim benim adıma sahte evrak düzenleyerek istifa ettiğimi söyleyerek beni işten atmışlar ve hiçbir hakkımı da ödemediler ihbar tazminatı kıdem tazminatı v.s. Haklarımı istediğim zamanda tehtit edildim sizce ne yapmalıyım?

muratcemm..elinizdeki raporlar gelen mesajla beraber işçi mahkemesine durumunuzu da belirten bir dilekçe ile başvurun...ama en ayrıntısına kadar yazın adınıza sahte evrak düzenlenmesini hastalıklarınızı vs...geçmiş olsun kolay gelsin.

muratcemm

Öncelikli geçmiş oldun dileklerim ile. Ben sizin çalışma süreciniz emeklilik başvurunuz ve buna benzer bilgileri bilmediğim için aşağıya detaylı olarak süreci yazıyorum.

Öncelikle;

Kıdem tazminatı almanız için iş yerinizde bir yılı doldurmanız şart ve Kıdem Tazminatı ödenmesi gereken maddelerden biride emekliliktir. - Arkadaşın dediği gibi artık iş mahkemesi yok öncelikli adliyede ara buluculuk hizmeti veren birime gitmeniz gerek. Ara bulucu da çözüm olmaz ise mahkeme süreci devreye girer.

Sizin içinde bulunduğunuz durum ile ilgili olarak yapacağınız işleme gelince.

Siz emeklilik için başvuru yaptınız da firma sizin işten çıkışınızı emeklilik olarak yapmış olmalı ki siz emekli olabilesiniz. Sonrasında ise sosyal güvenlik destek primi adı altında sigortalılığınız devam eder ki bunda da haklı bir sebep ile iş akti fesh edildiğinde tazminatı hak edebilirsiniz. Gelelim sizin yapmanız gerekenlere Öncelikle çalışma bakanlığını arayarak durumunuzu net ve tane tane anlatın bu sizin ara bulucuya gitmeniz gerekirse elinizi kuvvetlendirecek delildir.

Firmaya işe başlama tarihiniz, emeklilik için başvurduğunuz tarih, emekli olduğunuz tarih ve işten çıkış tarihinizi belirttiğiniz bir dilekçe yazacaksınız. İmkanınız var ise noterden ihtarname gönderin yok ise iadeli taahhütlü gönderin iadeli taahhütlü olması şart.
Yazacağınız dilekçe de 4857 sayılı kanunun ilgili maddelerine göre Kıdem tazmınatınızı almadığınızı ve emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğinizi sağlık sebebi işten hastaneye gittiğiniz de iş akdinizin kanuna aykırı şekil de fesh edildiğini belirtiniz. Ve Kanuni olarak tahakkuk eden alacaklarınızı da kalem kalem yazınız. Maaşınız asgari ücretten fazla ise ve asgari ücret üzerinden sigorta bildiriminiz yapılıyor ise bunu da özellikle belirtiniz. ve Kanuni tüm hak ve alacaklarınızın ödenmesi için 3 iş günü süre verecek ihtarnameyi çekiniz.
İlk aşama bu sonrasında ki süreçte bordrolarınızda imza var mı yok mu bilmiyorum. Olur da bir ibraname imzalamışsaniz, oda hukuken geçersizdir. Kanun da ibraname imza ve tanzim tarihi personel işten ayrıldıktan 1 ay sonra olmalı diye belirtilmiştir.

Tüm bu anlattıklarımı uygulamak sizin için yorucu ve uzun gelebilir ancak tanıdık bir muhasebeci yakınınız var ise daha kolay olacaktır. Süreç. İlk aşamada avukata ihtiyacınız yok hatta ara bulucu da bile yok. Ara bulucuya gitmeniz gereken durumda ise gitmeden önce iş kanunundan,

- İşten çıkış ve ihbar süreleri başlıklı 13 ve 17 sanırsam bir bakarsınız
- Kıdem tazminatı kısmına bakarsınız
- Bordro imza ve ücret pusulası kendi el yazınızla ücreti aldığınızı ifade ettiniz mi

Bu bilgilere tam sahip olarak gidecek olursanız ara bulucu masrafı da dahil alacaklarınızı alabilirsiniz. İsterseniz iade davası bile açabilirsiniz.

Benim tüm yazdıklarımı ön bilgilendirme olarak kabul edip bir yol haritası belirlemiş olursunuz.

Bi evrak imzalatmış olabilirlerm i?

Eserin79

''muratcemm'' İçinde bulunduğu tam anlamıyla belirtmediği için emeklilik başvurusu yaparken imzalatmış olabilecekleri için ifade ettim. 1 ay süre o noktada devreye giriyor imzalatmış olabilirler ama para yok ortada ispat yükü işverene ait. Dediğim gibi bu konu uzar da uzar tam ve net bilgi olmadığı için ben yolu gösterdim. İsterse işe iade davası da açar belki kararda taktirde kendisine ait.

İşe iade açmayın bence tazminat isteyin, kaç yıl çalışmıştı o önemli yaklaşık bin lira daüvaü ücreti kaybederse 2500 masraf bunlar düşünülmeli bence noterden göndererek istifa dilekçesi ni talep etmeli süreye dikkat ederek gerekirse dava açmalı

İşverenime arabulucu da gönderdim fakat arabulucu ya da tüm haklarımı ödediğine dair yalan beyanda bulunmuşlar zaten konu mahkemeye gitti dava açıldı sanıyorum 150.000 civarında bir ceza kesilecekmiş şirkete patronlar şu anda hakkımı ödememekle birlikte beni tehtit etme yoluna gidiyorlar

muratcemm
Siz gonderemezsiniz basvuruyu yaparsiniz sizi bir araya getirirler oncelikle bunu bilmekte fayda var. Arabulucunun goreviisciisveren arasindaki anlasmazligin ilk asamasidir. Dosya sizin basvurunuz olmadan mahkemeyegitmez. Arabulucu tytanak yazar anlasmaz yoksa 400 tl tutarinda ucret talep eder. Siz arabulucu ile gorusmeden nasil dosya mahkemey gider benim size bu konuda daha fazla yardimci olabilecegimi dusunmuyorum. Zira paylasmis oldugunuz bilgiler, bir bastan, bir sondan parca parca siz hukuki destek almanizi tavsiye edebilirim ancak. Destek istiyorsunuz ancak parca parca bilgiler paylasarak yardim bekliyorsunuz.

yucell06
Olayı ve yapılması gerekenleri çok güzel açıklamışsınız.
Ancak ben arkadaşın arabulucu konusunu tam olarak anlamadığını düşünüyorum. Çünkü işverene arabulucu da gönderdim derken kanuni arabulucudan değil eş dost ve tanıdıktan bahsettiğini düşünüyorum.
Emekli olduktan sonra kıdem tazminatını talep etmeden çalışmaya devam etmesi çok büyük hata olmuş. Büyük ihtimalle tüm haklarını aldığına dair ibraname imzalatmış, ya da imzasını taklit etmişlerdir.
Ancak dediğiniz gibi her şeyi açık ve net olmadıktan sonra yardım da bir yere kadar olabiliyor.

muratcemm

ilk olarak bulunduğun ildeki adliyeye giderek orda bulunan arabuluculuk bürosuna başvuru yapıyorsun. orda dilekçeyi doldurman için gerekli yardımı yaparlar. bu aşamada avukata ihtiyacın yok ama parça parça anlattıklarından yola çıkarak avukat tutmanda fayda var diyorum. avukatlada pazarlığını iyi yap.
işveren arabulucuda ne söylerse söylesin senin haklarını tam olarak ödeyeceğini beyan etmezse sende kabul etmeyeceğin için arabuluculuk anlaşmamazlıkla sonuçlanır ve arabulucu için para ödemezsin ( ilk iki saat devlet tarafından karşılanır ), anlaşma olursa yani iş veren tamam senin haklarını ödeyecem şu kadar ödeme yaparım derse bunun içine arabuluculuk masrafınıda ödemesini iste.

arabulucu ile anlaşma sağlanamazsa ordan alacağın evrakla direk iş mahkemesine dava açma hakkın doğacaktır. bu aşamada avukat tutman iyi olacaktır. ödenmeyen ücretler için ispat yükümlülüğü işverendedir. kıdem,ücret,yıllık izin, fazla mesai, resmi tatil, ikramiye,prim ne türde alacakların varsa hepsini talep et, zaten avukat yönlendirir seni,
davayı işe iade olarak açmanda da daha büyük kazancın olacaktır. geçersiz fesih sebebiyle işe iaden gerçekleşebilir. ve kötü niyet tazminatı da alabilirsin. işveren seni işe başlatmazsa kıdemine göre tazminatın artacaktır.
sonrasında süreç mahkemenin elinde.

ayrıca seni tehdit etmeleri sebebiyle de ayrıca bir dava açabilirsin. sana attıkları mesajları kesinlikle silme, ses kaydı alman bi işe yaramaz. varsa tanık (akraban olmayan) onlarıda davaya dahil etmeyi unutma.

süreç bu şekilde ama sana tavsiyem bu konularda uzmanlaşmış bir iş avukatı ile arabuluculuk sonrasında çalışman. hakkını sonuna kadar alırsın.

Üst Alt