muratcemm
Öncelikli geçmiş oldun dileklerim ile. Ben sizin çalışma süreciniz emeklilik başvurunuz ve buna benzer bilgileri bilmediğim için aşağıya detaylı olarak süreci yazıyorum.
Öncelikle;
Kıdem tazminatı almanız için iş yerinizde bir yılı doldurmanız şart ve Kıdem Tazminatı ödenmesi gereken maddelerden biride emekliliktir. - Arkadaşın dediği gibi artık iş mahkemesi yok öncelikli adliyede ara buluculuk hizmeti veren birime gitmeniz gerek. Ara bulucu da çözüm olmaz ise mahkeme süreci devreye girer.
Sizin içinde bulunduğunuz durum ile ilgili olarak yapacağınız işleme gelince.
Siz emeklilik için başvuru yaptınız da firma sizin işten çıkışınızı emeklilik olarak yapmış olmalı ki siz emekli olabilesiniz. Sonrasında ise sosyal güvenlik destek primi adı altında sigortalılığınız devam eder ki bunda da haklı bir sebep ile iş akti fesh edildiğinde tazminatı hak edebilirsiniz. Gelelim sizin yapmanız gerekenlere Öncelikle çalışma bakanlığını arayarak durumunuzu net ve tane tane anlatın bu sizin ara bulucuya gitmeniz gerekirse elinizi kuvvetlendirecek delildir.
Firmaya işe başlama tarihiniz, emeklilik için başvurduğunuz tarih, emekli olduğunuz tarih ve işten çıkış tarihinizi belirttiğiniz bir dilekçe yazacaksınız. İmkanınız var ise noterden ihtarname gönderin yok ise iadeli taahhütlü gönderin iadeli taahhütlü olması şart.
Yazacağınız dilekçe de 4857 sayılı kanunun ilgili maddelerine göre Kıdem tazmınatınızı almadığınızı ve emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğinizi sağlık sebebi işten hastaneye gittiğiniz de iş akdinizin kanuna aykırı şekil de fesh edildiğini belirtiniz. Ve Kanuni olarak tahakkuk eden alacaklarınızı da kalem kalem yazınız. Maaşınız asgari ücretten fazla ise ve asgari ücret üzerinden sigorta bildiriminiz yapılıyor ise bunu da özellikle belirtiniz. ve Kanuni tüm hak ve alacaklarınızın ödenmesi için 3 iş günü süre verecek ihtarnameyi çekiniz.
İlk aşama bu sonrasında ki süreçte bordrolarınızda imza var mı yok mu bilmiyorum. Olur da bir ibraname imzalamışsaniz, oda hukuken geçersizdir. Kanun da ibraname imza ve tanzim tarihi personel işten ayrıldıktan 1 ay sonra olmalı diye belirtilmiştir.
Tüm bu anlattıklarımı uygulamak sizin için yorucu ve uzun gelebilir ancak tanıdık bir muhasebeci yakınınız var ise daha kolay olacaktır. Süreç. İlk aşamada avukata ihtiyacınız yok hatta ara bulucu da bile yok. Ara bulucuya gitmeniz gereken durumda ise gitmeden önce iş kanunundan,
- İşten çıkış ve ihbar süreleri başlıklı 13 ve 17 sanırsam bir bakarsınız
- Kıdem tazminatı kısmına bakarsınız
- Bordro imza ve ücret pusulası kendi el yazınızla ücreti aldığınızı ifade ettiniz mi
Bu bilgilere tam sahip olarak gidecek olursanız ara bulucu masrafı da dahil alacaklarınızı alabilirsiniz. İsterseniz iade davası bile açabilirsiniz.
Benim tüm yazdıklarımı ön bilgilendirme olarak kabul edip bir yol haritası belirlemiş olursunuz.