Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup tekrar çalışmak için prosedür nasıldır?

uygar78

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Nasipse 10 gün sonra dilekçemi verip emekli oluyorum. İş yerimde tekrar çalışmak istiyorum. İş yerinde tekrar çalıştığımda iş yeri beni engelli statüsünde çalıştırabilir mi ve ayrıca vergi indirimim devam eder mi ? Ayrıca iş yerim tekrar girişimi ne zaman yapabilir ?

Bilgi verirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla

uygar78

öncelikle hayırlı olsun. güle günlerde harcamak nasip olur İnşallah,

işyerinizde tekrar çalışmak için işyerinizin kabul etmesi lazım yoksa çalıştırmayabilir.
çalıştırmayı kabul ederse size emekli olduğunuz için destek primi yatırmaları gerekmekte yoksa emekli maaşınız kesilir.
engelli kadrosunda çalışmaya devam edebilirsiniz ve iş yeriniz için engelli kontenjanında gösterilebilirsiniz ayrıca vergi indiriminizde devam eder. tekrar işe girişinizi sizin çıkışınızı yaptıkdan 1 gün sonrasına bile yapabilirler fakat dediğim gibi sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar (SGDP) olarak giriş yapmaları gerekli.

Çok teşekkür ederim ama işyeri benden tahsis numarası istiyor o olmadan giriş yapmam diyor belirtilen numara ne zaman çıkıyor peki ?

Tahsis numarası maaş henüz belli olmadan, genellikle bir haftada e-devlete düşer.
Yalnız işvereniniz sizin için devletten prim teşviki alamaz. Emekli çalışanlar teşvik kapsamı dışındadır.

Ufukalp

Ufuk bey merhaba,

Konuya hakim olduğunuz için sormak istiyorum. Emekli engelli ile normal engelli arasında işveren açısından arada ne fark vardır, yani hangisi işveren için avantajlıdır? (maddi açıdan)

yesilsy
İşveren açısından tabi ki normal çalışan engelli daha avantajlıdır.
Çünkü:
1- Sigorta primi toplam oranı %32 dir. Bunun %14 ü çalışan payı olup çalışanın brüt ücretinden kesilir.
Emekli çalışan için ise SGDP ödenir. SGDP nin çalışan payı ise sadece %7,5 tur. Aradaki %6,5 luk fark işverene ekstra maliyettir.
2- Engelli çalıştıran işverenlerin, çalıştırdığı engelliler için ödeyecekleri asgari ücret üzerinden sigorta priminin işveren payı devlet tarafından ödenir. Bu bir engelli istihdam teşvikidir.
Emekliler ise teşvik kapsamı dışındadır.

Ben şirkette insan kaynakları departmanında çalışıyorum ve çok kişiyi emekli yaptık ve halende çalışırlar.Emekli müracatı yaptığın günün ertesi gününe SGDP(yani emekli) olarak girişini MUHASEBE VEYA İNSAN KAYNAKLARI DEPARTMANI yapabilir.

Ufukalp
Ufuk bey merhaba,

Ayrıntılı cevap için teşekkür ederim.

Aklıma takılan bir konu var. Emekliyim. 3 hafta önce iş başı yaptım, dün muhasebe vergi indirim yazısı istediğini söyledi. önceki iş yerim başka bir ilde olduğu için uğraşmak istemedim ve 30-35 TL için gerek yok dedim, Muhasebede bizde yararlanacağız dedi, bu sebeple istiyoruz dedi. Onların yararlanacağı nedir. Yemek parası dahil 3.000 TL net maaş üzerinden anlaştık. İşverene maddi olarak ne faydası var, merak ettim açıkçası..

ÖZGÜRKALIN

Merhaba bunu bende biliyorum lakin işyeri olurda sorun çıkarsa diye garantiye almak istiyor ve illa tahsis numarasını görmek istiyor. Bir kaç defa başlarına emekli olduğu halde daha sonra emekliliği iptal edilen kişiler olmuş neyse 1 haftada e devlette görünürse sıkıntı çıkmaz sanırım.

Ufukalp Ufuk Bey merhaba,bende birşey sormal istiyorum,emekli olma süresi dolunca bize bilgi veriliyor mu? yoksa biz kendimiz mi? takip edip müracat etmemiz gerekiyor.

yesilsy
Sizin vergi indiriminizin işverene ne olumlu ne de olumsuz hiç bir etkisi yoktur. Sizin maaşınıza vergi indirimi uygulanmasının işverene hiç bir avantajı yoktur. Muhasebeciniz neden öyle bir şey söyledi bilmiyorum.
Engelli kadrosunda değerlendirilir, işverenin çalıştırmak zorunda olduğu engelli kontenjanını doldurarak işverenin bu yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlamış olursunuz. Ama bunun için de vergi indirimi şartı yoktur. Vergi indirimi almasanız dahi engelli kontenjanında değerlendirilebilirsiniz.
Bir diğer ihtimal olarak prim teşviki desek o da mümkün değil.
Hem emekliler teşvik kapsamı dışında, hem de bunun için de vergi indirimi şartı yoktur. Muhasebeciniz konuya tam hakim olmayabilir, ya da aranızda bir yanlış anlaşılma olabilir.
sgurkan
Emeklilik şartlarınız oluştuğunda size herhangi bir uyarı ya da bilgilendirme yapılmaz. Çünkü şartların oluşması emekli olmak zorunda olduğunuz anlamına gelmiyor.
Prim gün sayısı ve sigorta süresi olarak şartlarınızı kendiniz takip edeceksiniz.

Ufukalp

Ufuk bey bende anlamadım malesef.. Bende sizin yazdığınız gibi biliyordum. Bu şirket daha önce engelli ve emekli çalıştırmamış, yeni bir proje aldıkları için çalışan sayısı yükselmiş ve 3 engelli olarak işe başladık. vergi indirimi yazısını verdim bakalım ne olacak.. Bilgi için teşekkür ederim.

Ufukalp Ufuk Bey, verdiğiniz biligilerden dolayı teşekkür ederim.
Kolay Gelsin.
Syg.

Üst Alt