Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olup yeniden çalışırsam emekli maaşım kesilir mi?

Fthyksl

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Slm.yüzde 54 engelim var.21 senedir çalışıyorum.emekli olup başka bir işte çalışabilirmiyim.emekli maasim kesilirmi?veya nekadari kesilir bilgi verebilecek varmi.tesekkurler

Fthyksl
Emekli olduktan sonra SGDP kapsamında emekli çalışan olarak devam edebilirsiniz.
Emekli maaşınız tam veya kısmi hiçbir şekilde kesilmez.

Fthyksl

ilk sigorta başlangıç tarihiniz 2008 den önce ise başka birisinin yanında sigortalı olarak çalışmanız durumunda SGDP ile çalışabilir ve maaşınızda kesinti olmaz fakat 2008 öncesi girişlisiniz ve kendinize ait işyeriniz olursa maaşınızdan %15 SGDP kesilir. 2008 sonrası ilk defa sigortalı olduysanız çalışmanız durumunda maaşınızın tamamı kesilir.

Ufukalp beyin verdiği bilgiye küçük bir ekleme yapayım.
Vergi indiriminden emekli olursanız başka bir işyerinde SGDP'ye bağlı olarak çalışabilirsiniz,EMEKLİ MAAŞINIZ KESİLMEZ.
Malülen emekli olursanız ve başka bir işyerinde çalışırsanız,EMEKLİ MAAŞINIZ KESİLİR.

Ufak bir düzeltme de ben yapayım istiyorum. Etki tarihi 1 Ekim 2008 dir. 2008 öncesi ve sonrası demek tam doğru olmuyor.

Son düzenleme:
hcm

Sanırım 01 Ekim 2008 sonrası sigortalı olup engelli emekli olanların yeniden çalışmaları durumunda emekli maaşının kesileceğini söylemeye çalışıyorsunuz.
Böyle bir bilgiye nasıl ulaştınız acaba?

BuTcHeR merhaba , Detay bilgiye SGK 'nın sitesindeki linkten ulaşabilirsiniz. İlgili kısmı kopyalıyorum;

2008 Yılı Ekim Ayı Başından İtibaren Sigortalı İlk Defa Çalışmaya Başlayıp Emekli Olacak Kişilerde SGDP Uygulaması Nasıldır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği Ekim/2008 döneminden sonra sigortalı olup çalışmaya başlayanlardan yaşlılık aylığı bağlananlardan tarımsal faaliyetlerde kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar hariç yeniden çalışmaya başlayanların aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilmektedir.

Cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim.

Fthyksl
Kamu kurumlarında çalışmadığınız sürece kesilmez özel sektörde çalışabilirsiniz

Ankara kamu gorevlileri daire baskanligina kadar ciktim.. kamu sonrasi nerde calisirsanuz calisin tamami kesiliyor.. bunu bilmeyip emekli olup maasi kesilen ve bu yuzden yeniden emeklilik icin ugrasan birisini anlatti sekreter bayan

Dünden beri gördüğüm lüzum üzerine forum'da yazmak istemiyorum. Ama bazen de gördüklerim kendimi tutmamı engelliyor.
Burada arkadaş bütün bilgilerini vererek çok açık bir soru sormuş. Ben de arkadaşa özel bir cevap yazmışım.
Arkadaşımızın engel oranı %54 ve 21 yıldır çalışıyor.
Yani emekliliği malulen değil erken yaşlılık emekliliği olacak.
Arkadaşımız 21 yıldır çalıştığına göre sigorta başlangıç tarihi de 2008'den önce.
Birinin dediği gibi kendi adına çalışırsa maaştan SGDP kesintisi de yok, o kalkalı yıllar oldu.
Başka birinin dediği gibi kamudan emekli olanın hiç bir yerde çalışmayacağı gibi bir şey de yok.
Bu durumda ortaya çıkıp;
* Malulen şöyle
* 2008 den sonra ise şöyle
* Kendin işyeri açarsan şöyle
*Kamudan emekli ise şöyle...
Şeklinde kafa bulandırmanın alemi nedir ?

Ufukalp bey; Sanırım bunun en önemli sebebi arama motorları ve medyadaki haber vb (sözümona) bilgi içerikli sayfalarda yazanlar. Bir çok sayfa gördüm dediğiniz gibi yıllar önce değişmiş bir kanunu güncelmiş gibi anlatan. İnsanlar da bir kaç sayfaya girdikten sonra "Yeterli bilgiye sahip oldum" diye düşünüyor ister istemez. Diğer bir etken ise çevre. Kulaktan kulağa (lütfen tabirimi bağışlayın) mahalle dedikodusu gibi bilgilere sahip oluyor insanlar. Hepimizin başına ne yazık ki geliyor. Mesela ben de bu işlemlere ilk başlarken yaptığım internet araştırmasında karşıma şu sonuç çıkmıştı "Vergi indirimi almadan engelli emekliliği olamazsın" Halbuki ben 4/C devlet memuruyum. Beni kapsamıyormuş. Ama ben yine de resmi sitelerin bilgi edinme veya "Sıkça Sorulan Sorular" tarzındaki sekmelerinde yeterli ve herkesin anlayabileceği bilgilerin olduğunu düşünmüyorum. Ne yazık ki bazı resmi kurum sitelerinde yazanları anlayabilmek için eni konu avukat falan olmak gerekiyor. Hülasa niteliğinde açık net bilgiler anlaşılır biçimde başlık olarak yazılır. Detayını okumak isteyen tıklayıp detayını da öğrenir mantığıyla hazırlanmıyor.

Ufukalp bey cevabınız için teşekkür ederim.çok açık ve net cevaptı.1 sorum daha var.emekli olduktan sonra baska bir iste calismaya basladigimda ne kadar sgdp kesiliyor bunu bi tarifesi varmi? Kaç paraya ne kadar kesiliyor mesala?

Fthyksl
Emekli maaşınızdan sosyal güvenlik destek primi kesilmez.
Çalışacağınız yerden alacağınız maaşınızdan ise ilave bir kesinti olmayacak. SGDP, normal sigorta priminin yerini alacak, yani bu seferde normal sigorta primi kesilmemiş olacak.
Kısaca anlatmak gerekirse sizinle aynı işyerinde aynı brüt ücretle çalışan birine göre elinize geçen miktar daha düşük olmayacak. Aksine ondan biraz daha fazla olacak.
Bunu söyle açıklayabiliriz:
Sigorta primi toplamı her ikisinde de tehlike dereceleri hariç %32 dir. Normal çalışan sigortalının sigorta primi çalışan payı %14 iken sosyal güvenlik destek priminde çalışan payı %7,5 tur. Aradaki fark işveren payı ile karşılanır.
Ayrıca emekli çalışan işsizlik sigortası kapsamı dışında olduğundan maaşından işsizlik fonuna kesinti yapılmaz.
Böylece emekli çalışanın brüt maaşından daha az sigorta primi kesintisi olacağından normal çalıştığına göre alacağı net miktar biraz daha fazla olur.

Sayin Ufuklap bey.9 aylik ugrasi sonucu cuma gunu ilisik keserek emekliye ayrildim devletten.Cok yardiminiz ve yol gostermeniz oldu tesekkur ederim.Simdi serbest meslek erbabi olarak calismak istesek ne zaman calisabiliriz ,maas baglanmasini mi beklemek lazim ya da bir suresi var mi?

Ayrica bir kaza gecirmissiniz galiba gecmis olsun umarim ciddi birsey yoktur

@Bahadırdr
Öncelikle hayırlı olsun.
Aslında emekliliği onaylananların hemen kendi nam ve hesaplarına çalışmaya başlamaları önünde bir engel yoktur.
Ancak ben olsam, herhangi bir karışıklığa yol açmamak, ve yanlışlıkla Bağkur kaydı açılması gibi bir hataya sebebiyet vermemek için maaşımın bağlanarak sisteme emekli kaydımın düşmesini beklerdim.
Biliyorsunuz emeklilerin bağkur'a kayıt olmalarına ve prim ödemeleri ne gerek yoktur. Emekli olmayan birisi ise vergi mükellefiyeti tesis ettiğinde Bağkur'a yönlendirilir. Bu yüzden bir karışıklık olmasın diye düşünüyorum.
Bu arada emekli olarak vergi mükellefiyeti tesis ettirip kendi hesaplarına çalışanların emekli maaşından kesilen SGDP de 2016 yılında kaldırıldı, artık hiçbir kesinti yapılmıyor.
Geçmiş olsun dilekleriniz için de teşekkür ederim.
Sağ üst kol omuz tarafından çatladı, 1,5 ay civarı bandajda kaldı. Geçen hafta bandaj çıkarıldı. Kolumu yeni yeni kısıtlı olarak kullanmaya çalışıyorum.

Gecmis olsun tekrar. Ftr uzmani olarak fizige girmenizi oneririm omuz hassastir hemen donar

Bahadırdr
Üst kol omuza yakın yerden çatladı, tam omuz değil.
Kolumu daha çok yukarı kaldırmakta zorlanıyorum. Kolumu vücuduma 90 derece kadar kaldırıyorum, daha fazlasını zorladığımda çatlayan bölge ağrı yapıyor. Bu yüzden benim fikrim donma değil de çatlayan bölgenin henüz tam iyileşmemiş olduğu yönünde. Röntgene bakan doktor çatlak iyileşmiş dedi.
Donmadan dolayı olsa, daha yukarı zorlayınca ağrı olmaz, sadece hareket kısıtlı olurdu diye düşünüyorum.
Siz ne dersiniz anlattığım konuda ?

Hareketleri egzersizleri yapin o zaman donmaz.Ama yasam aktivitelerinde kisitlilik olursa yikanma giyinme gibi o zaman bakmak lazim .

Bahadırdr
Teşekkür ederim.
Sizi bulmuşken tam olarak öğrenmek istediğim şeyi sorayım:
Ben şimdi kolumu vücuduma 90 dereceden fazla kaldırmaya zorladığımda çatlamış olan üst kol omuza yakın tarafı ağrı yapıyor. Yani kolum gitmiyor değil, gidiyor'da ağrıdığı için zorlayamıyorum. Örneğin kolumu diğer elimde tutup, hasarlı kola güç bindirmeden kaldırdığımda ağrı fazla olmuyor ve daha fazla kalkıyor. Ama kolu kendi gücüyle kaldırmak istediğimde çok ağrıyor ve kaldıramıyorum.
Durumun, bandajda hareketsizlikten değil de tam iyileşmemiş olduğundan kaynaklandığını düşünüyorum, hareketsizlikten donma olmuş olsaydı diğer elle kaldırdığımda da kalkmazdı.
Uzman olan sizsiniz görüşlerinizi rica ediyorum.
Çünkü eğer hareketsizlikten olmuş ise fizik tedavi gerekir, değilse birkaç hafta daha kemiğin tsm iyileşmesini beklemek lazım.
Yukarıda bir buçuk ay yazmışım ama tam hesapladığım da kaza üzerinden bir ayı sadece birkaç gün geçmiş.

Tabii erken daha cok zorlamadan calistirin .6 haftada anca kaynama olur .

Cevabiniz için çok tesekkür ederim.çok yardımcı oldunuz Allah razı olsun Ufukalp bey kafamdaki tüm sorular cevabını buldu

Ufukalp

Kimse internet haberine gore konusmuyor.. yada kendim icin..
Ankara daire baskanligina kadar cikip yasanmis bir olaydan bahsediyirum..
2008 sonrasi memur olup yaslilik ayligi alarak emekli olan birisi yeniden ise girdigi zaman emekli ayligi kesiliyot..
Bu kadar acik ve net..

strangeyaman
Cevap verdiğim yukarıdaki mesajınızda 2008 girişli şeklinde bir tarih var mı, yok...
2008 girişli olup şu anda erken yaşlılık aylığına başvurmak mümkün mü, değil...
2008 girişli olanların en erken yaşlılık aylığı hak etme tarihi en yüksek rapor oranında bile 2023 yıldır.
2008 öncesi girişi olanlarda ise malulen hariç hiçbir şekilde tekrar çalışma kısıtlaması yoktur. Konumuz da zaten malulen emeklilik değil.
O size anlatılan olayda söz konusu arkadaş için SGDP değil, yanlışlıkla uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmıştır. Bu durumda sigorta başlangıcı kaç olursa olsun, ınstagram'dan ister özelden emekli olmuş olsun, emekli maaşı kesilir.
Lütfen, şu şöyle dedi, bu böyle anlattı gibi kendi bilgileriniz ile Emin olmadığınız konular hakkında iddiada bulunmayın.
Ankara kamu gorevlileri daire baskanligina kadar ciktim.. kamu sonrasi nerde calisirsanuz calisin tamami kesiliyor.. bunu bilmeyip emekli olup maasi kesilen ve bu yuzden yeniden emeklilik icin ugrasan birisini anlatti sekreter bayan

Ufukalp

2008 sonrasi memur olmus birisi olarak emekliligi hak etmis birisiyim.. bunun kamu emeklilik daire baskanligindan yazisi onayida gelmis durumda.. yani sigorta girisi onemli.. bir insan 2000de sigorta baslangici olup 2010da memur olup 2019da yasliklik ayligi baglananilir.. malulen emeklilik ayri bir sey.. yuzde 60 ve ustu.. bunlari aciklmamak bile tuhaf bu forum icin.. bu en temel basit konulari bilmeden ahkam kesiyorsunuz.. ondan bundan duyma haber vs vs.. burda insanlara bilgi verilecekse en azindan dogrulugundan emin oldugunuz konulari savunun yada ustun cikmak icin devam edip insanlari yaniltmayin burda..

strangeyaman
Sensin kardeş sensin.
Laf anlatmanın mümkün olmadığını gördüğüm insanlara aynen böyle söyler kapatırım, niye uzatayım ki anlamayacaksa.
Emeklilikten sonra çalışıp çalışamama konusunda memuriyet başlangıcı değil ilk sigorta başlangıç tarihinin esas alınacağını bile göz ardı edip hala yanlışta ısrar ediyorsun.
He tabi ben malulen emekliliği bile bilmiyorum, aaa öyle bir şey de mi vardı ? :) :)))
Forumu biraz karıştırırsan kimin ne olduğunu görürsün zaten.

Hala kabul etmeyen sensin yanlislarini ben degil.
Ustte demiskin ki 2008 sonrasi memur olan yaslilik emekli ayligi baglanamaz en erken 2023.. diyorum ki elimde onay yazim var.. emekli maaslari 5510a prime gecildigi dusuk oldugu icin su an beklemedeyim..
2. Si sigorta giris tarihin isterse 1970ler olsun.. 2008 sonrasi memur olduysan 5510a tabi oluyorsun.. yani onun hukumlerine gore emekli olabiliyorsun vs vs
Sigorta giris tarihin senin emekliligini erkdne cekiyor ama seni 5510a tabi olmaktan kurtarmiyor..
Kamu kurumunda degilsin sanirim..
O yuzden bu islere vakıf mış sın gibi konuşma.. yada yanlisin hatan varsa susmayi kabul etmeyi bil..

@strangeyaman
İnsan okur, anlamadı ise bir daha okur, yine olmadı tekrar tekrar okur.
Ya hu yaşlılık aylığı bağlanamaz dediğim yerde memur lafı geçiyor mu hiç iyi oku. Memur değil sigorta girişi diyorum.
Ve tekrar ediyorum; sigorta başlangıç tarihi 2008 olan birinin sonradan nereye geçerse geçsin yaşlılık aylığını hak edebileceği en erken tarih 2023 tür.
Ne laf anlamaz bir şeysin ya hu, başka işim yok saçma sapan iddialarına cevap mı yetiştireceğim.
Ha çok merak ettiysen kamudan emekliyim, emekli olduktan sonra 5,5 yıl da özel sektörde çalıştım, şimdi de kendi nam ve hesabına çalışan vergi mükellefiyim, yeterli mi ?;
Forumda çok yabancı olduğun belli, kurcala, oku, araştır biraz.
Burada amacımız insanlara faydalı olmak, senin gibilerle laf yarıştırmak değil.
Hadi şimdi yürü git işine.

Ha bir de şunu öğren artık:
Her cevapta bir üst mesajımı alıntı yapıp forumda gereksiz kirliliğe sebep olma. Benim yaptığım gibi hitap edeceğin kişiyi etiketlemen yeterli.
Hiç dikkatini çekmedi mi, yukarılarda yaptığın alıntıların hiç biri yok. Sen alıntı yapıyorsun, moderatörler peşinden silip temizleme ile uğraşıyor. :)))

Üst Alt