Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olurken yeni rapor istenecek mi?

sabrican

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
emekli olurken yeniden rapor istendi mi sizden yoksa eski raporunuzla mı oldunuz?

Rapor tarihiniz eski mi, engeliniz ne?

Hastaneye sevk edip yeniden rapor isterler raporunuz 6 aydan eski ise

rapor tarihi 2004 %45 .halen memurum 2012 de atandım

engel oranım düşük çıkarsa o zaman emeklilik hayal olacak gibi

ben memurum bu arada. vergi indirimi 4a çalışan için isteniyor sanırım

görme engelim var

Sürekli vergi indirimi aldıysanız tekrar rapor istenmiyor diye söylemişlerdi bu sitede.

@sabrican

Vergi indirimi memurlar için oluyor, ben aldım mesela.

true blue vergi indirimi memurlarda emeklilik için hiç bi işe yaramıyor.
vergi indirimi ssk lı lar için gereklidir.
sabrican
ben bağkurdan emekli oldum hastaneye de sevk etmediler.raporumu alalı 2 ay olmuştu raporu 6 aya kadar olanları sevk etmiyolarmış. öyle demişlerdi emeklilik işlemi yaparken .ama kurumun sevk etme kontrol muaynesine çağırma her türlü yetkisi var.

benim 2 aylık %40 raporum var yeniden tespit için sevk verdiler bağkur dan

Ben özel bir bankadan 2000 yılı aldığım sürekli vergi indirimi raporumla 19 yıl çalışarak geçen yıl emekli oldum.Raporum zaten maliyece çalıştığım kuruma gönderilmişti.Ben emeklilik talebimi içeren dilekçemi bankamız müdürlüğüne ilettim.Başka bir şey yapmadım.

[FONT='inherit']Bizim emekli maaşlarımızı 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20. maddesi kapsamında Kamu’nun zorunlu sosyal güvenlik kurumları yerine kaim, fayda esaslı birinci basamak bir sosyal güvenlik kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdüren munzam sandık vakfımız veriyor.

Emeklilere sağlanan bayram ikramyesini ödemiyor.

[/FONT]

Ben 2010 yılıında memur oldum.%40 Ruhsal duygusal engelliyim.Emeklilik tarihim 02,02,2028 benden yeniden sağlık rraporu isterler mi.???

Kafam karıştı iyice , vergi indirimim 19.09 2019 raporum ise mart 2019 ve surekli.. ve bugun e devlette emeklilik muracaati yaptim . Rapor alali 1 seneyi gecti.. Tekrar heyete gonderme ihtimalleri var yani

Raporun ankaraya gidip onaylanmasi 1 seneyi buluyor ,eminmisin 6 aydan eski raporlar icin tekrar rapor istenmesi..

Burada ya soru yanlış yada konu yanlış veya yazılanlar yanlış neyse
Ben emekli olurken herkezden yeniden rapor isteneceğini Sanmıyorum
Yani benimde raporum süresiz 2019 10.ayda alındı şimdi 2021 3.ayda nasipse emeklilik için başvurağım benden yeniden rapor mu isteyecekler sanmıyorum

Tuncay0017
Haklısın bence , sgk nın her zaman tekrar rapor isteme hakkı var ama , forum sayfalarını gezince insanın kafası karışıyor . Ben e devletten emekliligi verdim bekleyecegiz bakalim

2018 de %73 süresiz rapor aldım ve 3 ay sonrasında da maliyeden %73 süresiz vergi indirimim geldi.
Bu belgelerle 2021 ocak 15 te dilekçemi verdim,yeni rapor istenmedi,19 ocakta tahsis no ve ödeme günü çıktı.

Arkadaşlar merhaba ;

Konu ile ilgili bilmeyen arkadaşlar bence yorum yapmak için yapmamalı
1- Alınan rapor sürekli ise rapor istenmez
2-Alınan vergi indirim sürekli ise istenmez
Malulen emeklilik ve vergi indiriminden emeklilik açısından değişiklik gösterebilir almış olduğunuz rapor süreli ise almış olduğunuz vergi indirimi süreli ise süresi bittiği zaman kontrol muayenesine gönderim olayı yapılmaktadır veya yapılabiliyor demek en mantıklısı olur ama kontrol muayeneleri genellikle değişkenlik gösterecek hastalıklar açısındandır. Örnek: tedavi olunabilecek rahatsızlıklar ...

ben 1994 de rapor aldım 2019 da emekli oldum sağ ayakta polio selkeli 10 cm kısalık var yeniden rapor isteme olayı tamamen sgk nın insiyatifine kalmış

Herkese Merhaba mekkem571 arkadaşımız yazılan cevaplar konusunda doğru bilgiler vermiş.Bu konunun kafalarda karışlık olmamasının sebebi şöyle ki;

1- 4A (İşçi) statüsünde çalışmakta olup aynı statüde SGK primi yatırılan kişiler engelli vergi indirimi ile emekli olabilir.Engelli vergi indirimi ile emeklilik 4B (Bağkur) ve 4C (Devlet Memuru veya İşçisi) statüsünde çalışanlar tarafından kullanılamaz.

2-Belirtildiği üzere engelli vergi indirimi raporu süresiz olarak alınmış ise normal şartlarda sizi bir daha kontrol muayenesi çağırmamalıdırlar.Ancak engelli vergi indirimi raporu süreli olan (Kontrol Muayene şartı olanlar) ve ilgili raporu süresiz olup SGK kurumu tarafından yapılan denetmelerde,raporun alındığı hastane veya şahıs hakkında yapılan ihbarlarda veya görülen lüzum üzerinde sizi kontrol muayenesi çağırabilir.Yasada bununla ilgili bir madde bendi mevcuttur.Süresiz engelli vergi indirimi raporunu kontrol muayenesine çağırılması yukarıda SGK kurumunun belirteceği mazeretlerde bulunabilme olasılığınız çok düşük olmakla birlikte mevcutta her zaman var olacaktır.

3- Üst metinde bahsettiğim gibi 4B(Bağkur) ve 4C(Devlet Memuru veya İşçisi) engelli vergi indirimi ile emekli olamazlar ancak 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre çalışma gücü kaybı oranlarına göre emekli olabilirler.Bu durum halk arasında engelli olarak emeklilik olarakta biliniyor.Bu durumda olan kişilerin ellerinde olan engelli sağlık kurulu raporu (hastaneden alınan) veya engelli vergi indirimi raporu (Maliye Bakanlığı-GİB-Ankara'dan alınan) rapor olmasının kanunen hiçbir önemi yoktur.Bu şartlar bulunan kişiler engelli emekliliği için başvurduklarında çalışma kayıplarının tespiti için yeniden bir hastaneye sevk edilerek çalışma gücü kaybı raporu(engelli sağlık kurulu raporu) almalı istenecektir.İlgili rapor sonucu SGK sağlık kurulunda 2. bir değerlendirmeye tabii tutularak nihai karar verilecektir.

Burada 4A (İşçi) statüsünün engelli vergi indirimi ile emeklilik başvurusunun ,4B(Bağkur) ve 4C(Devlet Memuru veya İşçsi) engelli emeklilik başvurusu işlemleri birbirine karıştırılarak yanlış izlenimler doğmaktadır.4A(işçi) statüsünde bulunan kişiler engelli vergi indirimi raporunu SGK kurumuna ibraz ederek emekli olabilirken ,4B(Bağkur) ve 4C(Devlet Memuru veya İşçisi) SGK kurumunda yaptığı emeklilik başvurusunda hiçbir belge ibraz etmeden aksine kurum kendisini çalışma gücü kaybı tespiti için engelli sağlık raporu alabilmesi için hastaneye sevk edecektir.Yani bu 2 farklı emeklilik işleminin belgeleri aynı değildir.

Saygılar.

Bu vergi indirimi dediğiniz ne ve nasıl oluyor?
Bilmiyorum da.. Ayrıca ben hiç çalışmadım şuan başlasam kaç yıl sonra emekli olurum?
Raporum sürekli

Losdy

Merhaba,engelli vergi indirimi belgesi 4a (İşçi) statüsünde çalışıp adına aynı statüde SGK primi yatırılan kişilerin çalışmaları sırasında işyerininin bağlı bulunduğu veya ikamet ettiği vergi dairesi engellilik servisine elinizde mevcut bulunan engelli sağlık kurulu raporunu ve işyerinizden aldığınız çalışma belgesi ile başvurulan bir rapor veya belgedir.Bu başvuru teslim ettiğiniz evrak ile birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu -Ankara (Maliye Bakanlığı Sağlık Kurulu) 'ya gönderilir.Orada engelli sağlık kurulu raporunuza belirtilen engel oranlarının doğru verilip verilmediği incelenerek engelli sağlık raporunuzun aynı veya farklı bir engel oranına karar verilir.Bu süreç yaklaşık 9 ila 12 ay kadar sürmektedir.Bu belge engelli sağlık kurulu raporunuza bağlı olarak ancak farklı sonuçlar alabileceğiniz bir belgedir.Yani engelli sağlık kurulu raporunuzun süreli veya süresiz olsun,engelli sağlık kurulu raporunuzun oranı %40 ila % 100 arasında olsun bunlardan bağımsız ve farklı kararlar alabilirler.Örneğin süreli engelli sağlık kurulu raporunuza karşın süresiz engelli vergi indirimi belgesi veya tam tersi.Örneğin % 60 oranı olan engelli sağlık kurulu raporuna karşın %50 oran ile engelli vergi indirimi belgesi alabilmeniz gibi.

Engelli vergi indirimi belgesinde 3 farklı derece vardır.(1. derece, 2.derece, 3.derece).Bu dereceler engel oranlarına göre belirlenir.1.derece(%80 ila %100 arası kurul kararı ile verilen oran), 2. derece(%60 ila %79 kurul kararı ile verilen oran), 3. derece(%40 ila %59 arası kurul kararı ile verilen oran) 'dır.

Engelli vergi indirimi belgesi dererecelerine ve SGK sigorta başlangıç tarihlerine göre engelli vergi indirimi ile emeklilik şartları belirlenir.Bu emekliliği adı olan Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik şeklinde internete aratabilirseniz emeklilik şartlarını görebilirsiniz.

Asıl önemli olan bir kaç husus vardır şöyle ki;

1- Engelli vergi indirimi ile emeklilik için vergi dairesine başvurabilmek için 4A (İşçi) statüsünde çalımak ve adına aynı statüden SGK primi yatırılması gerekir.Yani biryerde çalışırken başvuru yapabilirsiniz ve başka bir alternatifi yoktur.

2- Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa çalışmaya başlayacak kişiler tarafından artık kullanılamamaktadır.
Sanırım siz hiç çalışmadığınız yazmışsınız.Bu durumda bu hakkı artık kullanma şansınız yoktur.

Sizin olabileceğiniz gibi 01.10.2008 tarihiden sonra ilk defa çalışmaya başlayan kişiler için 5510 sayılı kanunun 28. maddesinin ilgili bendinde çalışma gücü kaybına göre emeklilik hakkı getirilmiştir.Bu yeni şartlara tabii olarak engelli vatandaşlarımız emekli olabilirler.Bu durumda engelli vergi indirimi belgesi talep edilmez ve bu konuda hiçbir etkisi yoktur.

5510 sayılı kanunun 28. maddesinin ilgili bendi aşağıdaki gibidir;

"Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler."

Burada belirtilen çalışma gücü kaybı(engelli sağlık kurulu raporu engel oranı) 'na sahip olursanız,ilgili çalışma gücü kaybı oranı yanında yazan SGK prim günlerini tamamlamanız ve sigorta başlangıç tarihinde ilgili maddede yazan kadar SGK hizmet yılı geçerek tamamlanırsa emekli olma şartlarını tamamlamışsınız demektir.

Bu yeni şartlarda emekli olmanın eski sistemden en önemli farkı ise,bu yeni sistemde SGK emeklilik servisine başvuruda bulunduğunuzda elinizde olan engelli sağlık kurulu raporu süreli veya süresiz olmasının bir önemi olmadan sizi yeniden bir hastaneye sevk ederek çalışma gücü kaybınızı tespit etmek için rapor talep edecektir.Yani emekli olmaya hak kazandığınızda yeni sistemde emekli olacak kişilere başvurdukları gün elinde engelli sağlık kurulu raporu ne şekilde olursa olsun işleme alınmaz ve yeninden bir engelli sağlık kurulu raporu almak için hastaneye sevk edilir.

İnşallah kafanızdaki sorulara yanıt vermeyi başarabilmişimdir.

Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi hazinedir çok iyi anlattın takdir ettim.benim sgk girişin 01.11.2020 emeklilik muracatinda tekrar benden rapor istemezler degilmi.2008 sonra sigortalı olanlara içinmi geçerli 2.rapor istemeleri

Losdy

Rica ederim.

Saygılar.

Cevatalp

Sağolun,ben teşekkür ederim.

SGK başlangıç tarihiniz 01.10.2008 yılından önce ise ve 4A(İşçi) statüsünde adınıza SGK primi ödemeleri yapılıyorsa evet engelli vergi indirimi ile emekli olursunuz.Engelli vergi indirimi belgesi (Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu-Ankara) ile SGK emeklilik servisine emeklilik şartlarınız karşıladığınız zaman yapacağınız başvuruda ilgili belgenin geçerlilik süresi devam ediyor ise sizden yeniden bir rapor istenmeyecektir ve size emekli aylığı bağlayacaklardır.

Saygılar.

memurlarda emekli olurken yeniden rapor isteniyor raporunuz sürekli bile olsa ben raporu yenilettim yeniletmem 15 gün sürdü ama sgk 10 aydır bir yazıyı yazıp gönderemedi yüksek sağlık kurulu onayladı ama şu an süreç çok yavaş ilerliyor kurumlarda

ilker_1982

Merhaba, sanırım birkaç adım üstte bulunan 19 numaralı yazımı okuyamadınız.

Sizin bahsettiğiniz durumu yasal olarak ayrıntılı bir sıra ve 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesinin ilgili bendini açarak 4B (Bağkur) ve 4C(Devlet Memuru veya İşçsi) statüsünde çalışanlar için açıklamaya çalıştım.Ayrıca 4A(işçi) statüsünde çalışanların Engelli Vergi İndirimi ile Emekliliğini eski yasal mevzuat üzerinde anlatmaya çalıştım.

Not:Cevap olarak yazdığım arkadaşlardan birisi çalışma hayatına hiç girmemişdir.Diğer arkadaşımız 4A(İşçi) statüsünde SGK primleri ödenmektedir.

Saygılar.

Harikasınız ya süper amlatım umarım 4a çalışan ve 2017 %64 sürekli raporlu ve sürekli verg indirim hak kazanmış bana sorun çıkarmazlar 2023 emekli dilekçesi vereceğimde..? :)

Üst Alt