Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olurken yeninden rapor istenir mi?

ozghcttpli

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
8
2004 yılında ilk işe başladığımda iş bulma kurumuna engelli raporumu verip kaydımı yaptırmıştım. işe başladığım şirkette engelli olarak işe başlatmıştı. 2004 yılındaki raporumun oranı %40. geçen yıllar içinde bu oran malum çok değişti. birçok kişinin oranları da düşürüldü yeni rapor aldıklarında. en son 3 yıl önce araba değiştirmek için rapor almıştım o zaman %54'ü buldu oranım. bana kalsa %60ı geçerdi ama sağolsun görevli arkadaşlar astığım astık kestiğim kestik modundalardı (ki o yıllarda öğrendim ki rapor çeteleri fink atıyordu nedenini az çok anladım para versem kolay olurmuş). raporlarım hep süresiz olarak geliyor.

benim merak ettiğim sürem dolup emeklilik başvurusu yaptığımda yeniden rapor isterler mi? bir kez daha bu eziyetle uğraşmak yorucu olacaktır.

ayDÜNYAvazo
sorunun muhatapları da bilmiyordur belki, aslında basitçe soru emekli olurken güncel rapor isteniyor mu? tecrübesi olan varsa diye merak ettim yoksa ikimizde 2024'te göreceğiz ne olacağını :)

SGK kurulundan alınmış bir karar varsa yeniden rapor istemiyor. Dilekçe ile O kararı verip uygulamasını isteyeceksiniz.

ozghcttpli

Merhaba,sizin elinizde Engelli Sağlık Kurulu raporu mevcut sanırım.4A-İşçi statüsünde çalıştığınızı düşünerek elinizde Vergi Dairesi -Engellilik Servisinden alınmış Süresiz Engelli Vergi İndirimi belgesi mevcut mudur?

Bu belgeniz elinizde mevcut ise SGK kurumu Genel Yazısında (Kurum İçi Yazı) göre Engelli Vergi İndirimi ile Emekli olacağınız zaman tekrar bir rapor talep edilmemesi yönünde bir madde vardır.

Ancak 5510 sayılı kanunun ilgili maddesinde de SGK isteği zaman Engelli Vergi İndirimi ile Emeklileri,Malulen Emeklileri ve de Engelli Emeklilerini (Çalışma Gücü Kaybı Tespiti ile Emeklileri) belirli şartların oluşmasında durumunda uygun görülmesi halinde kontrol muayenesine (tekrar Engelli Sağlık Kurulu Raporu alınması) çağırabilir demektedir.

Öncelikli olarak sizin elinizde 2004 yılı SGK girişiniz ile 4A-İşçi statüsünde çalışıyor iseniz vergi dairesinden alınmış Engelli Vergi İndirimi belgesinde sahip olmanız gerekmektedir.

Bu durumunuzun sonrası sizin bahsettiğiniz konuları araştırmak sizi daha sağlıklı bir sürece ulaştıracaktır.

Saygılar.

Açıkgoz2000

İçinizin rahat olması için isterseniz; aşağıda sağlık kurulunun numaraları var. Yada Ankara'da ikamet ediyorsanız direk SGK'ya merkezine gidip görüşebilirsiniz. Hakkınızda hayırlısı olsun

0312 458 79 78
0312 458 78 29

Açıkgoz2000
onlarda net bir cevap veremez ki şimdi diyelim süresiz vergi indirimi ile kontrol muayenesi şartı olmadan emekli oldu. atıyorum arkadaşın raporu aldığı o hastanede o dönem usulsüz rapor verildiği tespit edildi. hopp herkesi tekrar kontrol muayenesine gönderirler. bunlar duyduğumuz şeyler ve şahit olduğum şeyler

ozghcttpli

Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indiriminiz varsa, emekliliğiniz bu vergi indirimine istinaden 4a statüsünde olacaksa, hayır, emekli olurken sizden yeni rapor istenmez.
Eğer vergi indirimi sonrasında başka amaçla da olsa aldığınız raporlardaki oranlar vergi indirimine temel olan rapordaki orandan düşük olaydır, o zaman sgk ilerleyen zamanlarda kontrole çağırırdı. Ama sizin aldığınız raporların oranı daha yüksek. Yani %99.9 yeni raporla işiniz olmaz.

Üst Alt