Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli olursam engelli maaşıma haciz konur mu?

deejayamt

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
4 yildir engelli memurum 3 bankaya kredi kartimdam dolayi 140 bin tl borcluyum ve maasim 4/1 hacizediliyor. Emekli oldugumda emekli maasima haciz devam eder mi? Emekli ikramiyeme haciz uygulanirmi Emekli maasimi haciz uygulanirmi ?

deejayamt

Aslında emekli maaşına haciz konulamaz. Ama burada şöyle bir hinlik yapılıyor: Eğer maaşın yattığı bankaya bir borcunuz varsa, banka aslında hukuksuz olduğu halde bu paraya el koyabiliyor. Bu olursa, konu mahkemelere taşınmak zorunda kalıyor...

Arkadaşlar, bu konuda güncel deneyimi ya da bilgisi olan var mı?

EMEKLİ (DUL-YETİM) AYLIĞINA HACİZ YASAKTIR
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93 üncü maddesine göre;
“Madde 93 - Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.”hükmü mevcuttur.
Bu hükme göre, sadece nafaka alacakları ve SGK’nın alacakları hariç olmak üzere emekli aylığından kesinti yapmak yasal değildir. Ayrıca, emeklinin açıkça “emekli (dul-yetim) aylığımdan icra kesintisi yapılsın” izni olmadan hiçbir Kurum veya İcra Müdürlüğü emekli aylığına haciz koyduramaz.

ancak şöyle bir durum da var; kredi kartı alırken veyahut kredi çekerken imzaladığımız karınca küçüklüğündeki yazılarda farkında olmadan bankalara verdiğimiz bazı yetkiler var. bunlar borçlanma sözleşmesi anlamına geliyor. yani banka ilerde doğabilecek olumsuzluklara karşı kendini korumaya alıyor. bu durumdaki davalrda hakimler banka lehine karar veriyorlar:

Emekli maaşının kredi kartı borcunun bulunduğu banka şubesi tarafından bloke edildiğini görünce şok olan vatandaş, banka aleyhine alacak davası açtı. Mahkeme, tüketici Recep P.'i haklı bulunca banka kararı temyiz etti. Davacının yürürlükteki yasaları bilerek sözleşmenin her sayfasını ayrı ayrı imzaladığına dikkat çeken Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kredi isteyen kişinin mali durumu ve maaş gelirine göre borcunun ödenebileceği güvencesiyle kredi veren bankanın alacağının imkansızlaşmasının kötü niyetli bir kredi borçlusunun borcunu hiç ödememesi gibi bir sonuç doğuracağına dikkat çekerek, kredi kartı borcu için emekli maaşının haczine onay verdi...

aslında kanunda yeri yok. ama imzaladığımız kağıtlarla bankalara hukuki bir zemin hazırlıyoruz. İşin özeti bu.

Bildigim kadariyla emekli ayliklarina nafaka haricinde haciz konulamaz.

Ben ticaret yaparken yani 2006 yilinda 140 bin borclandim kredi kartlarina. Ve 3 yildr memurum ve suan emekli olsam bnm emekli maasima haciz konabilirmi.? Vakifbank finansbank ve hsbc bankalari bn o zaman kredi karti aldim sadece kredi borcu degil bunlar sizce 10 yil once emekli maasimi dahi almalari gibi bir madde varmidir ki ?

deejayamt

emekli maaşına nafaka hariç hiçbir şekilde haciz koyamazlar ama emekli olduğunda tazminatına bankalar el koyar. size tavsiyem borcu tek bir bankada toplayın eğer birden fazla banka ile haciz olduysanız her bir bankanın avukat ücreti olarak 4.194 tl öderseniz. Toplam 5 banka ile haciz olduysanız sadece 20bin tl avukat ücreti çıkar. Ayrıca faizleri %30 yakın işletiyorlar Allah yardımcınız olsun hükümet bu konuya el atmalı halkı soyup soğana çevirdiler.

@iron
Emekli maasina nafaka disinda kesinti olmadigina eminmisn yasada bu sekilde var mi? Cunku bankalar imzalatirken emekli maasinida ekliyorlarmis diye duydum.
Ben tazminatı gectim. Ama dusuncem emekli maasima 4/1 ne haciz gelirmi zaten şuan emekli olsam 1300-1400 ancak alicam onada haciz koyarlarsa napicam bilmiyorum..??

deejayamt

haciz koyamazlar korkma eğer emekli maaşına haciz gelirse kaldırtırsın . sana tavsiyem banka avukatlarının oyununa gelip tekrar yapılandırma falan yapacağız şuraya bir imza at falan derlerse sakın imzalama yok imza atarsan hapis cezası bile alabilirsin. Bankaya sen emekli maaşımdan kesinti yapabilirsin diye yetki ve imza vermedikten sonra hiç bir şey alamazlar senden avukatlar kendi vekalet ücretlerini almanın peşindeler seni çok sık arar ağzından laf almaya bakarlar zaten icra davası açıp üzerindeki hesapları incelemişlerdir ptt ve çek hesabına kadar bakarlar ev araba arsa var mı diye üzerinde kayıtlı hiçbir şey yok ise belli bir süre sonra bankalar alacakları kredileri varlık yönetim şirketlerine yarı fiyatına satar bundan sonra muhatap olacağın kişiler varlık yönetimi şirketlerinin call center çalışanları olacak onlarda parayı senden nasıl tahsil ederim diye arayacaklar seni ölünceye kadar üzerinde kayıtlı bir şey olmazsa evli değilsen bankalara takar öbür tarafa gidersin. şimdiye kadar hep bankalar vatandaşa taktı devir değişti artık vatandaş takıp gidiyor.:D

Üst Alt