Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekli sandığı, prim gün sayısı ve sakatlık oranı hakkında...?

ali cetin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
30.08.1995 tarihinde MSB bünyesinde astsubay olarak çalışmaya başladım astsubay olarak görev yapmakta iken TBC tedavisi gördüm 01.06.2010 tarihinde tedavim devam ederken (Akciger Tüberkülozu ve Tüberküloz Plorezi teşhisi ile 4 ay istirahatli idim.) kurumum tarafından resen emekli (displinsizlik nedeni ile ) edildim.

Ben emekli sandıgından kesenek iadesini almazsam ; (Sizin isteğinize bırakıyorlar.)

1.Yetkili bir sağlık kurumundan % 40 oranında özürlü raporu aldığım takdirde emekli olabilirmiyim ? ( 15 yıl prim ödemiş SSK lı statüsünde gibi mi işeme tabi olurum )

2.Olursam ne zaman emekli olabilirim ?

3.Hastalığımın tedavisi devam ederken bu şekilde resen emeklilik kararı verilmesi hukuka uygunmu ? Bunun için dava açabilirmiyim ? ( Çünkü hastalıgın tedavi sürecinin tamamlanması neticesinde emekli sandıgı hükümlerine göre de malulen emekli olabilirdim)

4.Ben aynı sağlık görevlisiyim bu nedenle tazminat davası açabilirmiyim. (meslek hastalığı statüsündemidir?)

5.Kurumum tarafından 3 yılda bir periyodik muayeneye tabi tutulmam gerekirken bu işlem sadece bir kez yapıldı.. Bu bana tazminat davası açma hakkı verşr mi?

Askeri mevzuatı hiç bilmiyorum. Bence bu konuda daha profesyonel bir yardım almalısınız. Yanlış bilgi verip haklarınızı almanıza mani olmak istemem...

Resen emekli edilmeden önce malulen emeklilik veya %40 ve üzeri sakatlığa karşılık görevini yapamayacağınıza dair raprla emekli edilmeniz hakkani olurdu; bu açık. Bu saatten sonra hukuk yoluyla bu hak elde edilebilir mi, bilemiyorum...
Tüm bu konular hukuken araştırılıp, o kapsamda emekli olamayacağınız kesinleşirse, bu durumda sigortalı çalışan olarak SGK'dan emekli olmanın yollarına bakmalısınız. Bu da alabileceğiniz sakatlık oranına bağlı.
- maluliyet cetveli'ne göre malul sayılırsanız, bir işyerinde 10 gün prim yatırsanız 4a statüsünde malulen emekli olabilirsiniz.
- Defterdarlıktan alacağınız rapor ve vergi indirim hakkına göre:
%60 üzeri raporla 2. dereceden sakatlık indirimi alırsanız, 16 yıl 4 ay sigortalılık süresi ve 3760 gün primle
%40-60 arası raporla 3. dereceden sakatlık indirimi alırsanız, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün primle emekli olursunuz...

Not: Tabii ki hizmet birleştirmesi yapıp, askeri görevdeki zamanı bu şekilde prim gün sayınıza ekletmelisiniz...

Sonuç olarak, askeri mevzuata hakim iyi bir avukatla görüşmenizi öneriirim...

Üst Alt