Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliliğime 5 sene kaldı.Bugün aldığım vergi indirim belgesini kullanabilecek miyim?

Obsesıf1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar , 2020 mart ayında gözden
%35 vergi indirimi talebi ile rapor aldım. 2021 Ocak ayında merkez sağlık kurulu %50 ile vergi indirimine hak kazandım. Soru:1 Rapor aslı gelmedi vergi dairesine sordum e tebligat olduğu için asıl sayılıyormuş vermediler. 5 senem var günümün dolmasına. SGK için sadece vergi indirimi yazısı yeterlimi başka bir evrak istermi ? Soru 2: diğer engellilik haklarından faydalanabilmek için tekrar heyete girmem mi gerekiyor? Allah rızası için yardımcı olabilir misiniz

Obsesıf

Merhaba, söylediklerinizden anladığım kadarıyla süresiz engelli vergi indirimi belgeniz var.Süresiz engelli vergi indirimi ile Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkına sahip olursunuz.Engelli vergi indirimi ile emeklilik için SGK kurumu sizden sadece engelli vergi indirimi belgenizi talep etmektedir.

Burada kısaca belirtmek isterim ki;

* Engelli vergi indirimi belgesinin aslı olmaz.E-tebligat çıktısı her zaman aslı gibidir.Yani size vergi dairesinin söylediği bilgi doğrudur.

* Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(İşçi) statüsünde adına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımıza verilmiş bir haktır.Devlet memuru veya devlet işçisi (4C) veya Esnaf veya isteğe bağlı sigorta (4B) statüsünde adlarına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımız tarafında kullanılamamaktadır.

* Engelli vergi indirimi ile emeklilik 4A(İşçi) statüsünde adına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımızdan 01.10.2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan kişiler tarafından kullanılabilen bir haktır.

Zannediyorum Kİ siz engelli vergi indirimi ile emeklilikle ilgili tabloda ne kadar SGK hizmet yılına ve ne kadar SGK prim günü şartlarına tabii olduğunuzu incelemişsinizdir.Bu şartlar engelli vergi indirimi belgesinde onaylanan dereceye göre belirlenmektedir.Engelli sağlık kurulu engel oranı dikkate alınmamaktadır.

Diğer taraftan engelli vergi indirimi belgesi size emeklilik ve çalışırken maaşınızdan ödediğiniz gelir vergisinde indirim sağlayan bir belgedir.

Engellilerin sosyal hayatta kullandığı ücretsiz ulaşım,telefon veya internet faturalarında indirim,su faturasında indirim gibi bir çok hak sadece engelli sağlık kurulu raporu (hastaneden alınan rapor) ile verildiği için engelli sağlık kurulu raporunuzun geçerlilik tarihi süresiz ise ömür boyu yada süreli ise engelli sağlık kurulu raporunun bitiş tarihine kadar kullanabilirsiniz.

Çok duyduğum ve önemli bir nokta ise süreli engelli sağlık kurulu raporu olup süresiz engelli vergi indirimi belgesi)kontrol şartı olmadan) ile emekli olan kişiler ilerleyen zamanda engelli sağlık kurulu raporunu yani süresi sonunda yenileme işlemine girdiklerinde,yeni aldığı engelli sağlık kurulu raporu bir öncekinden daha az engel oranı ile tesis edildiğinde, SGK kurumu bunu genel incelemelerinde fark ederse süresiz engelli vergi indirimi belgesi (kontrol muayene şartı olmayan)olmasına rağmen vatandaşları kontrol muayenesine çağırabildiğini belirten kişiler olduğunu ve bazı SGK danışmanlarından işitmiştim.

Bu konuda bilginiz dahilinde olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir ,cevabın için çok teşekkür ederim. 2006 Aralık tan beri bilfiil 4a SGK liyim 5070 gün primim var tabloyu incelemiş tim 20 yıl sigortalılık süresi gerekiyor 2026 Aralık'ta o zaman emekliyim inşaallah vergi indirimi ne gore sanirim. Ben engelli kart çıkartmak istiyorum Aile sosyal politikalar müdürlüğü vermedi .%50 olarak tekrar hastaneye heyete girsem verirler mi merkez sağlık kurulunun cevabına istinaden çalışma gücü kaybın %50 sonuçta ?

Obsesıf

Engelli vergi indirimi ile emeklilik şartlarınızı bildiğiniz anladım.Söylediğiniz gibi 20 SGK hizmet yılının dolacağı 2026 yılı ilgili ayı ve gününde emeklilik hakkına kavuşacaksınız.

Yazınızı okuduğumda engelli sağlık kurulu raporunu % 35 ile sonuçlandığını yazdığınızı farkettim.Ne yazık ki % 40 engel oranı veya daha üstü aldığınızda engelli kimlik kartı ve bahsettiğim engelli haklarına kavuşabiliyorsunuz.

Yeninden engelli sağlık kurulu raporu için başvurduğunda öncekinde aldığınız engel oranında bir hata yapılmış olabilir.Yani alma şansınız olabilir ancak hastane Maliye Bakanlığı engelli vergi indirimi belgesi verdiği ve engel oranını % 50 olarak belirledi diyerek size yardımcı olacaklarını pek düşünmüyorum.

Engelli vergi indirimi başvurunuz sonucu % 50 engel oranını neye dayanarak verdiğini yani rahatsızlığınız tam olarak nasıl değerlendirildiğini bilirseniz engelli sağlık kurulu raporu almak için hastaneye tekrar başvurduğunuzda size yeniden düşük bir engel oranı tesis ederlerse elinizde veri olması ve sizin heyet ile görüşmenizde bunu belirtmenizin faydası olabilir diye düşünüyorum.Heyet sizin konuyu bildiğinizi anlaması daha doğru olur.Diğer taraftan heyetin karşınsında "Maliye Bakanlığı bu engel oranı verdi siz niye vermiyorsunuz" sözleri veya iması doktorların bulunduğu bir heyete itici ve inatlaşma algısı yaratacaktır.

Benim naçizane görüşüm % 50 engel oranının tam olarak ne şekilde aldığınızı (yönetmelikteki rahatsızlığınızın tam karşılık engel oranı) öğrenerek elinizde veri ve belge ile doktorların size daha gerçekçi davranacaklarına inanıyorum.Sonuçta hastanenin engel raporuda ,Maliye bakanlığının değerlendirmesi de aynı yönetmelik üzerinden yapıldığı için eliniz daha güçlü olacaktır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir, verdiğiniz bilgiler ile beni epeyce aydinlattiniz çok teşekkür ederim . Son olarak bir şey daha soracağım vergi indirimi yazısını iş yerimin bağlı bulunduğu vergi dairesinden almamışım sıkıntı olur mu?

Obsesıf

Rica ederim.Belirtiğim üzere yeni engelli vergi indirimi belgeleri karekod uygulamasına tabi olması nedeni ile istediğiniz vergi dairesinden alabilrisiniz.Hepsi aynı şartlara ve haklara tabii resmi evraktır.Hiç bir sıkıntı olmayacaktır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir , iş yerim beni engelli kadrosunda göstermek istiyor işveren teşviğinden dolayı , ancak iş kur e-devlet kayıtlarında %35 göründüğün için engelli kadrosuna almadı. İş yerimin İK birimi emeklilik zamanı da sıkıntı yaşarsın dediler. Vergi indirim yazısı yeter li değil miydi sonuçta ?

Obsesıf

İşvereninizin sizi engelli kadrosunda çalışıtırabilmesi için İşkur kurumunda engelli kaydınız olması lazım.Tabii İşkur engelli kaydı içince daha önce sizinle konuştuğumuz diğer engelli hakları için gerekli olan engelli sağlık kurulu raporunun engel oranı % 40 ve üzeri olması gerekliliği kanunda belirtilmesi nedeni ile İşkur kaydınızı ve diğer bahsetiğimiz engelli haklarını şu an elinizdeki engelli sağlık kurulu raporu ile yapma şansınız mevcut değildir.

Ancak işvereniniz emeklilik için tamamen yanılıyor.Engelli vergi indirimi ile emeklilikte SGK kurumu emeklilik sisteminin adında da yazdığı gibi engelli vergi indirimi belgesi talep ediyor.Bu belgeye göre emeklilik şartlarını belirliyor.

Sizde incelemişsinizdir Engelli Vergi indirimi ile emeklilikte emekli olma şartınızın 3.derece(%40-%59 engel oranı) ile 20 SGK hizmet yılı ve 4.400 SGK prim gününe tabisiniz.Sigorta başlangıç yılınızın bulunduğu satıra denk gelen sütunda 3.derece (%40-%59 engel oranı) 'ye bakıyorsunuz.

Dereceleme sistemi engelli sağık kurulu raporunun bir yöntemi değil sadece engelli vergi indirimi belgesinde kullanılan bir sistemdir.O zaman emeklilik şartları engelli vergi indirimi belgesi ile belirlenmektedir.İşvereninize bunu anlattığınızda sizin haklı olduğunuzu anlayacaktır.

İçiniz rahat olsun.İnşAllah size yardımcı olabilmişimdir.

Saygılar.

Çok sağolun Allah razı olsun içimi bir nebze rahatlattınız bir aydır uykularım kaçmıştı.Heyete randevu aldim dediklerinizi uygulayacağım inşaallah....

Obsesıf

Rica ederim.Allah sizden ve herkesten razı olsun İnşAllah.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

(Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(İşçi) statüsünde adına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımıza verilmiş bir haktır.Devlet memuru veya devlet işçisi (4C) veya Esnaf veya isteğe bağlı sigorta (4B) statüsünde adlarına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımız tarafında kullanılamamaktadır.) Yorumunuzu;

4A(İşçi) statüsünde iken alınan vergi indirim belgesi ile, karışık yani 4/A- 4/B vb. şekilde günlerini tamamlayarak son 1261 gün esasına göre ilgili kurumdan emekli olabilirler dite düzeltelim.

Bilgi Hazinedir

(Engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkı sadece 4A(İşçi) statüsünde adına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımıza verilmiş bir haktır.Devlet memuru veya devlet işçisi (4C) veya Esnaf veya isteğe bağlı sigorta (4B) statüsünde adlarına SGK kurumuna prim yatırılan vatandaşlarımız tarafında kullanılamamaktadır.) Yorumunuzu;

4A(İşçi) statüsünde iken alınan vergi indirim belgesi ile, karışık yani 4/A- 4/B vb. şekilde günlerini tamamlayarak son 1261 gün esasına göre ilgili kurumdan emekli olabilirler diye düzeltelim.

Şafakvakti

Merhaba,düzeltme konusunda tamamen haklısınız.

Ancak bu durumu anlatırken son 3,5 yıl kuralı (1261 SGK prim günü) herkese doğru bir şekilde anlatmak önem arz etmektedir.Çünkü mesajı paylaştığımız arkadaşımızın birden fazla sigorta iş kolu yok ise [örneğin hem 4A(İşçi) hem 4B(Bağkur veya İsteğe Bağlı Sigorta) gibi] o zaman kafası karışarak bilgi kirliliğine uzanan bir yazışma sürecini yaşamak mümkün olmabilmektedir.

Bu konuda hassas davranarak ihtiyacı olan arkadaşlarımızı fark ettiğim andan itibaren tam ve doğru bir bilgilendirme ile kendisini son 3,5 yıl kuralı (1261 SGK prim günü) konusunda mutlaka uyarıyor ve ayrıntıları belirtiyorum.Forum mesajlarımı okuma şansı bulabilirseniz bu konuda ihtiyacı olan bir çok arkadaşımıza ayrıntılı bilgiler paylaştığımı göreceksiniz.

İnanın forum sitesinde yazışma yaptığımız arkadaşlarımız kendilerini ilgilendirmeyen veya ihtiyacı olmayan konuları açarak mesajın içine eklediğinizde neler olabileceğine, nasıl bir bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılmalara sebep olabileceğine şahit oldum.

Diğer taraftan bu konuda ki hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

Saygılar.

peki, ankara'dan vergi indirimi onayı beklerkin (14 ay) raporun süresi biterse ne oluyor? emekliliğe basvuru yapamyor muyuz? vergi indirimim onaylandı, üzerinde süre vss hiçbirsey yok. Ama raporumun süresi bitti. bu durumda ne olacak?

Endereren

Merhaba,öncelikle emeklilik hakkınız hayırlı olsun.

Birçok arkadaşımızın emekli olduğu statü olan Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerinde SGK emeklilik servisi sizden engelli vergi indirimi belgesini öncelikli ve asli olarak talep etmektedir.

Hep dile getirdiğim bir konu olan emeklilik sistemlerinin isimlerini genel olarak ilerlediği yol veya istenilen asli belgelerin adlarından almakta olduğudur.Bahsettiğimiz emeklilik sistemi olan Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi de ismini tüm vatandaşlarımızdan talep ettikleri asli evrak olan engelli vergi indirimi belgesinden almaktadır.

Bu bağlamda Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik işlemlerinden sizden asli olarak sadece engelli vergi indirimi belgesi talep edilecektir.Engelli sağlık kurulu raporunun emeklilik başvurusunda her hangi bir bağlamı veya yükümlülüğü bulunmamakla birlikte engelli sağlık kurulu raporu olması ve olmaması SGK emeklilik servisini ilgili başvurunuzda değerlendirmemektedir.

Siz emekli olup hayırlısı ile İnşAllah emekli maaşınızı almaya başladığınızda SGK kurumu sizden engelli sağlık kurulu raporu talep etmemektedir.

Aslında kontrol muayenesi işlemi olarak adlandırılan süreçte T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu'nun vatandaşlarımızı kontrol muayenesine tabii tutabilecekleri veya inceleme yapabilecekleri bir sağlık kuruluşuna sahip olmaması nedeni ile kontrol muayenesinde yenilenmesi gereken bir engelli vergi indirimi belgesinin süreci ne yazık ki zorunlu olarak her arkadaşımızın yaşayabileceği engelli sağlık kurulu raporu tahsisini takiben Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu'nun incelemesine sunulabilmekte ve engelli vergi indirimi belgesi yenileme,devam veya iptal kararları bu süreçlerle alınabilmektedir.

İlgili süreçlerin daha sağlıklı olabilmesi adına T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı-Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu bünyesine oluşabilecek sağlık kontrol sistemi veya hastane işlemleri ile sizin de sorunuz olan hassas ve çelişki işlemleri bir nebze olsun yürütülebilir bir yapıya alabileceğine inanıyorum.

Siz için emeklilik işlemlerinde uzun süre bekleyerek aldığınız ve hakkınız olan engelli vergi belgesi asli,öncelikli ve temel belgedir.Diğer taraftan engelli sağlık kurulu raporunun ileride yenileme isteği,ihtiyacı veya durumu tamamen sizin iradenizle yapılabilecek bir gerekliliktir.

İnşAllah bilgimi ve dileklerimi size doğru ve yalın bir şekilde iletebilmişimdir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

çok tesekkür ederim bilgi için. aynen belirtitğiniz gibi oldu. bugun emeklilik basvurumu yapıp tahsis numaramı aldım. Ozellikle ben yonlendirerek sordum. "raporuma vergi indirimime bakarmısınız, bir aksilik olmasın süreler vss" diye. saolsunlar baktılar ve kontrol serhi bulunmuyor dedi. hersey yolunda dedi. Tekrar tekrar tesekkür ederim bilgi icin

Endereren

Rica ederim.Size bir faydam dokunabildi ise ne mutlu bana.

Yüce Rabbim sağlıklı,huzurlu ve mutlu bir hayatla emekli maaşınızı harcamayı nasip etsin İnşAllah.

Saygılar.

Vergi İndirimi ve Kıdem tazminatı

%50 oranında vergi.indirimim var. İşten ayrılsam başka bir yere girsem yine raporumu kullanabilirmiyim? Birde kıdem tazminatı alma hakkım varmı ?primi doldurdum sadece sigortalılık süresini bekliyorum 5,5 Senem var maaş almaya.

Obsesıf

İşyeri değiştirseniz de vergi indirimi geçerlidir. Vergi dairesine gidip vergi indirim hakkınız olduğuna dair yazı alığ işyerine vermeniz yeter (gerçi bunu yapmasanız da işyeri isterse uygulayabilir)

İşten çıkartıla halinde kıdem tazminatı hakkı doğar. Onun dışında kıdem tazminatı alınamaz.

Üst Alt