Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emekliliğimi iptal edip işe gireceğim. İleride bir sorun ile karşılaşır mıyım?

• Konbuyu başlatan ergaziyolcu
  • Başlangıç tarihi
E

ergaziyolcu

Merhaba

3 yıl önce engelli emeklisi oldum , raporum süreklidir, ancak şu an çok güzel bir iş buldum ama emekli çalıştırmıyorlar , sigortalı olarak çalışacaksın diyorlar, şu an almış olduğum emekli maaşının nerdeyse 4 katı ve garanti iş

emekliliğimi iptal etmek için ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz saygılarımla

lütfen destek olun yardım edin

ergaziyolcu

Yeniden emekli olmak istediğinizde yeterli orana sahip engelli raporu alabilecekseniz hiç bir sorun yaşamazsınız.

Bülent bey gerçekten açıklayıcı desteğinize ihtiyacım var

iptal için ne yapmam lazım , iptal yolları nedir , sgk ya gidip dilekçe mi veriliyor yoksa başka bir yol var mı

bir de geriye dönük maaşı isterler mi , lütfen yardımcı olun

İşe başlayacağınız kurum sigorta girişinizi ssk 4a statüsünde kuruma bildirmesi yeterli. Yani SGDP ile giriş yapılmayacak. İçiniz rahat etmesi açısından da bağlı bulunduğunuz sgk kurumuna gidip normal 4a işçi statüsünde çalışacağım, emekliliğimin sonlandırılmasını talep ediyorum şeklinde bir dilekçe verebilirsiniz.

ergaziyolcu
Yukarıda serkan1976 arkadaşımız da açıklamış, hiç bir işlem yapmanıza gerek yok.
Girişiniz emekli çalışan kodundan değil de normal sigortalı olarak yapılsın, primleriniz de SGDP değil uzun vadeli sigorta kollarına tam prim yatırılsın, emekliliğiniz otomatik olarak sonlandırılacaktır zaten.

bilgiler için çok tşk ederim

son sorum geriye dönük aldığım emekli maaşlarını isterler mi , lütfen dönüş yapabilir misiniz

ergaziyolcu
Hayır, öyle bir şey kesinlikle mümkün değil. Emekliliğiniz normal çalışan olarak sigorta başlangıç tarihinden itibaren sonlandırılacaktır.
Çok çok şöyle bir şey olabilir:
Emekli maaşları peşin ödeniyor, diyelim Mayıs 20 de emekli maaşı aldınız. Bu maaş 20 Mayıs - 20 Haziran döneminin maaşıdır.
Ve yine farz edelim 1 Haziran'da sigorta girişi yaptınız. Emekliliğiniz 1 Haziran itibariyle sonlandırılır ve 1 Haziran - 20 Haziran arasındaki 19 günlük maaşın iadesi talep edilir.

Ufukalp
Ufukalp Bey merhaba,
Benimde size bir sorum olacak lütfen cevaplarmısınız.
Bende aynı şekilde işe girip 4A uzun vadeli sigortalı olarak çalışmak ve emekliliğimi sonlandırmak istiyorum.
Fakat bir kaç ay sonra işverenin, kusura bakma biz seni engelli kadrosuna aldık ama sen daha önce emekli olmuşsun, bu sebeple devlet bizi senin için engelli çalıştırma teşviğinden yararlandırmıyor, bu yüzden seni işten çıkarmak zorundayız deme ihtimali olabilir mi diye endişeleniyorum.
Açıkçası, daha önce emekli olmuş ve bu şekilde engelli kadrosunda çalışmaya başlayan biri için engelli teşviği konusu nasıl değerlendiriliyor hiç bilmiyorum.
Bu konu hakkında yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Teşekkürler...

daylah
Emekli çalışanlar işveren prim teşviki kapsamı dışındadır. Ancak daha önce emekli olup iptal ettirmiş dahi olsa normal çalışan engelli teşvik kapsamında olması gerekiyor. Mevzuatta böyle bir ayrıntıya hiç rastlamadım, yine de kesinlikle eminim demek istemiyorum.

daylah siz emekliliğinizi iptal ettirip çalışmaya başladınığınızda, işkur kaydı ile normal işçi 4a statüsünde iseniz şirketiniz teşvikten yararlanır. Bir sıkıntı yaşamaz.

Ufukalp

Ufuk abi merhaba son sorum ; Ben yeniden 4a lı sigortalı çalışmaya başlayınca engel raporum sürekli, o ne olacak , yeniden engel rapor almam gerekir mi ya da emeklilerde istenilen şekilde kontrole çağırılıp düzeltmem istenir mi ..saygılarımla

Ufukalp
serkan1976
cevaplarınız için teşekkür ederim.
böyle bir durum başıma gelirse, hem emekli aylığından olup hem de işsiz kalmak ihtimalinden dolayı açıkçası biraz endişeliyim, bu yüzden kesin bir bilgiye ulaşmaya çalışıyorum.
Malumunuz belli bi yaştan sonra yeni bir iş bulmakta oldukça zor.
Umarım dediğiniz gibi sorun çıkmaz.
Tekrar teşekkürler...

@ daylah Ben kendi adıma konuşursam, bir şirkette emekli olarak engelli kadrosunda çalışan biriyim. Kendimi sizin yerinize koysam elimde + olarak kazandığım bir emeklilik varken, iptal ettirip bir işe girmem. Ya kendi olanaklarımla yapabileceğim bir iş yapar yada emekli olarak engelli kadrosunda çalıştıracak bir iş bulmak için çabalardım.

ergaziyolcu
Engelli raporunuza bir şey olmaz, aynen geçerliliğini korur.
Eğer vergi indiriminiz de sürekli ise istediğiniz zaman işi bırakıp tekrar emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
daylah
Başlığı açan ergaziyolcu arkadaşımız emekli maaşının 4 katı bir maaş ile iş bulduğunu beyanla böyle bir yolu tercih ettiğini belirtiyor.
Bu gerçekten büyük bir fırsat ve mantıklıdır.
Ancak çok çok ender bir durumdur. Böyle bir fırsat olmadıktan sonra emekliliği iptal ettirip çalışmak hiç mantıklı değil.
Emekli olarak çalışabileceğiniz, iki maaşı da birlikte alabileceğiniz bir iş bakmanızı tavsiye ederim.

Tabii ki 2K emekli maaşı aldığınızı + engelli olarakta asgari ücret aldığınızı 2.5K varsayarsak 4.5K yapar. Emekliliğinizi iptal ettirip 5K yada bir tık üstü bir işe başlamak avantajlı değil. Başlayacağınız iş 8K ve bunun üzeriyse hiç düşünmeye gerek yok.

Ufukalp
serkan1976
Elbette ki söyledikleriniz çok mantıklı.
Fakat benim durumum biraz farklı.
Benim emekli maaşım asgari ücret civarında.
40 yaşında biri olarak, fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarımla çalışabileceğim masabaşı bir işte de zaten asgari ücret alabileceğim düşünüldüğünde, tabi ki çalışmayı istemek çok mantıksız gözüküyor.
Kaldı ki aldığım emekli maaşı da evli olmadığım ve kirada oturmadığım için bana yetiyor.
Ancak her engelli emeklisi gibi, günün birinde kontrol muayenesine çağrılmak ve neticesinde maaşı kesilmek ihtimali beni düşündürüyor.
Beni asıl korkutan ise böyle bir şeyin başıma 40-45 değilde 50-55 yaşımda gelmesi.
İşkur sitesinde bulunan birçok ilanda 35 yaş üstüne veya 40 yaş üstüne başvuru engellemesi bulunduğu bir gerçek.
Benim normal emeklilik yaşım 57.
Diyelim ki 55 yaşımda kontrol muayenesiyle emekliliğim kesildi.
Neyse, 2 yıl sabredip beklerim ve normal emekli olurum nasıl olsa diyebilmek, ve 55 yaşında çalışmak zorunda kalmamak için, şimdi 2 yıl daha çalışmak ve sonra tekrar engelli emekliliği için başvurmak, şu an için bana mantıklı gelen bir çözüm gibi gözüküyor.
Çünkü normal emeklilliği hakedebilmem için 2 yıl prim eksiğim bulunuyor.
Bu eksik olan 2 yılı çalışmadan kendim dışardan ödesem olur mu diye SGK ya gidip sordum fakat, o zaman normal emeklilik yaşımın 60 a yükseleceğini söylediler.
İşyeri sahibi birkaç arkadaşım ise, beni asgari ücretten sigortalı gösterin ben size işe gelmeden sigorta prim tutarını ödesem olur mu şeklinde ki teklifimi, yakalanıp çok yüklü tutarda ceza yeriz diyerek kibarca reddediyor.
Tüm bu sebeplerden ötürü benimde aklıma, ihtiyacım olmasa da 2 yıl dişimi sıkıp çalışmaktan başka bir çözüm gelmiyor.
Zaten bu yüzden sizlerin değerli fikirlerine başvuruyorum.
Biraz fazla uzattım kusura bakmayın.
Görüşlerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkürler.
iyi akşamlar...

Son düzenleme:
Bir soru da ben sormak istiyorum . Sgk ya dilekçe vermeye gerek var mı . Yoksa sgk sistemde gördüğüne göre mi işlem yapıyor . O kısım konusunda biraz detay verebilir misiniz

ferdiarabacı
Sistemde 4A sigorta girişi olur ve primlerin de SGDP değil uzun vadeli sigorta kollarına tam prim olduğu görülürse emeklilik iptal edilir, dilekçe olsun ya da olmasın.

Üst Alt