Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik aşamasında sosyal haklarla ilgili sorularım..?

UMOZTURK

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba sakatlıktan dolayı erken emekliliği hak etmiş bulunmaktayım.
Şirketime emekli olup tekrar çalışmaya devam etmek istediğimi belirttim fakat kabul etmediler.
Emekliliğe müracaat edeceğim fakat aşağıdaki sorularımla ilgili yardım rica ediyorum.

1 - Emeklilik için işten ayrıldıktan sonra emeklilik işlemlerim sonuçlanıncaya kadar kaç gün süre ile sağlıktan faydalanmaya devam edebiliyorum.
2 – 03.05.2010 da 8 yılım doluyor iş yerimde. Bu tarihten önce ayrılırsam kıdem tazminatı hesabından 1 yılım eksik mi olur. Yoksa 8. yılın son 10-11 ayı içinde kıdem tazminatı hesabı yapılabilir mi.
3 – 03.05.2010 tarihinden önce işten ayrılır isem bu tarih itibari ile hak edeceğim son yıla ait 23 günlük yıllık iznimin tamamını kaybeder miyim.
4 – Emekliliğe müracaat için işten ayrılırken sigorta müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısını alıp işverene götürmeden ve işverenden kanuni tüm haklarımı almadan ilişiğimi kesme konusunda nasıl bir evrak imzalamalıyım.

Şimdiden herkese çok teşekkürler…

1-90+10 gün 100 gün ssk dan yararlanabilirsin.
2-kıdem tazminatı sadece yıl ile hakedilmiyor.işten çıktığın tarihe göre gününe kadar hesap edilecek ve öyle ödeme yapılacaktır.
Sadece işyerinde ilk yıl için 1 yıl doldurma şartı vardır.2.yıldan sonra gününe kadar hesap edilecektir.
3-yıllık izinler giriş tarihine göre hakediliyor.Evet bu tarihden önce çıkarsan 2010 iznini kaybedersin.
4-ilişik kesme şirkete herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığı ile alakalı bir evraktır.
sen nasıl bir evrak imzalayacaksın?

öncelikle teşekkür ederim.

90+10 gün sadece benmi faydalanabiliyorum sağlıktan. eşim ve çocuğum içinde geçerlimidir.

İlişiğimi keserken mutlaka bir evrak imzalatırlar ben ilişiğimi keserken henüz sigorta müdürlüğünden kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp şirkete vermeden böyle bir kağıt imzalamak istemem şu anda sadece kafamdaki senaryoya göre aklıma gelenlere cevap bulmaya çalışıyorum. Henüz resmi olarak şirketin insan kaynaklarına ben emekliye ayrılıyorum demedim.
Bana karşı bir oyun oynanırsa diye tedbirli olmak için öğrenmeye çalışıyorum. hatta bu benim durumumudan farklı olmakla beraber 15 yılını doldurup kıdem tazminatını alarak işten ayrılan arkadaşlara da şirkette örnek teşkil eder diye kıdem tazminatlarını vermemek için işi yokuşa sürüyorlarmış. 2 ay sonra falan haber veririz diye sallıyorlarmış. Bana da böyle birşey yaparlarsa bu süre sonunda da süre aşımından haklarımı arayamam gibi sorular geliyor aklıma...

eş ve çocuklar dahildir.

bende özel bir şirketde insan kaynaklarında çalışıyorum.emklilik sürecini şöyle yapabilirsin;

-şirketin insan kaynaklarına 'şu tarihi itibariyle emeklilik sebebiyle ayrılmak istiyorum' diye bir dilekçe ver,bağlı olduğun yöneticin/müdüründen imza alarak tabi.
-dilekçende belirttiğin tarihde işyerin sana hesap fişi verecek.(başvuruda sanırım nüfus kayıt örneği,2 adet fotoğraf ve sigortanın matbu dilekçesi gerekecek)
-bu evraklar ile (vergi indirim belgenin fotokopisini ekleyebilirsin) bağlı olduğun sgk il müdürlüğüne başvur.
-sgk dan alacağın kıdem tazminatı başlıklı resmi emekli olur yazısını işyerine veriyorsun ve kıdem tazminatını alıyorsun.

oyun oynancak bir şey yok eğer şirketin yazına vermene rağmen ödeme yapmaz ise çalışma bakanlığına başvurabilirsin.

Peki şirketin insan kaynaklarına emekli olmak istediğime dair dilekçe verdikten sonra onlar bana sigortalı hesap fişi falan evreklarımı verip sgk ya gönderecekler değil mi. bu aşamda ilişik kesme adına bir kağıt falan imzalamayacağım yani öylemi. SGK dan alacağım kıdem tazminatı alır yazısı ve emekli olabilir yazısı vb. evraklarla tekrar şirkete gidip o zaman ilişiğimi ketiğime dair evrak imzalayacağım yani doğru mu anladım. Tşk.

Üst Alt