Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik başvurusu yapmadan evvel hizmet birleştirmesi yapayım mı?

petsiyem

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,
Bu konuyla ilgili olarak bir sorum olacak. Ankara' da yaşıyor ve çalışıyorum. Benimde Şafak askerlik borçlanması yapmazsam 362. Şimdi benim emeklilik zamanım gelmeden önce SGK' Ankara yaşlılık ve emeklilik servisine giderek şimdiden hizmet birleştirmesi yapmamda fayda var mı ? Bunu sormamın sebebi, ben daha önceden Farklı illerde SSK' ya bağlı olarak çalışmış olmam. Farklı illerde SSK' ya bağlı olarak ( Biliyorsunuz önceden kurumn adı SSK' ydı ) çalışmış olmadan dolayı hizmet birleştirmesi yapmış olmam, emekli maaşı bağlanma süresini kısaltıyormuş şeklinde bazı haberler okumuştum.

anladığım kadarıyla şu an memur veya bağkurlusunuz..hizmet birleştirmesi yaparsanız zaten gün hesabıda devreye gireceğinden o 362 günden önce emekli olursunuz..

Erdinç Bey, Cevabınız için Teşekkür ederim. Fakat ben yanlış ifade ettim sanırım. Hizmet birleştirmesinden kastım, SGK' ya bağlı olarak şimdi bulunduğum il dışında 2 farklı il' de çalıştım. O illere ait hizmetlerimin tamamını şimdi bulunduğum il olan Ankara' da birleştirmeme gerek var mı demek istemiştim.

zaten sistemde ssk numaranızla otomatik görünüyordur birleştirme..sizin birşey yapmanıza gerek yokki..ama içiniz rahat etmek istiyorsa sgk il müdürlüğü sicil servisine gidin oradan detaylı öğrenirsiniz..

Hizmet birleştirme farklı sandıklardaki hizmetlerin birleştirilmesi anlamına gelir. Örneğin sigortalı bir süre bağkur, bir süre SSK ve bir süre de Emekli Sandığına tabi çalışmış olabilir, yurtdışında çalışmış olabilir. Bu hizmetlerin bir araya getirilmesi için SGK yazışmalar yapıyor, cevapların alınması, dosyanın tamamlanması 7-8 ayı bulabiliyor, hatta mahkemeye intikal etmişse yıllarca sürebiliyor. Bu durumda emeklilik tarihinden 6 ay önce dilekçe verip hizmet birleştirme yaptırmak hem SGK için hem sigortalı için maaş bağlanma süresini bir iki güne kadar indirebilir.

Bundan ayrı olarak bir de gün toplama var ki bu emeklilikten hemen önce yapılıyor. Bu da yukarıdakine benzer şekilde ancak emekli olacak sigortalının başka bir ile nakil yaptırıp oradan emekli olmaması gerekir. Yoksa bu işlemlerin tekrar yapılması anlamına gelir.

Kısaca tek bir sandığa tabi çalışılmışsa (Örneğin yalnızca SSK'lı ise) gün toplama dilekçesi verilmelidir, farklı sandıklarda hizmet süresi varsa hizmet birleştirme dilekçesi verilmelidir. Bu işlem
emekli olmayı düşündüğünüz tarihten en az 3 ay en fazla 6 ay önceden yapılmalıdır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Açıklayıcı Cevabınız için çok Teşekkür ederim. Ben şu an yaklaşık 7 ay sonra emeklilik hakkı kazanacağım. Geçen hafta içi bahsettiğiniz Gün Toplama için Ankara ' da çalıştığım için Ankara ihtiyarlık servisine konu ile ilgili müracaat ettim ve dilekçemi verdim. Daha önceki yıllarda yine SSK lı olarak farklı illerde hizmetlerim vardı. Evrakımı internetten takip ettiğim kadarıyla, verdiğim dilekçe önceki çalıştığım bölgenin SGK il müdürlüğüne posta ile gönderilmiş görünüyor. Bunu yapmamın sebebi, sizin bahsettiğiniz şekilde maaş bağlanma süremin minimum süreye inmesi. Acaba doğrumu yaptım ? Emeklilik öncesi tekrar aynı başvuruyu yapmama gerek var mı ?

Yaptığınız işlem ve zamanlamanız doğrudur arkadaşım. Müracaat ettiğin bu işlem tamamlandığında toplanmış günlerin listesi adresine gönderilecektir. İşyeri değişikliği ve başka bir ile nakil olmadığı takdirde emeklilik öncesi bu işlemleri tekrar yapmayacaksın. Emekli aylığın da sanıyorum iki günde veya en fazla beş günde bağlanacaktır.

Üst Alt