Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için gerekli primlerimi doğum borçlanması yapıp tamamlayabilir miyim?

Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

ben 1972 doğumluyum ve ilk sigorta girişim 01/02/1989 toplam prim ödeme gün sayısı 3200
Benim %40 özürlü raporum var, defterdarlığa başvurdum ama %36 olarak geri döndü ama bu işin peşini bırakmaya niyetim yok.

Benim esas merak ettiğim konu şu 400 gün prim eksiğim var. 2002 yılında doğum nedeniyle işten ayrıldım ve 2006 yılında tekrar işe başladım. Bu arada 2 çocuğum oldu. Bu prim eksiğimi doğum borçlanması olarak ödeyip erken emekli olabilir miyim?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

SSK’LI KADINLAR

SSK’lı kadınlarda da doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik, bazı şartlara bağlı.

1) Yararlanabilecek SSK’lı Kadınlar

- 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve sigortalı olmadan önce çocuk doğuran kadınlar; borçlanmaları halinde bir çocuk için 2 yıl, 2 çocuk için 4 yıl erken emekli olabilirler.

- 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan ve sigortalı olduktan sonra çocuk doğuran ve doğumdan sonra iki yıl sigortalı olarak çalışmamış bulunanların, doğum borçlanması yapması halinde, sadece prim gün sayısı artar. Emekli olacakları yaş değişmez. Emeklilik için aranan yaşı dolduran prim gün eksiği olan kadınlar ise, borçlanmayla 4 yıl erken emekli olabilirler.

Ancak, primi eksik olmayan ve yaşın dolmasını bekleyenler, borçlansa da erken emekli olamazlar.

2) Yararlanamayan SSK’lı Kadınlar

8 Eylül 1999’dan itibaren işe başlayanlar, 58 yaşını doldurmak zorundalar. 8 Eylül 2003’ten itibaren SSK’lı olarak çalışmaya başlamadan önce doğum yapan kadınlar, borçlansa da emeklilik yaşı değişmeyecek. Yani, SSK’lı kadınlar; bir çocuk için 2 yıl, iki çocuk için 4 yıl borçlanabilecekler ama örneğin 58 yerine 54 yaşında emekli olamayacaklar. Sadece prim ödeme gün sayıları artacak.

Özetle, olay; kadınların çocukları nedeniyle 2 yıl veya 4 yıl borçlanıp emekli olmalarından öte, çalışmadıkları süreyi prim ödeme gün sayısı yönünden borçlanmaları anlamında önem arz ediyor.

Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, 1 Ekim’den itibaren, çalışan ve 2 çocuğu olan tüm kadınlar 4 yıl önce emekli olacak diye bir olay yok. Sınırlı bir kesimin, o da bazı haklarından vazgeçerek, böyle bir avantajdan yararlanmaları söz konusu.

Erken emekli olabilmeniz için vergi indirimi almanız gerekmekte, prim eksiğinizi doğum borçlanması olarak ödemeniz için, işten ayrıldıktan 300 gün içinde doğum yapmanız gerekmekte ve doğum sonrasında 2 yıl hiçbir yerde sigortalı gözükmemeniz gerekir. Bu kriterleri taşıyorsanız 720 gün borçlanma yapabilirsiniz.

İlker bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu yasa normal şartlarda benide kapsadığını biliyorum. Ama 3600 gün ile yaşı beklemeden erken emekli olma şansım olabilirmi bunu tam olarak bilmiyorum.

Prim olarak sıkıntınızı doğum borçlanması yaparak giderebilirsiniz..
Ama esas konu erken emeklilik olunca vergi ind. şartı vardır.. Rahatsızlığınız ilgili cetvelde %40 ve üzeri ise hemen itiraz edin..

Raporumu 2009 Ekim ayında %40 olarak 2 yıl süreli almıştım sadece ortopedi bölümüne muayene olmuştum kalça kireçlenmesi vardı. İtiraz dilekçesi vermedim. Şimdi sol kalça protez takıldı, sağ kalça ameliyatı henüz olmadım. Ameliyattan sonra açıkcası rapor oranı düşermi çıkarmı bilmiyorum. Bende birde 6.sinir felci ( göz hareketlerinde kısıtlılık) ve ellerde uyuşma onun içinde sinir sıkşması demişlerdi bu rahatsızlıklarım var. Rapor alırken nörolojiye muayene olmamıştım şimdi nörolojiyede muayene olmak için başvuracağım. Ne kadar etkili olur tam olarak bilmiyorum. İşyerimden tekrar yeni rapor almak için başvuru yaptırdım.

Üst Alt