Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için sigorta başlangıç tarihi ne olacak?

Prens Ernak

Yasaklı Üye
Konular
31
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, benim sigorta girişim 2008 yılında yapıldı; fakat 2008 den 2015 yılına kadar hiçbir sigortalı işde çalışmadım,şuan benim 7 yıl sigortalılık sürem mi var, yoksa 2008 den bu yana 7 yıl primim yatmadığı için sigortalılık sürem hiç yok mu?

Bir tek gün bile priminiz yoksa sigorta başlangıcı sayılmaz.
Sigorta başlangıcı tüm sigorta kollarına ilk primin yatırıldığı tarihtir.

Teşekkür ederim,2008 yılında sigorta girişi yapılmış;fakat 2015 yılında işe başlamış bir kimsenin sigortalılık süresi hesaplanırken 2008 yılı mı yoksa işe başladığı 2015 yılı mı baz alınacak.

Yukarıda yazdım 2008 de girişten sonra tek bir gün prim bile varsa 2008 baz alınır hiç prim yok ve prim yatmaya 2015 de başlanmışsa 2015 baz alınır.

2008 de iki gün prim yatmış, daha sonra 2015 yılına kadar hiç prim yatmamış.

2008 girişiniz geçerlidir.

Arkadaşlar merhaba, eskiden sorduğuma benzer bir soru sorduğum için kusura bakmayın, çalıştığım yerde sigortalılık süren ödediğin sigorta primin kadardır diyorlar,
benim 2008 yılında özel sektörde 2 gün ssk girişim var,2008'den memur olduğum 2015 yılına kadar hiç çalışmadım,
şimdi ben 13 yıl prim ödediğim takdirde emekli olabiliyorum, yalnız 18 yıl sigortalılık süremin olması gerekiyor,

şimdi benim 2008 yılında 2 gün girişim yapıldığı için 7 yıl sigortalılık sürem mi var, yoksa 2015 yılında memur olduğum için sigortalılık süresinde daha 1.yılımı doldurmadım mı, teşekkür ederim arkadaşlar.

Hocam maalesef duyduklarınız doğru
Memuriyette sigorta başlangıcını bulmak için,daha önce ödenen SGK gün sayısı kadar geriye çekilir.
Mesela 1000 gününüz olsaydı 2015 Yılından 1000 gün geriye gidecektiniz başlangıcı bulmak için.
Sizin 2 gününüz olduğu için emeklilik için 18 yılı 2015 den itibaren hesaplayacaksınız.

o zaman başlangıcın anlamı kalmıyor. en azında aradaki boşluğu borçlandırmalılar.

NETBUS

Ufukalp'ın dediğine göre sigortalılık süren ilk primin yatırıldığı gün başlıyor, earibagi nın açıklamasına göre ise sigortalılık süren yatırılan sigorta primin kadar oluyor, mesela benim 13 yılda primim doluyor ama 18 yıl sigortalılık gerektiği için 5 yıl daha çalışmalıyım.

bu ssk işlemleri ne kadar çok karıştı anlamadım giren işin içinden çıkamıyor... memuriyete başlangıcım 2010 ve emeklilik şartım 18 yıl oysa 3375 gün yanı 9 yıla yakın ssk özel sektör prim günüm mevcut.. yani 2010 memurluk başlangıç 3375 gün yanı 2002 yılına gider mi ? giderse emeklilik hakkım 15 yıl.. kimse ne cevap veremiyor..

Daha önce SGK lı olarak çalışıp kamuda memur olduysanız,sigorta başlangıcınız dediğim gibi sigorta gün sayınız kadar geriye gidilerek bulunur.
SGK olarak çalışmaya devam ediyorsanız ilk giriş tarihiniz (şayet prim yatırıldıysa) dikkate alınır.

ilk ssk 1990 ve 2000 yılın kadar 45 gün var.. 2009 ylında vergi indirimi aldım 2010 mayıs ayında 15 yıl 3600 gün ile emekli olmaya hakım vardı anca MEB memur imtihanına girdim ve emeklilik başvuru yapmadım kazanmasaydım ağutos 2010 emeklı olacaktım kazanınca memuriyete devam.. şu anda hizmet birleştirme ile 15 yıl 2 ayım var..

Malum, 4 a-b-c hepsi 5510 sayılı yasanın 28. maddesi ile düzenlemiştir. Yani 5510 28'e tabi olan ssk'lı mı, Bağkur'Lu mu, devlet memuru mu farketmeksizin hepsi aynı mantıkla emekliliğe tabi oluyorlar.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın
yaşlılık aylığına hak kazanırlar.​

Yani, klasik ssk'LIlar gibi artık memurlarda da ilk sigorta primlerinin yattığı tarih sigorta başlangıcı sayılır.
true blue
Senin durumundan gidersek; 2008 sigorta girişin var. 2008 + 18 = 2026 yılında en az 4680 primin de varsa, emekliliği hak edeceksin.
Emeklilğinin 4c statüsünde mi 4a veya 4b statüsünde mi olacağı ise son 2520 primin fazlasının hangi statüde olduğuyla ilgili olacak.

Bu duruma göre earibagi adlı arkadaşın dediği işçi iken memur olanlar için sigortalılık süren yatırdığın sigorta primi sürene eşitdir düşüncesi yanlış oluyor,eğer benim 2008 yılındaki sigorta girişimi kabul etmeselerdi,2028 yılında sigorta primim dolduğu halde sigortalılık sürem dolmadığı için 5 yıl daha çalışmam gerekecekti, teşekkür ederim OturanBoğa

Yukarıda yazdım 2008 de girişten sonra tek bir gün prim bile varsa 2008 baz alınır hiç prim yok ve prim yatmaya 2015 de başlanmışsa 2015 baz alınır.

Merhaba,

Peki Ufukalp dostum bu durum bende de var 1999 ssk staj resmi olarak prim yatmaya 2002 yılı görünüyor. şimdi benbaşaka bir şey sorucam be 2 erece engelli vergi muafiyetim var ve şuan içinde 3396 prim gün de yatmış görünüyor 2 erece ve 3920+17 yıl gibide şartlar var 2017 gibi prim günüm doluyor bu seferde yıl dolmuyor prim günüm dolduktan sonra kalan yılı çalışmak zorundamıyım?

bu konuyu merak ediyorum yanıtlarsan sevinirim.. şimdiden teşekkr..

Blue Night
Hayır çalışmak zorunda değilsiniz.
Priminizi doldurduktan sonra işten ayrılabilir, süreyi çalışmadan bekleyebilirsiniz.

Ufuk bey çok teşekkürler, yanıtınız için :)
sanırım bizim iş yerinde sgk işlerini takip eden şef konuya hakim olmadığı için böyle br şeyin sizler yani engelli kadrosunda çalışnlariçin mümkün olmadğını söylmişti onda mera ettim

Üst Alt