Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için sigortalı olmam gerek. Evde bakım aylığına zarar verir mi?

kantutar42

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
selam sorun şu malulen emekli olmam için sgk mu 10 yıllık sigorta süresi istiyoru ve de eşim benden dolayı bakım parası alıyor 8 yıl 5 aylık sigortam var benim bu 10 yılı doldurmam için 19 aylık gibi daha sigortalık süresi gerekli askerlik muaf borçlandırması yapamıyorum bu 19 ayı sigortalı olarak yılı doldursam tabiki ister istemez maasda alacak olursak omirilik felcimden önce 1000 tl alıyordum şimdi bu maaşda yansıyacak olursa eşimin aldıgı bakım parası kesilir mi yani toplamda ben 1100 tl alıcam eşim bakım parası 630 tl alıcak evde 5 kişi yaşıyoruz baskada bir gelir veya mal mülk yok yanlış anlaşılma olmasın halen evde 20 aydır istirahatlı yatıyorum iş yeri bana çalışmadan maas ödeyecek anlaşmalı çalışmış gibi gözükecegim bu varsayımlar emekli olamam için gecerli daha istirahat raporumun bitmesine 3 ay var bakım parası almaya devammı edeyim bildireyimmi ne yapıyım fikriniz varsa sevinirim bülent abi sen bu konularda uzmansın sendende bekliyorum şu an emekli olmaya çalısıyorum halen süreç devam ediyor alternatifler arıyorum yardımcı olurmusun

bakim parasi gelire dahil edilmez merak etmeyin problem olmaz yetrki calismaya basliyorsunuz diye killik cikarmasinlar

yani arkadas diyorsun ki sigorta pirimini yatması veya söyle söyleyim 1100 tl veya 1200 tl maas alırsam kesintiye ugramazmı evde dedigim gibi aile 5 kişi yaşıyoruz baskada bir gelir yok bildirim mi yapıcaz sonra basımıza bir iş açmaşın sigorta pirimi yatacak ve çalışmış gibi maas alıcaz diye kesin bir cevap istiyorum oturan boga abi sen ne diyorsun bu işe bakın bu iş gecici bir iş sadece emekli olmam için sigortalık süresi doldurmam lazım 19 ay eksigim var

Arkadaşlar ,isteğe bağlı sigorta yatırırsa gelir testini aşmamış olacaktır.

emilyo arkadaşım istege baglı degil yaa benim sigortalık süremi tamamlam için resmen sigortalı olucam sigotada pirim günü yatacak ee resmende maaşda yansıyacak 1100 tl maas alıcam herhalükarda ama calışmayacagım çalışma gücüm yok çalışmış gibi gözükecegim resmiyette anlaşmalı olarak yani iş yeri idare edicek bilmem anlatabildim mi tekrar sölüyorum 8 yıllık sigotam ve 2252 günüm var benim 10 yıllık sigortalık süresini tamamlamam gerekiyor napıyım sosyal hizmetler kurumuna bildireyimmi bu durumu evdebakım maası almamda bir problem çıkarmı onu ögrenmek istiyorum istirahat raporumun bitmesine 3 ay var ve üç ay sonrası olması ihtimali üzerinde duruyom bana bir net cevap verecek arkadasım yok mu oturan boga abi sendende bir cevap cıkmadı saygılar

2022 zaten kesilirde. cok bilğim olmamak kaydıyla.
Bizim mahallede bir abi var, hem ssk dan siğortalı hem annesi evde bakım parası alıyor kesilmemiş yani...
ama 2000 yılında emeklı olmuş malulen, 2006 da mı nede evde bakım parası baglanmış.
umarım işinize yarar...

daylight;

benimkisi çok farklı bir konu özürlü olan benim eşim evde bakım parsı alıyor benim sigorta yaklaşık 2 sene daha sigorta yatması gerekiyor şimdi ben 20 aydır geçici istirahatli yatıyorum enson 1. ayda 3 ay daha uzatıldı raporum ve raporu son defa verdiler bir rahatsızlık olmassa eşim halaa benden dolayı bakım parası almakta sigortam yatarak resmiyette çalışmış gözükecegim bir yandanda eşim bakım parası 635 tl alacak bende 1100 tl alıcagım evde hane sayısı 5 kişi konuyu özetleyemiyorum yani sigortası yatan ve iş yerinde özürlü olarak çalışıp maaş alacagım eşimde benden dolayı evde bakım ücreti almasında bir mahsuru varmı maası kestirelimmi bildirelimmi yoksa hiç kurcalamalımmı bunu ögrenmek istiyorum net bir cevap alamadım şuan itibari ile

Biz de bilmiyoruz işlemler nasıl oluyor .acaba zaten çalışabiliyorsun görüneceğin için kendi kendine iş yapabiliyor yeterli deyip maraza çıkarmasalar .. deneyimi olanlar sanırım net bir yanıt verir .. allah kolaylık versin arkadaş halinden iyi anlıyoruz .

Çalışıyor goruneceksiniz ve dediğiniz gibi bir maaş ödeniyor gorunecek resmi olarak. Elbette bu maaş gelir hesabında dikkate alınacaktır. Bu maaşla birlikte kişi başına düşen aylık miktar 423 TL'yi geçmiyorsa sorun olmaz gelir açısından. Bu gelir hesabına evde bakım aylıgı dahil edilmez. Evde bakım aylıgı hariç tüm gelirleriniz dikkate alınır. Şurayı dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Fakat çalışmaya başladıktan sonra aslında çalışmadıgınızı, çalışıyor göründüğünüzü kuruma bildirin. En geç 1 ay içinde yeni gelirinizi bildirmediğiniz takdirde geliriniz sınırı geçmese bile hakkınızda yasal işlem yapılır başınızı agrıtırlar.
Diğer sorun da bakıma muhtaçlık kriterleri açısından... çalışmaya başladınız sanılır ve bakıma muhtaçlıgınızın yeniden degerlendirilmesi gündeme gelebilir. Sorun sadece gelir kriterleri değil yani. O yüzden hem yeni gelirinizi bildirmeniz gerekecek. Hem de çalışmaya başlamadıgınızı sadece çalışıyor gözüktüğünüzü bildirmeniz gerekecek. Bu şekilde aslında çalışmadıgınızı söyleyerek bakıma muhtaçlıgınızın yeniden değerlendirilmesinden kurtulmuş olacaksınız haliyle.
Fakat bu yapılan iş de yasal değil. Ama sosyal hizmetle rbu güne kadar bu tür olaylara sesini çıkartmıyordu. Çalışıyor gorunerek istihdam edilen özürlü bireylere sessiz kalıyordu. Ama artık top Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgında. Özürlü istihdamı da dahil tüm özürlü sorunları bu bakanlıgın bunyesinde artık. Her soruna tek elden bakılacagı için bu tür olaylara buradan bişi demem imkansız. El değiştirdi çünkü kurumlar:)
O yüzden İsterseniz çalışmaya başlamadan önce gidin evde bakım aylıgı aldıgınız kuruma danışın ona göre hareket edin.
Evde bakım aylıgında sigortalı olmanız asla sorun olmaz. Geliriniz önemlidir sadece ve bir de çalışmaya başlama durumunda bakım hizmeti alıp almadıgınız, alıyorsanız günde kaç saat bakım hizmeti aldıgınız vs...

teşekür ederim melek abla cevabın için gerçekten bir engelli olarak zor durumdayım SGK malulen emekli etmesse bir girdapa çıkmaza girecem işyeri bu konuda anlaştık durumumu biliyor çalışmadan yatarak maas ödeyecek 10 gün önce sosyal hizmetleri aradım biz şuanda gelire bakıyoruz sigortanızın yatması önemli degil dedi yinede teretdütlüyüm bu konu arastırma ihtiyacı duydum ben işe gitsem bile bu halimle uzanmam lazım bacaklarım ayaklarım aşagı salınca şişiyor o zaman hiç hareket edemiyorum tekrar tesekür ederim saolasın

Rica ederim ablam:) Gelirin dikkate alınsa bile sınırı geçmiyor burada sorun yok. Çalışmıyor olacagın için de sorun yok. Kurum da zaten bu konuda sorun çıkartmaz sana zaten görüşünü belirtmiş. Sen çalışmaya başlayınca maaş bordronla birlikte kuruma gider yeni gelir bildirimini yaparsın.
Onlar açısından gelir kriterlerine uygun olman ve bakıma muhtaçlıgının devam etmesi.. Burada sorun çıkmadıkça başın agrımaz evde bakım aylıgı için... istihdam sorununu diğer kurumlar düşünsün bırakalım:)

Evde kalanların bakmakla yükümlü olunan birey olduguna baktın di mi? Bahsettiğin beş kişi de bakmakla yükümlü olunan bireylerdense 5x423= 2115 Tl'yi geçmemesi lazım tüm gelirinin.

kantutar eşin sana bakıyor gözüktüğü için bakım parası alıyor sen çalışıyor gözükünce haa sen iyileşmişin keseyim o parayı demez mi?Bakım parası rapordaki ağır özürlü ibaresi olanlara bağlanıyor..

valla arkadaşlar devlet bu vermemek icin bir kulp bulabilir.

sunayca;
sunayca kerdeş evet eşim bana bakıyor ve BAKIM maaşınıda alıyor ha ben sigortam tekrar yatarsa kesermi kezmez mi ? orasını bilemem AMA raporum % 70,4 AĞIR ÖZÜRLÜ EVET DAİMİ EVET YAZIYOR YANİ SÜREKLİDİR YAZIYOR

kalem;
eyvallah abla allah cümlenizden razı olsun

kalem abla benim sana bazı sorularım olacaktı senin bu konularda bilgin var ve bana yardımcı olursun diye düşündüm.benim bir yıllık yüzde 83 ağır özürlü raporum var ve ms hastasıyım.şimdi bu raporumun süresi dolduğunda yenisini çıkarttırmaya gittiğimde mesela bir çok şey için lazım oluyor bu rapor.elimdeki raporumda sosyal yardım işaretli olduğu ve süreli olduğu için belki ömssye giremiyceğim.asıl sormak istediğim raporu alırken sadece bir şey içinmi alabiliyoruz yoksa aynı anda sosyal yardım, istihtam ,özürlü kartı işaretlenebiliyormu.benimkinde sosyal yardım yazıyor hastaneden ömss için rapor istiyorum bunun süresi dolmadan yenisini veremeyiz diyolar.ama rapor ayrı ayrı konularda lazım oluyo h sınıfı ehliyet,çalışmak,ötv,sosyal yardım gibi.ama ayrı ayrı rapor vermiyolar.bir raporda hepsi belirtilebilirmi.biraz karışık oldu ama inşallah anlatabilmişimdir derdimi.şimdiden çok teşekkürler

kantutar benim eşim rahatsızlandığında 1500 gün yatırılmış primi vardı.İsteğe bağlı ile 1800 güne tamamlayıp %80 rapor ile malulen emekli oldu.Ama bizimkinin sigorta girişi 1989 idi.Bizim 10 yıl sorunumuz yoktu.Senin günün zaten 1800 den fazla.Sana gün değil yıl lazım Emeklilik için % 60 üzeri olması lazım ona da uyuyor kriterlerin.Sen gene sosyal hizmetler md.lüğüne sor ama tavsiyem riske girme (riskten kastım evde bakım parasından olma)

sunayca;
teşekürler tavsiyen için kardeş m.emekli olmaya çalışıyom şayet SGK ezeyetleri biterse işi nete baglayacagım 2 ay içerisinde belli olur diyorum 2011 3. ayında ilk basvurum olmuştu red aldım 11. ay da ikinci başvurumu yaptım raporum bu sefer sonuç yüksek olunca mızıladı SGK bu seferde hakem hastanesine yolladı FTR VE NOROLOJİ BAKALIM HAFTAYA YOLLAYACAK SONUCU HASTANEYE sgk na eger sonuç yine red olursa onun için çabalıyorum başım belaya girsim istemem sonra borç ödeyecek halim zaten aldımız bakım maasını yiyiyoruz telaşam odur yazdıklarımı okumussundur saygılar bizden

arkadaşlar; bundan birkaç gün önce mynet te bir haber vardı devlet engelliye verdiği maaşı geri istiyor diye. kadın çocuğuna baktığından dolayı evde bakım parası alıyor. başka gelirleri yok,geçinemedikleri için sgk yaptırıp bir işe giriyor. ama bu tespit ediliyor ve bu kadından faiziyle birlikte 20.000 tl geri isteniyor. zaten evde bakım parası engelliye bakılsın diye ödeniyor. eğer sen engelliye bakacağım diye bu parayı alıyorsan başka bir iş yapmanıda istemiyorlar. sadece evde oturacak ve engelline bakacaksın diyorlar. ha sgk yaptırmayıp çalışırsan o zaman sorun olmayabilir ,çünki resmi olarak çalıştığın ispat edilemez. bence sgk yaptırıp çalışmak evde bakım parasının kesilmesi ve faiziyle birlikte geri ödenmesi riskini göze almaktır.

seyhansonay;

seyhan sonay kardeş benimki farklı bir durum yazımı iyi okursan sevinirim anlıyorum senin dedigini de bak özürlü olan benim eşim benden dolayı maas alıyor sgk kurumu emekli olmam için 2 yıllık sigorta daha isterim diye tutturdu yani prim günü yatacak maasta baglıyacak iş yerim fakat benim çalışma gücüm yok 2 sene boyunca iş yeri bana maas ödüycek diyorum maksat pirim günüm yeterli sigortalık yılım 10 yıl olması gerek resmiyette çalışıyor gibi gözükecegim ama evde oturacagım çalışmıyacagım 2 sene boyunca anlatabildimmi

melek hanım ben yetim maşı alıyorum % 60raporum var malül emekli olursam yetim maşım şimdiden size teşekkür ederim

Üst Alt