Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için SSK BAĞKUR'a, BAĞKUR SSK'ya yönlendiriyor!?

siddartha

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Kalp krizi geçirdim, kalp damarlarımda beş tane stent var. Aynı zamanda kolestrol ve tansiyon da var.
1971 doğumluyum ve 1997 Aralık ayında SSK başlangıcım var. 2002 yılında BAĞKUR'a geçiş yaptım. 2002 yılından bu güne 14 sene BAĞKUR, üç sene SSK primi ödedim. Beş yılı SSK tavan ve 16 yılı da BAĞKUR asgari olmak üzere toplam 7250 gün civarında prim ödedim. Son dört aydır işyerim devam etmesine rağmen SSK'lı olarak da çalışıyorum ve SSK primlerim ödeniyor.

Maluliyet durumumu öğrenmek için tam teşekküllü bir devlet hastanesine başvurdum ve heyete girdim. Raporumu bir hafta sonra alacağım. Büyük ihtimalle 40 üzerinden bir oran çıkacak.

Bu sabah rapor sonrasında ne yapacağımı öğrenmek için işyerimin bağlı bulunduğu Göztepe SGK'ya gittim. Uzun uzun durumu anlattım. Son üç buçuk yılın büyük çoğunluğunda BAĞKUR primi ödendiği için BAĞKUR'a başvurmak gerektiğini söylediler. Kalktım Şişli BAĞKUR'a gittim. BAĞKUR'dakilere de uzun uzun konuşup anlatmama rağmen SSK Göztepe'ye başvurup Sağlık Kuruluna Sevk Talebi doldurmamı 5610/25'inci maddeye işgücü kaybımın tespitini istememi ve şu anda primlerimin SSK'dan yatırıldığı için benim durumumda SSK'dan emekli olacağımı söylediler. Tam tersini biliyorum ama ne yapsam iki tarafta da işlem yaptıramadım. Ne yapacağımı bilemez duruma geldim. Bu arada ben hastane işlemlerini yaptırdım ve bir hafta sonra raporumu alacağım. Tekrar mı rapor çıkartmam gerekecek. :(

Çok başınızı ağrıttım ama bir de;

2000'e kadar 750 gün tavandan SSK
2000-2008 arası 700 gün tavandan SSK, 2100 gün asgariden BAĞKUR
2008 sonrası 800 gün tavandan SSK, 2900 gün asgariden BAĞKUR ödemem var.

2014'ten beri son dört ay dışında BAĞKUR primi ödendi.

Bu şartlar altında BAĞKUR'dan ya da olabileceksem SSK'dan emekli olmak maaş olarak çok farkettirir mi? Maaşım SSK hesaplama sitesinde 2100 lira civarında görünüyor. Bu rakam BAĞKUR için daha mı düşük olacaktır?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim...

siddartha

Toplam 7250 priminiz var ya, bu primin son 2520'sinin fazlası (yani 1261'i) hangi statüde ise, emekliliğiniz o statüde olur.

Eğer Bağkur (4b) ise fazlalık, o zaman 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre emekli olacaksınız. gün/Aralık/1997 +

bagkur.PNG

Emeklilik için bağkur'a başvuracaksınız, onlar sizi hastaneye sevk edecek (sevk olmadan aldığınız rapor maalesef emeklilik için hiç bir işinize yaramaz).

Not: Sizi malulen emeklilik için sevk eder bağkur, önemsemeyin. İşlemleri yapın, sonucunda size "malul değilsiniz" dediklerinde "o zaman 5510 28'e göre Yaşlılık emekliliği olarak işlem yapın" deyin. Onaylanacaktır.

Yani, Bağkur işlem yapar, yapmaması mümkün değil!

siddartha
Sizin muhatabınız Bağkur.
Bağkur'un sizi SSK'ya yönlendirmesinin sebebi, başvurunuzu malulen emeklilik olarak düşünmesinden kaynaklanıyor. Malulen emeklilikte en son prim ödenen kurumdan emekli olunur. Zaten size de 5510/25 dediklerine göre malulen emeklilik olarak düşünüyorlar.
Siz Bağkur'a başvurunuzun erken emeklilik için olacağını ve muhatabınızın Bağkur olduğu konusunda ısrarcı olun.
Aksi halde boş yere çok zaman kaybedersiniz.

OturanBoğa Ufukalp
Cevaplar için çok teşekkürler.

Üçüncü gidişimde Bağkur işlem yaptı nihayet ve dün maluliyet için sevk ettiler. İki saat dil dökmeme rağmen erken yaşlılık emekliliği için işlem yapamayız, bundan başka sevk şeklimiz yok dediler. Perşembe tekrar heyete gireceğim. Bu arada bireysel olarak başvurduğum rapor da dün çıktı. Yüzde 43 sürekli rapor vermişler. Bu rapor bir işime yaramayacak sanırım...

siddartha
Bağkur inatla herkesi önce maluliyet tespiti için sevk etmeye devam ediyor, bakalım bu gereksiz zaman kaybı ne zaman son bulacak ?
Olsun, maluliyet reddedilince bu sefer 28. maddeden erken emeklilik işlemi yapılacaktır.

Peki bu durumda "malul değilsiniz" dediklerinde ve ben de 5510 28'e göre işlem yapın dediğimde bir daha mı hastaneye sevk edecekler. Toplam üç kere sağlık kuruluna girmiş olacağım bu durumda. Uzun ve yorucu bir süreç :(

Herkese merhaba,

Tekrar muayeneye gittim. Rapor Bağkur'a ulaştı. Onlar da Sağlık Kurulu'na gönderdi. Bir ay kadar bekledikten sonra dün Bağkur'a sordum. Yüzde 43 sürekli rapor olarak onaylanmış. Şimdi ne yapacağım dedim. Tamam artık bir şey yapmana gerek yok, biz hesaplayıp sana yazı göndereceğiz dediler.

Maluliyet olarak sevk yazıyordu ama 28. maddeden olmuş gibi işlem yapılmış ve kabul edilmiş. Süreç daha uzamayacak...

Sizlerle de paylaşayım istedim.

Bir de memurlar maalesef sorulara cevap verirken sanki hakaret etmişiz gibi davranıyorlar o yüzden buradan bir sorayım istedim.

* Ben kendime ait işyerimde çalışmaya devam ediyorum ve edeceğim, bunun için yapmam gereken bir şey var mı?
* Maaş ilk başvuruda bulunduğum tarih itibari ile mi bağlanır yoksa sevk yazısının Bağkur'a geldiği tarih sonrası mı?
* Bu süreçten sonra maaş bağlanması ne kadar sürer? (İnsan sabırsızlanıyor. :))

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

siddartha

Sigortalılık sonlanmadan malulen emeklilik kararı verilmez.
Siz ancak 4a statüsünde çalışıyorsanız emekli maaşı almaya devam edebilirsiniz. 4b'li olursanız emekli maaşı kesilir.

Maaş, rapor tarihini takip eden ay başı itibarı ile başlar. Ama sigortalılığınız devam ediyorsa, emeklilik gerçekleşmez. Size "sigortalılığınızı sonlandırın emekli maaşınızı bağlayalım" derler, ancak ondan sonra maaş bağlanır. Hasılı, sigortalılığınıza son verin ki emeklilik başlasın (hemen sonraki gün yeniden 4a'Lı olarak sigortalı olabilirsiniz) Değil mi Ufukalp

1 ayda bağlanır maaş.

Üst Alt