Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için süre beklerken çalışıp-çalışmamak olası emekli maaşını nasıl etkiler?

tb2nhf

Aktif Üye
Konular
82
Reaksiyonlar
97
Engelli prim süresi doldu yalnız emeklilik yılını hak etmeye 3yılım var size sorum şu 170aradım prim ve yıl dolduktan sonra calışsanda maaşa etkisi olmaz dedi fakat yilı doldurmak icin calışırsam maaşa etkisi ne oranda olur primim şu anda dolu anlayan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim

Bu soru benimde aklımda var aslında ama ne olursa olsun toplam pirimin neyse onun üzerinden hesaplanır

Maasiniz duser. Bundan kurtulmak icin isveren ayda 5 gun gosterip yada 7 gun gosterip size ayni ucreti odeyebilir bu durumda gunluk kazanciniz daha yuksek gorunecegi icin maasinizda dusus olmaz artis olur.

bunun isverene ek bi maliyeti yok bu dedigim yontemin ornegin 30 gune 3000 tl yatiyorsa 10 gune 3000 yattiginda gunluk kazanciniz 300 tl gozukecek odedikleri primler ayni kalacak ek bi ucret cikmayacak ceplerinden kalan 20 gun icin eksik prim bildirirken bilmem ne kodu giricekler muhasebe bilir dolayisiyla gss prim borcuda cikmayacak. Dahasi maasiniz dusmek yerine artacak.

Yalniz primlerim şu anda cok yüksek yatıyor son 3yil icin bi şey farkedermi

Ne kadar yuksek 2015 te 3.5 milyardan assagisi dusuruyordu simdi bu 2016 da kac tl oldu bilmiyorum

3 yil uzun sure yillik 40 tl den maasiniz 3 yilda 120 tl eksik baglanicak.

Cavabınız icin tesekkür edrim

Ufukalp DADAŞ06 UZAKLAR

Ne dersiniz Erdal'ın önerisine?

Maasiniz duser. Bundan kurtulmak icin isveren ayda 5 gun gosterip yada 7 gun gosterip size ayni ucreti odeyebilir bu durumda gunluk kazanciniz daha yuksek gorunecegi icin maasinizda dusus olmaz artis olur.

bunun isverene ek bi maliyeti yok bu dedigim yontemin ornegin 30 gune 3000 tl yatiyorsa 10 gune 3000 yattiginda gunluk kazanciniz 300 tl gozukecek odedikleri primler ayni kalacak ek bi ucret cikmayacak ceplerinden kalan 20 gun icin eksik prim bildirirken bilmem ne kodu giricekler muhasebe bilir dolayisiyla gss prim borcuda cikmayacak. Dahasi maasiniz dusmek yerine artacak.

bence iş veren içinde mantıklı değil işçi içinde sgk içinde sgk bakar bir kişi bence ayda 10 gün sigortalı gösterelir ise diğer günler için neden prim yatmadığı işveren ise bunu kabul edebilir ama ozaman bordroda normal aylık daha da yükselecek ilerideki bir durumda iş veren için tazminat ödemesinde sorun olur diye kabul etmiyebilir peki gösterilmeyen günde prim iş kazası geçirirse ne olacak prim dolduktan sonraki çalışmalar için ek puan oluyordu sanırım peki bu kişi işten ayrıldı diyelim daha sonra işsizlik aylığından bu 10 gün yada 5 gün yatan primler ile hak edebilecekmi emekli olurken peki kişinin tazminat hakkındaki kayıplar ne olacak bana mantık çercevesinde benim aklıma pek yatmadı normal gün üstünden çalışmaya devam edilmeli yarının ne getireceği belli olmaz

Çalıştıkça emekli aylıkları düşer ama engellemenin yolu da var - Ali Tezel - HABERTÜRK

Linke tiklarsaniz ne demek istedigim anlasilacaktir.
Ben ali tezelden dinlemistim bu olayi. Link yeterince aydinlatacaktir umuyorum.

Burada puf noktasi gunluk kazancin tavan rakama ulasmasi guncel sgk aylik tavan primi ogrenilecek muhasebeciden diyelimki guncel gunluk tavan primi 400 tl alinan aylik 2000 tl ise prim gunu 5 e dusurulecek dolayisiyla gunluk kazanc artacagi icin maas baglama orani sebebiyle maasta artis olacak. eksik prim icinse linktede yazildigi uzere kod 7 puantaj bildirilerek gss primindende kurtulunacak.

OturanBoğa
Benim böyle bir öneriye olumlu bakmam mümkün değil.
Bazı olumsuzlukları yukarıda Hilal Hanım yazmış.
Ayrıca:
Emekli aylığı bağlanma prensibini çok basite indirgeyecek olursak; aylık ortalama kazanç tutarı X aylık bağlanma oranı = emekli aylığıdır. Baz alınacak aylık ortalama kazanç olunca bu kazancın 10 günde ya da 30 günde olmasının bir önemi kalmıyor.
Erdal arkadaşımızın, eksik günler için gss primi ödememek adına önerdiği kod 7 dir ve puantajlı çalışma sistemini gerektirir.
İşveren eksik günler için kod 7 yi giriyorsa orada her çalışan için ayrı ayrı puantaj kaydı tutmakla yükümlüdür ki hiç bir işveren çalışanın keyfi için böyle çetrefilli işlere girmez.
Ayrıca 2: :)
Erdal arkadaşımızın link verdiği yazı 2012 tarihli ve o tarihten daha sonra sgk bir genelge ile kod 7 girip gss den kurtulma kurnazlığının önünü kapatmış bulunmaktadır. Artık eksik günler için bağkura ödeme yapılmak zorunda.

Bence yalnis bildiginiz biseyler var.

Baz alınacak aylık ortalama kazanç olunca bu kazancın 10 günde ya da 30 günde olmasının bir önemi kalmıyor.

Demissin Ufukalp abi.
Bence yanlis ay uzerinden degil gunluk kazanc uzerinden hesaplanir.
Ay icinde 10 gun gosterilmisse gun 5000 se + 10 atar ustune
Kazanc atiyorum 3000 tl ise buda toplam kazancin ustune eklenir. O ana kadar 100.000 se kazanc 103.000 olur. Dolayisiyla gun hesabina gore kazanc yukselmis olur. Maas artisi olmasa dahi dusus engellenmis olur. Prime esas gunluk kazanctir aslolan. Kod 7 puantaj kaldirildimi net bi bilgim yok dogrusu.
Tek katildigim nokta isveren bu isi yaparmi cetrefil kismi. Insan kaynaklariyla aranizin iyi olmasi gerek cunku evrak isi cok cikar. Eksik gun bildirimi gir cik bi suru is.

erdalakbay
Ben aylık ortalama kazanç x aylık bağlanma oranı olarak biliyorum, neyse.
Kod 7 kaldırıldı demiyorum, sizin bahsettiğiniz şekilde gss muafiyetinin önüne geçildi diyorum dikkatli okursanız. Eksik günler için bağkur ödeme zorunluluğu getirildi bir anlamı kalmadı yani. Kod 7 girilir 10 gün gösterilir ama geri kalan 20 gün bağkur ödemesi istenir. SGK uyandı yani, bi uyanık Ali Tezel değil, ben çok tutarsız beyanlarını işittim o adamın.
Ha ikna olmadıysan o genelge sanırım 2014 yılında olacaktı araştırırsan kesin bulursun.
Ayrıca insan kaynakları ile aranın iyi olması pek işe yaramaz, işverene ek külfet ve sorumluluklar getiriyor kod 7, hiç mecbur olmadığı puantaj kayıtlarını her ay herkes için ayrı ayrı tutma zorunluluğu getiriyor ki aramız iyi diye hiç bir insan kaynakları personeli hatta müdürü yapmaz bunu, patron farkettiğinde kulağından tutup sokağa atar öyle personeli.

Kod 7 ye tuzak kurmuslar resmen buldum abi. Bunu ozelde calistigim donemde isverenin izniyle ben yapiyordum abi 12 kisiye. Lakin okudum simdi bagkur olayini yeni koymuslar bildigin tuzak kurmuslar.

Tuzak değil olması gereken, bence uyanıklığın önüne geçmişler Erdal kardeşim. :)

Ufukalp

Ben milletten yanayim abi :)) hehe
Ayligin dusmesi cok sacma geliyordu calisanlarin bu talebini hakli gordugumden is yuku umurumda olmuyordu acikcasi. Ozellikle cevat abiye uzuldum simdi. :)

Ayrica uyanik ve tenbel insan severim her isin bi kolayini bulurlar. Zekidirler baska bi yolunu bulmuslardir yada bulurlar yakinda

erdalakbay
Burayı da muhabbet cafeye çevirmeyelim Boğa fena kızacak :)
Tembeller oturdukları yerden zekidir, akılları da oturdukları yerden kazanma işlerine basar zaten :)
Ahh o zekayı bi de yerinde kullansalar var ya...

Abi bende hirsli tenbellerdenim neyse bogaya selam olsun.

Üst Alt