Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için vergi indirim hakkı mı yoksa rapor mı geçerli?

strazyevsk

Üye
Konular
32
Reaksiyonlar
16
Merhaba ;
%52 oranında raporum var , raporu alalı 2 yıl oldu .
Emeklilik gün çizelgelerini kontrol ettiğimde 4400 gün ve 20 yıl sigortalılık ile emekli olabileceğimi görüyorum .
Vergi indirimi için ise 2 ay önce başvuru da bulundum , henüz sonuçlanmadı .Vergi indirimi belgesi ya da kaydının emekliliğe artı ya da eksi yönde ne gibi etkileri vardır .
Ya da günü ve yılı doldurduğum da başvuru da bulunabilmem için vergi indirimi belgesi şartmıdır ? Yoksa sadece %52 oranında ki rapor emekliliğe başvuru için yeterlimidir ?

Teşekkürler

strazyevsk

Vergi indiriminin emekliliğe katkısı sigorta girişiniz ile ilgilidir. 30 Eylül 2008 yılından önce sigorta girişiniz varsa, belirttiğiniz gün ve sigortalılık süresi ile emekli olursunuz. Ve emekli olmanızın diğer şartı vergi indirimi almanızdır.

Kısaca, 2008 den önce sigorta girişiniz varsa engelli erken emeklilik için vergi indirimi alamazsanız, vergi indiriminden erken emekli olamazsınız.

Stratos hocam, 2. Paragrafınız insanları yanıltır. Vergi indirimi varsa ve şartlar sağlanırsa emekli olunur. 2008 öncesi sonrası yoktur

Klingbeil

Bildiğim kadarıyla yanlış biliyorsunuz. 2008 sonrası, sigorta girişiniz varsa, vergi indirimi alsanız bile emeklilik tarihinizde SGK sizi tekrar kontrol muayenesine gönderiyor. Ve tekrar rapor aldırıyor. O rapor sonucuna göre emekliliğiniz onaylanıyor.

Ama 2008 öncesi girişlerde vergi indirimi almanızı dikkate alıyor.

Öyle değil mi abi Ufukalp?

Klingbeil
StratoS 'un söyledikleri doğru.
Ama siz bazı şeyleri yanlış anlıyorsunuz.
Öncelikle 2008 öncesi sigorta girişi ve vergi indiriminiz ile sizin erken emekliliğinizin önünde herhangi bir engel yoktur.
Anladığım kadarıyla vergi indiriminiz 3.derece.
Girişiniz 05.08.2000 tarihinden önceyse 18 yıl 4080, bu tarihten sonraysa 19 yıl 4240 prim gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.

2008 sonrası konusuna gelirsek:
Siz burada StratoS'u yanlış anlıyorsunuz. O 2008 sonrası girişliler erken emekli olamazlar demiyor, vergi indirimi ile olmazlar diyor.
Yani 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik yasasına göre engellilerin erken emekliliğindeki 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31.maddesine göre vergi indirimi almış olması şartı kaldırıldı.
Bu tarihten sonra sigortalı olan engelliler şartları oluştuğunda SGK'ya başvurur, hastaneye sevk edilir, rapor SGK yüksek sağlık kurulu tarafından değerlendirilir ve emekliliği hakkında karar verilir.

Teşekkürler, stratos hocam kusura bakma ben yanlış biliyormuşum.

Merhaba benim 2008 öncesi sgk girişim 2007 yılı yani şuan çalışmıyorum peki işe girdiğimde sgk vergi indirimi alırmıyım yoksa bu şekildemi gün hesaplaması yapılır

@Ufukalp
cahilliğimi mazur görün lütfen. bu durum aslında bizim lehimize bir durum değil mi? yani 2008 öncesi girişli olup emeklilik için uğraşmaya başladığımızda vergi indirimi almak zorunda olmamak, onun yerine sadece sgk ile muhatap olmak yani? ceza hukukunda yeni kanun lehteyse yararlanılıyor da aleyhteyse eski kanun geçerli oluyor ya:) onun gibi yapıp bundan faydalanamıyoruz sanırım. ya da acaba benim fark edemediğim başka bir durum mu var?

L.kartal
Öncelikle bir kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle herkes için uygulanır. Kapsam dışı kalacak kitle var ise bu kanunda ayrıca belirtilir.
Konumuza gelirsek:
Yeni uygulama bence engelliler lehine değil.
Önceki uygulamada emeklilik tarihinden 10 yıl, 15 yıl önceden bile sürekli vergi indirimini alıp emeklilik garantiye alınabiliyordu. Olmadı itirazla, yeni raporla tekrar tekrar denenebiliyordu.
Şimdi ise emeklilik onaylanana kadar hep bir belirsizlik hakim.
Reddedildiğinde sonraki denemelere kadar geçen süreler hep engellinin aleyhine.
Tabi bu benim düşüncem, herkes farklı düşünebilir.

Ufukalp

Abi teşekkürler. Hep kurtarıcısın.
L.kartal

İzninizle bende yorum yapayım. Bana göre de lehine değil. Çünkü, SGK Yüksek Sağlık Kurulu size emekli/emekli olmama gözüyle bakacak. Ama engelli rapor aldığınızda doktorlar, engelli/engelli değil gözüyle bakıyor.

Vergi indirimi için başvurduğunuzda ben hala mahkeme kararları var oranı düşüremezler desem de düşürebiliyorlar. Ama bunu Ufukalp abinin söylediği gibi emekli olana kadar verdiğiniz mücadele ile aşabiliyorsunuz. Ve vergi indirimi alır almaz, emekliliğinizi de sağlamış oluyorsunuz.

Diğer türlü SGK Yüksek Sağlık Kurulu onaylamadığında, itiraz, mahkeme vb süreçler min 3-5 yılınızı alır ve emekli maaşınızı alamamış olursunuz.

Birde sonuçta yeni kanunlarla rahatsızlıkların engelli oranları değişebiliyor. Siz o dönemde yeni SGK değerlendirmesine gireceğiniz için yeni mevzuata tabii olacaksınız. Bu noktada size artık engelli değilsiniz bile diyebilirler bana göre.
ugur10

Emeklilik için 1 kez vergi indirimine hak kazandıysanız yeterlidir. Çalıştığınızda bildirim yaparak vergi indirimi almaya devam edersiniz.

Ufukalp StratoS
teşekkür ederim cevaplar için. evet işin saçma yanını siz yazınca fark ettim. sgk olayı yokuşa sürmeye daha meyilli bir kurum bu konuda. senelerce mahkemelerde uğraşanlar var. mahkeme lehte sonuçlansa bile, hatta baştan bunu bildiği halde sgk işi uzatmaya oynayabiliyor maalesef.

sanırım işin bir diğer boyutu da aslında bu kategoride değerlendirilemeyecek pek çok kişinin de, torpil, rüşvet, kitabına uydurma vesaire yöntemlerle haksız şekilde bu kurumları sömürmesi. kurumlar da haklıyı haksızı ayırmak için işleri yokuşa sürmeyi tercih ediyorlar gibi. umarım e-rapor ve benzeri sistemlerle bu tür sahtekarlıklar tamamen kalkar da gerçekten bu haklardan faydalanması gerekenler için işler kolaylaşır.

Üst Alt