Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için vergi indirim onayını bekliyorum. İşyerinden çıkış isteyebilir miyim?

sarigol45

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
fenerliyizz
Hocam merhaba gecen ay calistigim is yerinden vergi indirimi icin evrak alip vergi dairesine basvurdum
11 ekimde heyete girdim 17 ekimde edevlette %48 raporum suresiz gozuktu hastane resmi evrakla basvurdugum icin belgeyi maliyeye kendilerinin yollayacagini soyledi
bu pazartesi vergi dairesini aradim hastaneden hala evragin gelmedigini belirttiler tekrar hastaneyi aradim ve dun icin postaya verilecegini soylediler bu hafta ici vergi dairesine ulasir tahminim

benim sorum su
25-12-1989 ssk girisim var
mevcutta 4A TESCİL BAŞLANGIÇ 25.12.1989
YAŞINIZ 49 yıl, 2 ay, 23 gün
HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 25.12.1989
PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 3659 gunum var

son calistigim ekim ayi buna dahil degil ben simdi isyerimden cikis alabilir miyim
belgenin gelip ankaradan sonucun cikisini beklemeden yoksa sonuca goremi bu ayda calisayim

bi rde ben bu islemleri nerden takip edebilirim vergi dairesi bana takip numarasi falan vermedi hastaneden evraklar gelincemi bu takip olayi baslayacak

Son düzenleme:
sarigol45 anladığım kadarı ile emeklilik için bulunduğun ilin vergi dairesinden sevk alarak hastaneden rapor cıkarttın.Hastanenin kurumlara yazı göndermesi iki hafta sürüyor ortalama.Raporunuzu maliye elektronik posta ile sistem üzerinden Ankaraya gönderecek oradan sonuçlanması ortalama 3 hafta sürer.Sms ile bilgilendirme yapılır tarafına vergi indirimi belgesini alıp ssk dan emekli olur yazısını aldıktan sonra işyerinden çıkış almalısın.Şuanda işyerinden çıkış istesen emeklilik için senden belge isterler muhtemelen.Seninde kıdem tazminatı hakkın varsa talep ede bilmek için belge vermen gerekir.

Hocam aynen cevap verdiginiz gibi burda tek fark kidem tazminati hakkim yok isyerinden cikis icin ankaranin sonucunumu bekleyeyim mutlaka ozaman
Ek: Sabah vergi dairesi ile gorustum evraklar hastaneden vergi dairesine gelmis bu gun icin Ankaraya gondeririz dediler yukarda yazdiginiz gibi 3 hafta icinde ortalama sonuç sms olarak tarafima iletilir ozaman

Son düzenleme:
herkesin bilgileri eviss ten gözüküyor mu? yoksa sadece istabul için mi?

ahmetönerge

Burdan sorgulamak icin dosya numarasi istiyor bende oyle bilgi yok vergi dairesi bu gun ankaraya yollayacakti elektronik olarak evragi

sarigol45 en erken iki haftada sonuçlanır.Ekektronik posta ile bulunduğun ilin maliyetine dönüşü gönderilir. Onlarda sana SMS ile bildirim sağlar aynı zamanda isyetine meil ile gönderir vergi indirimi yazısını.Sonucu istersen gidip maliyeden elden de ala bilirsin.calıstigin isyerinde 1 yılı doldurmadıysan kıdem tazminatı hakkın yok doğru.isyeri kendisi çıkış verirse ihbar tazminatı hakkın var emeklilik için 8 maddeden çıkış alırken ihbar tazminatı hakkın oluyormu bunuda sormanda fayda var.

fenerliyizz

Hocam ihbar tazminatida istemiyorum kendi istegimle birakirsam sorun olurmu isi yada 2-3 hafta daha çalışmaya devammi edeyim ankaradan gelcek olan sonuca gore calismamin bir artısı eksisi varmi

sarigol45 Ankaradan gelecek Olan vergi indirimi yazısının çalışıyor olmanın yada çalışmıyor olmanın bir getirisi yada eksisi olmaz.Sadece prosedür gereği vergi indirimi ne müracaat ederken aktif ssk lı çalışıyor olmak gerekiyor.Sonucta ssk lı olarak vergi indiriminden yararlanmak için engelli raporunda müracaat ediyor sun.Ankara senin sağlık raporunu incelerken sigortası yatıyormu yatmıyormu buna bakmaz. Burada ana etken müracaat ederken sigortalı olmak kardeş. İsyerinde sıkıntılar varsa vergi indirimi yazısını beklemendende isyerinden çıkış ala bilirsin tercih senin.Daha öncede ben bundan yaklaşık 5 yıl önce işe girdim bir hafta çalıştım.ssk girişinden 3 gün sonra emeklilik için maliyeye müracaat ettim isyerinde 7 gün çalıştım ve ayrıldım kendi isteğimle. Vergi indirimi için raporumu isleme koyduktan sonra ssk lı olup yada olmamanın bir önemi yokdemek istedigim.Ben işten ayrıldım 4 ay sonra geldi vergi indirimi yazısı Ankaradan kendim gidip maliyeden elden aldım vergı indirimi yazısını.

fenerliyizz
selam dostum vergi indirimi cevabın ne kadar zamanda geldi birde vergi indirimi için belgeleri başvurduğun vergi dairesinden mi alıyorsun

Ben geçen sene başvurmuştum maliyeye vergi indirimi için, 1 ay bekledim ve 1 sonra yeniden kontrol istediler ve hastaneye gönderdiler beni, hastane yeniden muayene tetkik vs kendileri gönderdiler sonucu vergi dairesine, 1 ay için de de süresiz olarak geldi, yani kısacası en geç 1 ay içinde çıkıyor genelde

Anladim ben o zaman 2 hafta daha devam edeyim hic olmazsa o zamanada ankaradan da belki sonuc gelir

yildirim79 ortalama 3 haftada sonuçlanıyor bulunduğun ilin midesini engrlli biriminden alacaksın dilekçeyi.Birisini sen dolduruyordun birisinide çalıştığın işyerine sonra tekrar aldığın yere veriyorsun

fenerliyizz
Hocam tekrar merhaba gozlerimdeki rahatsizliktan dolayi zorlandigim icin is yerinden 10 kasim itibari ile 03 Belirsiz sureli is sozlesmesinin isci tarafIndan feshi (istifa) NEDENIYLE, 10.11.2022 TARIHLi iSTEN AYRILIS BiLDiRiMiNiZ iSVEREN TARAFINDAN YAPILMISTIR. SAGLIKLI VE GÜVENLi GÜNLER DiLERiZ seklinde ayrildim onumuzdeki hafta icinde Ankaradan sonuc gelmesi lazim ortalama onumuzdeki cumaya kadar 17 gun falan olacak simdi ben direk vergi dairesinden sms gelince sgk ya gidipmi emeklilik işlemlerine başlayacağım artik isyerimle bir bagim kalmadı

sarigol45 aynen sms gelince maliyetin engrlli biriminden vergi indirimi yazısını alıp ssk ya emeklilik için müracaat ede bilirsin

fenerliyizz

Hocam bu sabah gib den sms geldi 20221012155×××××××× rapor numaralı talebiniz sonucu oluşturulan EVIS (Erişkin %40 ve Üstü) işleminiz tamamlanmıştır. B002 seklinde bende vergi dairesini aradim gittigi gibi %48 olarak ankaradan kabul gormus yarin elektronik yaziyi yazacaklar ve sgk ya basvuracagim is yerimden 10 kasim itibari ile zaten istifa seklinde ayrilmistim vergi dairesi is yerimede evragi yollayacakmis oyle dedi yarin islemlere baslayacagim

fenerliyizz

Amin hocam hepimize hayirli olur insallah diger arkadaslarinda islemleri guzel gecer dys evrak takipte islem gozukmeye basladi sabah 11 gibi emeklilik dilekcesini vermistim bu gun hemen isleme almislar memur arkadas 1 ay civari evine mektup gelecek onu bekle dedi
Ek: Hocam az once sgk dan aradilar en son sigortadan benim 760 gunum varmis diger günler ağırlık bag kur olduğundan 500 gun daha istege bagli yada herhangi bir yerde çalışmam gerektigini soylediler su an toplam 3700 gunum var son 1261 gun ssk olmaliymis bu konuda bilginiz varmi

Son düzenleme:
sarigol45

Son 2520 primin fazlası (1261'i) hangi statüde ise emeklilik o statüde işleme konur. Eğer fazlalık Bağkur ise, bu durumda vergi indirimi ile emeklilik mümkün değil. Bağkur'dan emeklilik için SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif tanısı alabilmeniz gerek. Kriterleri de şudur:

bagkur.PNG

OturanBoğa
Hocam bilgilerim asagidaki resimde %48 engelli raporum suresiz olarak Ankara maliyedende onay aldi 17 kasimda ssk na emeklilik dilekçesini verdim ama son 3.5 yilda 1261 gun uzerinden 4a 768 gun pirim oldugu ve emekliik isleminin olmayacagini tekrar ise girmem yada ek5 tarim sigortasi yaptirip gunu doldurmam gerektigi bildirildi bende simdi tekrar ek5 yaptirdim onumuzdeki gunlerde cikacak olan eyt ile gecmis yıllarda silinen bag kur ihya ile canlandirirsam emekli olabiliyorum yada 5525 gunden 1862 gunle eyt cikarsa 5000 gunle 1337 gun pirim yatirarak normal emekli olabiliyorum ben su anda ek5 yatirarak kalan 493 gunu tamalayarak engelli emekliligini mi olayim sgk sitesinde maasim gozukuyor su anki pirim uzerinden bu maas hangi sekilde kac para olur.
2012 yili toplam 4a= 203 gun
2013 yili toplam 4a= 266 gun
2022 yili toplam 4a= 289 gun

Not:Gecen yil aralik ayinda 540 gun askerlik borçlanması yaptim bunun son 1261 gun icin etkisi yok sanirim

Son düzenleme:
sarigol45 senin EYT den emekli olman için,1999 yılı 8 eylül öncesi ilk işe giriş olması gerekir.1999 eylül sonrası işe giren birisi sigorta pirimini doldursada yaşı beklemek zorunda.Senin ilk sigortalı işe giriş tarihi nedır?
Bagkur 4b sigortalı isteğe bağlı bagkur yaptırırsan vergi indirimi ile emekli olman zor.B7nu iyi arastirmamışsın belliki.4a sigorta kolu ile emeklilikte vergi indirimi yeterli.tqb8ji bunun içinde ilk sigortalı işe giriş tarihin 2008 yılından önce olacak.4b bağkur yada 4c emekli sandığından emekli olurken engelli raporunu 2021 hastalık listesine göre heyet raporu alarak emekli oluyorsun. Bunun içinde bagkurluysan bagkurdan kurum sevki alıp heyete giriyorsun.
Benim sana tavsiyem kalan eksik sigorta pirimini bir işe girerek4a sigortalı olarak tamamla.yada malı müşaviri biriyle anlaşıp sigorta pirimini kendin ödeyip seni bir yerde sigortalı gösterirler.kalwn sigorta pirimini 4a sigorta kol7 ile tamamlayarak vergi indirimi ile emeklilik yu açılır.
4b bagkur dan emekli olmak için sigorta pirimini tamamlaman ve vergi indirimi yazısı olması yeterli değil.Bagkurdan emekli olmak için kurumdan hastaneye sevk alıp tekrar heyete girmen gerekir.Elindrki almış olduğun raporun ve vergi indirimi yazısının hükmü yoktur bagkurlu olarak.yasakarı iyi araştır kurumlar sana detaylı drmedimi süreci.
Senin ilk ise giriş tarihin nedir sigorta başlangıcı?

fenerliyizz

Hocam yukarta resimli olarak atmistim yine yazayim
ilk ise giris tarihim 25-12-1989
4a 1843 gun uzun vade gün sayim var
4b ilk ise giris tarihim 01-01-1999 1860 gun de burda
toplam gun sayim var ben eyt ile emekliligi 4a dan beklersem tahminende pirim gunu 5000 gune duserse 1300 gun daha 4a sigirta yatirarak beklemem gerek ama engelli emekliligi icin son 1261 gun sgk piriminden 490 gun eksiğim var mevcutta son 2012 ve 2022 yilinda 771 gun ssk pirimim var ben 490 gun ek5 tarim sigortasi ile 1261 gunu 2024 yili mart ayi icinde dolduruyorum ve mevcutta aldigim %48 olan suresiz raporum ile sgk ya basvurup emekli olabiliyormuyorum

sorum bu asagidaki resim 17 kasim 2022 tarihinde ek5 tarim başlangıcım

sarigol45 eksin günü isteğe bağlı bagkur yatırırsan bagkur statüsünde emekli olman gerekir bizde sana bunu anlatıyoruz.senin eksi 490 gün sigortanı 4a statüsünde ystırmsm gerekir kardeş vergi indiriminden rmrkli olman için.Bagkurdwn emeklilik için kurum sevki ile tekrar rapor al wn gerekecek. Ve bu 2921 hastalık listesine göre değerlendirilecek.Toplwm eksik pirimi isteğe bağlı bsgkur yatırayım emekli ayım diyordun sen vergi indirimi ile ama bagkurlu olarak kurum sevki ile heyete girmen gerekir. Sen yukarıda da dediğim gibi statüleri iyi ce arastırmamıssın.
Senin vergi indirimi ile elindeki raporka emekli ol an için eksik pirim olan 490 günü 4a statüsünde sigorta kolu ile yatırıp.Sigortalılık son 7 yılın 1261 günü 4a sigorta kolu ile yatmış olacak ve sen ssk dan vergi indirimi ile olacaksın.

Hocam anlatamiyorum yukardaki mesajda attigim Ek 5 tarim sigortasi karsisinda sigorta kolu 4a yaziyor bu yatirdigim benim 4a degilmi burdan 490 gun Ek5 yatinca ben 4a dan engelli olarak emekli olamayacakmiyim yazdiklarinizdan birsey anlayamadim 4a Ek5 tarim sigortasi ne oluyor
Ben eksik gunleri bag kur yatirip engelli emeklisi olayim demedim eyt cikarsa benim onceki yillardan silinmis bag kur pirimlerim var onlari ihya ile alip bag kurdan normal emeklilikmi yoksa 4a uzerinden 490 gunu yatirip engelli emekliligimi avantajli onu sordum 1973 dogumluyum 25 -12 -1989 ssk girisim var bag kur girisimde 01-01-1999 attigim resimlerde bunlar vardi ama resimler hata vermis

sarigol45 atmıs olduğun tabloda ek5 tarım yazıyor.Bagkur statüsünde oluyor yani.bütün sigorta kolları birleşti doğru ama sen isteğe bağlı sigorta yatırınca bu bagkurmu sayılıyor yoksa 4a çalışan statüsündemi sayılıyor bunu iyice araştır derim.

fenerliyizz

Hocam burda yazan linkide birakiyorum

https://www.meslektebirlik.org.tr/haber/2329/ek-5-tarim-sigortalilarin-emeklilik.html

Ek- 5 inci madde kapsamında sigortalı olabilmek için;

- 4/1-a (SSK) sigortalılığı, 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı, 4/1-c (Kamu görevlileri) sigortalılığı, özel banka-borsa sandıklarına tabi sigortalılar ile 2925 sayılı Kanun kapsamında Tarım SSK sigortalılıkları kapsamında çalışmıyor olmak,

SSK'LI KABÜL EDİLİYOR

- İsteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olmamak,
- Emekli aylığı veya sürekli işgöremezlik geliri almıyor olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak koşulları aranıyor.

Ek-5 sigortalılığının 2925 sayılı Kanuna tabi eski Tarım SSK sigortalıları gibi kendine özel bir emeklilik sistemi yok. Bu sigortalılar emeklilik bakimından 4/1-a (SSK) sigortalısı olarak sayılıyorlar.

Bu bakımdan siz de eski SSK sigortalıları gibi 3,5 yılı aşkın Bağ-Kur sigortalılığınızdan sonra en az 1260 gün ek-5 sigortasına devam ettiğinizde SSK sigortalıları gibi 50 yaş ve 5 bin 375 gün koşullarını sağlayarak emekli olabilirsiniz

Burdada yine ssk sitesinde 4a olarak bilfirilmis

https://www.sgk.gov.tr/Content/Post...-Tarim-Sigortalilari-Ek-5-2022-05-23-02-39-34

@fenerliyizz,

Hocam uzun bir aradan sonra tekrar merhaba nasip olursa 13 nisanda son 1261 gun takıntı olayim bitiyor 11/10/2022 de almış oldugum %48 suresiz rapor ve vergi İndirimi ile 15 nisanda calismami durdurup tekrar emeklilik basvurusu yapacagim bazi yerlerde 2021 de yonetmelik degisti tekrar rapor isterler yaziyorlar bende oyle bir sorun cikarmi 2022 yilinda ssk 493 gun daha 4a calis tekrar gel demisti 13 nisanda 493 gun doluyor

@OturanBoğa,

Hocam 4a sigortaliyim ilk ise giris tarihim 25/12/1989 ve oda 4a gecen yil bu zamanda son 1261 gune takilmistim 409 gun 4a olarak pirim yatirdim ve cumartesi gunu 1261 gunu doldurdum yarin sabah sgk ya gidecegim ve 4a çalışmamı durduracagim emeklilik icin basvuruda bulunacagim benden tekrar rapor guncellemesi isterlermi 2022 yılında engelli raporunu ve vergi indirimini almistim %48

@sarigol45,

Vergi indirim hakkınız varsa hayır sizden yeniden rapor istenmeyecek. Çünkü ilk sigortalılığınız 1 ekim 2008 ve elde edilmiş bir vergi indirim hakkınız mevcut. Bu ikisi sizi 4a statüsünde erken emekli edecek.

Üst Alt