Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için vergi indirimine başvuru yaptım. Süreç nasıl ilerleyecek?

slykml

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Emeklilik için cuma günü başvuru yaptım. Raporu kendim almıştım. %60 raporumu, işyerinde çalıştığıma dair yazımı resim vs. verdim. geri dönüşü tahminen ne zaman olur. çünkü raporu kendim elden verdim.
birde yazının işyerine geleceğini söylediler. bu süre zarfında gelmeden işyerinden ayrılırsam bir problem olur mu?
yardımcı olabilirseniz sevinirim.

30-45 gün içerisinde iş yerinize bildirilir.Vergi indirim belgeniz çalıştığınız iş yerine gelir, Vergi indirim hakkınız gelmeden erken emekli olamazsınız iş yerinizden ayrıla bilirsiniz ama sürekli irtibat halinde olmanız gerekli belgenizin akıbetini öğrenin . Son olarak prim ve sürenizi tamamladınız mı ?

onlarla ilgili bir sıkıntı yok. zaten evrakları verirken vergi dairesindeki arkadaş da baktı olumsuz bir şey söylemedi. ordakiler 3 ayı bulur dediler ama bulur mu acaba diye sizlere sormak istedim. işyerindede o kadar çalışmak kalmak istemiyorum. çıkarsam sorun yaşarmıyım diye korkuyorum.

Taminatınızı alabiliyor iseniz ayrılın ...

daha 2 ay oldu zaten başlayalı. hani burdan çıkış verirlerse olumsuzluk olur mu diye merak ettim. sadece arada sormam gerekiyorsa çok ii. sorun olmaz diyorsanız.

yok yok olmaz iş yerinizden ayrıla bilirsiniz yukarıda da dediğim gibi takip edin belgenizi...

Benim Ankara dan %50 onayımö geldi. Memur olarak calışıyorum 20 yıldır. Girişte özürlü kadrosunda olmadığım için emeklilikden yararlanamayacağım söyleniyor:S

Sayın su35 rumuzlu üye:

göreve sakat statüsünde başlamayan ve doğuştan sakat olmayan memurlar için geçiş süreci aşağıdaki gibidir!
Ancak göreve başladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılanlar için ise en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması şartları aranacaktır.
Bu duruma göre yeni sosyal güvenlik kanununa göre, görev yapmakta olduğunuz Kurum kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız gerekmektedir.

Yani %40 raporu olanlar için 18 yıl,p ve üstü olan devlet memurları içinse 16 yıldır.
Emekliliğiniz hayırlı uğurlu olsun.elinizdeki maliye engelli vergi indirimi belgenizle dairenizin özlük şubesine başvurun bir dilekçeyle onlar evraklarınızı emekli sandığına göndreceklerdir.kanunu henüz bilmiyor olabilirler onlara 5510 sayılı kanundaki ilgili metnide okutabilirsiniz.bu düzenleme milletvekili lokman ayva tarafından 2008 yılında kanuna ekletilmiştir..
Ve unutmayın siz "engelli erken emekliliği "için başvuracaksınız.malulen emeklilikle falan karıştırmasınlar.

erdinç bey bunu resmi gazetesi yasa numarası falan filan bana resmi dayanağı verebilirseniz çok sevinirim. Bu ssk lılar içinmi emekli sandığı için mi acaba?

Emekli sandigi için gecerli olan.5510 sayili yasa diye arayin bulursunuz google da.veya bu siteden emeklilik başligi ile forum bölümünü acın

hemen arıyorum erdinç bey evet adamlar malulıyetle karıştıryor. Ben malulen emekli olmak istemiyorumki. Bana dedikleri raporunda en az % 60 iş gücü kaybın olacak ve calışamaz ibaresi bulunacak.

Yaşlılık Aylığına hak kazanma koşullarıMADDE 7 (1) Kanuna göre 30/4/2008 (hariç) tarihinden sonra sigortalıolup;a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olanlardan; kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için en az 9000 gün, hizmet akdi ile çalışanlar için en az 7200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, b) Yaş hadlerinin uygulanmasında Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadlerinin esas alınması, c) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde belirtilen yaş hadlerine 65 yaşı geçmemek üzere, üç yıl eklenmesi ve adlarına en az 5400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması, şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak, 5400 prim gün sayısı, ilk defa 30/4/2008 (hariç) ile 31/12/2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4600 gün, takip eden yıllarda da 5400 günü geçmemek üzere 100’er gün artırılmak suretiyle uygulanır. (2) Kanunun 28 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları dışındaki diğer fıkralarda yer alan, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malul olan, çalışma gücü kaybı % 40 ila % 59 arasında olan, maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışanlar ile erken yaşlanan sigortalıların aylığa hak kazanma koşulları, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; a) (b) bendi kapsamındaki sigortalılardan 1/10/2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunanlara bu tarihten sonra,b) (a) bendi kapsamındaki sigortalılardan Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanlardan ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malul olan, çalışma gücü kaybı % 40 ila % 59 arasında olan ve maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışanlar için Kanunun geçici madde hükümleri, ilk defa Kanuna göre sigortalı olanlar için ise, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre Kanunun geçici 6 ncımaddesinde öngörülen gün sayıları da dikkate alınmak suretiyle uygulanır. c) Kanunun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen ve Kurum Sağlık Kurulunca Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğine göre başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğuna karar verilen çocuğu bulunan kadın sigortalıların, Kanunun yürürlük tarihinden sonra geçen prim gün sayılarının ¼ oranı, sigortalının prim ödeme gün sayısına ilave edilir ve emeklilik yaş hadlerinden indirilir. (3) 30/4/2008 (dahil) tarihinden önce sigortalı olanların; sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi genel şartlara göre yaşlılık sigortasından aylığa hak kazanma koşullarının tespitinde; 506 sayılı Kanunun geçici 81 inci, 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu (2926 sayılı Kanun kapsamındakiler de dahil), 2925 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddeleri esas alınır.(4) 2008 yılı Ekim ayı başından önce Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, a) İlk defa sigortalı olduğu tarihte malul olanların Kanunun geçici 10 uncu,b) Sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlananların 506 sayılı Kanunun geçici 87 ve Kanunun geçici 10 uncu, c) Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışanların Kanunun geçici 9 uncu, maddeleri dikkate alınmak suretiyle yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları belirlenir.

Buna göre şimdide 506 sayılı kanunun geçici 87 ve kanunun 10 madeesini bulmam gerek.

bakın direk buradan size kanunu gönderiyorum.siz yanlış yere bakıyorsunuz.
http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5510.pdf

1
16.sayfada sizi tanımlıyor.
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup,
çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu
raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4
üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi
bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı
bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca
usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma
gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır. (1)

–––––––––––––––––
(1) 25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “özürlü” ibareleri “engelli” şeklinde değiştirilmiştir.

Rica ederim darisi benim başıma:) bende %43 aldim 17 yillik çalışmışlığım var..

peki erdinç bey 1 soru daha cok kafanızı ağrıttım ama . Normal yaşımı beklersem alacağım para ile (emekli maaşı) engelli statüsünden yararlanarak emekli olursam maaş arasında cokmu buyuk fark var.

Maaş ayni olur.25 yil üzerinden emekli olmuş gibi degerlendirilirsiniz.ama emekli tazminatini 20 yıl üzerinden alırsınız.

SU35 hanım emeklilik işlemlerinize başladınızmı? son durum nedir? ne gibi zorluklar çıkardılar veya herşey yolundamı gitti? detaylı olarak bilgi verebilirmisiniz?

Üst Alt