Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik için verilecek rapor %40'ın altına düşerse 2022 maaşım kesilir mi?

muntada al ansar

Aktif Üye
Konular
51
Reaksiyonlar
2
bilgisi olan arkadaşlara soruyorum daha öncede anlattığım gibi 3.kez müracat etmemle %52 oranlık bi özürlü raporu almıştım ve 2022 maaşından faydalanıyorum bu arada meslek hastanesinden meslek hastalığı raporuda almıştım onun işleri hala sürüyor ankaradaki amcamlar olan hastane dosyalarını yeniden isteyip 2,3 ay işi uzatıyorlar meslek hastalığı raporu işine başlayalı tam 1 sene oldu ama hala bi sonuç yok 2010 yılında bimere bi yazı yazıp birkaçtane soru sormuştum enson kocaeli il sgk müdürlüğü malulun emekliliğe müracat etmemi söyledi ama ben kocaeli sgk kurumu başkanını ozaman aradığımda meslek hastalığı raporu için uğraştığımı oda onun sonucuna göre bize müracat etmemi söylediler meslek hastalığı raporu işleride hala sonuçlanmadığı için kızıp kocaeli sgk yı yeniden aradım oradaki müdür bana diyorki biz sana malulen müracat et demişiz onlara dediğimde meslek hastalığı raporu ve 2022 raporumu söylediğimde onlar bizi alakadar etmez niye vakit kaybediyorsun meslek hastalığı işin belki 2 sene sürecek niye zaman kaybediyorsun gel bizseni bi hastaneye sevk edelim diyorlar şimdi sorum şu ben 3 defa özürlü raporu aldım 3.de 52 oran aldım ama şuan değişik hastalılıklarda mevcut acaba bunlar beni bi hastaneye yolladıklarında aldığım oran 52 nin altında veya 40 altında kalırsa 2022 maşımıda keserlermi gerçi ordaki müdür onlar bizim le alakalı değil dedi ama buradaki bilgili arkadaşlar dan yardmcı olmalarını istiyorum

İlgili Yönetmelik'in 2. maddesinin 2. fıkrası der ki:

"...
(2) 8/10/1986 tarihli ve 86/11092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği kapsamında asker hastanelerince malullük aylığı bağlanacaklara verilecek özürlü sağlık kurulu raporları ve sosyal güvenlik kuruluşlarınca primli sisteme tabi olanlara bağlanacak malullük aylıkları için istenecek özürlü sağlık kurulu raporları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez."

Aynı Yönetmelik'in 3. maddesi de der ki:

"MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. "

Siz bu Yönetmelik'in 3. maddesi kapsamında özürlü sağlık kurulu raporu aldınız 2022 aylığı için.
Malulen emeklilik aylığı için istenen özürlü sağlık kurulu raporu bu yönetmelik kapsamında değildir. Dolayısıyla malulen emeklilik aylığı için başvurduğunuzda alacagınız oran bu Yönetmelik kapsamında aldıgınız özürlü sağlık kurulu raporu oranınızı etkilemez.

Kısacası malulen emeklilik aylığı için başvurdugunuzda isterseniz yüzde kırkın altında özürlü sağlık kurulu raporu alın farketmez, 2022 aylıgınızı etkilemez bu, rahat olun.

Fakat malulen emeklilik hakkı kazandıgınız tarih itibariyle 2022 aylıgı hak sahipliğinizi sonlandırmanız kestirmeniz gerekir unutmayın. Aksi takdirde size borç tahakkuk ettirilir. O yüzden muhakkak bu konudaki gelişmelerden haberdar edin.

sevgili kalem kardeşim verdiğin bilgi için teşekkür ederim hep insanlara yardımcı olmaya uğraşıyorsun allah razı olsun allaha eamnet ol selam ve dua ile

sevgili kalem kardeşim işin olmazsa şu soruyuda yanıtlarsan sevinirim ben malulluk için müracat ettim yaklaşık 10 branştan muayne istedim peki bu branş drlarıda maluluk hesaplamasında balthazar formülünümü kullanacakara yoksa onların hesaplama faormülü farklımı

Walera, anladığım kadarıyla hastaneye kendin başvurmuşsun. Malulen emeklilik başvurusu yapacaksın önce sgk'ya. Kurum da seni yetkili bir hastaneye sevkedecek.
Malulen emeklilik için ilgili Yönetmelik'e göre çalışma gücü kaybının yüzde 60 ve üstü olması, birkaç hastalık olma durumunda en agır sekelin dikkate alınması ve bu hastalıktan çalışma gücünü en az yüzde 60 kaybetmen gerekiyor. Yani aynı yönetmeliğe göre maluliyet tesbitinde balthazard formulü uygulanmıyor. Tek bir hastalıktan yüzde 60 ve üstü oran aranıyor.
Ancak çalışma gücünü toplamda yüzde 60 ve üstü kaybettiğini gösteren bir rapor alma durumunda dava yolunun açık olduguna dair görüşler ve ictihadler var. Yani toplamda yüzde 60 ve üstü rapor alabilirsen dava yolu açık.
Şurayı dikkatle oku:http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

allah razı olsun kardeşim peki birden fazla hastalıkla %60 oran olursa davayı iş mahkemesinemi açacaz verdiğin bilgiler için çok saol

Evet, iş mahkemesine dava açacaksın galiba (tam bilgim yok). Fakat böyle bir durumda kesinlikle avukat tut. Hele sen ilgili raporu al ve ilgili şartlara uy, gerisi kolay.
Dava sürecine geldikten sonra sana yardımcı oluruz. Olmadı dernek aracılıgıyla hallederiz bu işi.
Ve Walera, seni izninle şu foruma alayım:) Emeklilik

Ya daha önce açmış olduğun şu başlıga yazarsın yeniden:http://www.engelliler.biz/forum/eme...-60-olursa-malulen-emekli-olabilir-miyim.html

Ya da yeni bir başlık açarsın. Böylece emeklilik konusuna vakıf olan arkadaşlar sana her konuda yardım edebilirler.

allah razı olsun kardeşim ama burda kalsa olurmu sen söylemişdin özürlülük oranı olan şimdiki oran balthazarla hesaplanmış bu sgknın sevkiyle yeniden hesaplanacak bi formül dualarınıza ihtiyacım var dualarınıza bu kardeşinizi de dahil edin bi dernek demişsin ne derneği o o dernekle alakalı bilgi rica etsem verme imkanın varmı selam ve dua ile allaha emanet olun

Walera, buradaki başlık zaten 2022 ile ilgili. Ama bu konu dışında emeklilikle ilgili soruların olacaksa emeklilik forumuna yazman daha iyi olur.
Ben emeklilik konularına pratik açıdan tam vakıf değilim. Orada eski başlığına yazarsan ya da yeni bir başlık açarsan konuya tam vakıf olan arkadaşlar rahatlıkla yardım edebilirler. Burada elbette elimden geleni yapmaya çalışırım ama bir yanlışım filan olursa -Allah korusun- konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar bu formu takip etmediği için yanlışımı düzelten olmaz. Korkum budur.
Ayrıca gormediğim bir durum olabilir ya da konu hakkında yol gösterilecek konular da çıkabilir. Her açıdan emeklilikle sorunlarını emeklilik forumunda yazarsan bundan sonra çok iyi olacaktır.
Oradan ben de takip ederim.
Hukuki boyuta gelsin iş, avukat konusunda bir kaç dernekle irtibat kurabilirim. Zamanı geldiğinde bu konuda yönlendirmede bulunurum. Şimdilik ben de burada rastladıgımız hukuki sorunlarla ilgili vakaları bildirme noktasında iletişime geçmeye çalışıyorum. Bazı konularda destek isteyeceğim çünkü.
Dediğim gibi mahkeme aşamasına gel o zaman ben de çalışmalarımı tamamlamış olurum o vakte kadar...Ve gerekli bildiirmleri vakalara rastladıkça yaparım...

sevgili kalem verdiğin bilgiler için çok sağol allah razı olsun inşaallah iş mahkemeye falan kalmadan biter mahkeme olayına gelirse ozaman yardımını isterim allaha emanet ol bu kardeşinize mutlaka dualarınızda yer verin

ilgililere soruyorum ben şimdi maluen emeklillik için müracat ettim gördümkü hakkmızı bayağı yiyorlar en basiti bi hastalık için 3 defa tanı değiştirdiler bi hastalıktan 50 almam gereken orana 25 verdiler şimdi bir bölüm kaldı eğer toplmada %60 altında kalırsam malulen emeklilik raporu için birdaha bu rapor için sgk dan sevk alabilirmiyim alabilirsem ne kadar zaman geçmesi gerekir %60 bulsam sayın oturan boğanın danıştay kararını gösterek mahkem yoluna gidecektim ama bayağı bi hak yiyorlar en basiti hak yemelerine örnek diğer devlet hastanelerinde çekilen mr sonucunda yazan bel sorunları üniversite hastanesinin mrında çıkmıyor radyolojiye gidip sorduğuğumda belimde diğer mr larda yazıl olan lar burda niye yok ufak olduğu için sorunlar biz yazmaya gerek görmedik dediler halbuki onların ufak dediği sorunlar hiç geçmeyen bel ağrısına sebep veriyor acaba %60 altında kalırsam birdaha sevk isteme hakkım varmı varsa nekadar sonra isteyebilirim yanıtlayan biri olursa sevinirim

Walera bu sorun için şuraya yazmalısın:Sağlık Raporları
Çünkü sorun saglık raporlarıyla ve malulen emeklilikle ilgili ve bu konuya çok vakıf değilim.
Bildiğim kadarıyla ( tam emin değilim bakmam gerek ama çok özür diliyorum vaktim yok) altı ay geçmeden yeni bir rapor için başvuru yapamazsın. İl sağlık müdürlüğüne itiraz etmen de sözkonusu. Bunun için zaman sorunu yok galiba.
Bir de malulen emeklilik için başvurmuş olup kurum aracılıgıyla sevkin sözkonusu ise maluliyet cetveli baz alınarak rapor düzenleniyor. ve maluliyet tesbiti için yapılan raporların nihai kararları özürlülük ölçütü ile ilgili yönetmelik kapsamında değil.
Ve tekrar ediyorum sağlık raporlarıyla ilgili bilgim henüz yeterli değil. O yüzden bu sorunu ilk başta verdiğim linkte sorarsan memnun olurum. Burada sorun gözden kaçmasın yanlış bilgi vererek sizi yanıltmış olmayım...
Siz dediğim gibi verdiğim linkte sorunuzu paylaşın. Bilen arkadaşlar daha dogrusunu ve detaylısını sizle paylaşırlar ve yardımcı olurlar size.

sevgili melek hanım malülen emeklilik için baş vurmuştum sg nın sitesinden gördüğüm kadarıyla rapor il müdürlüğüne yollanmış ama bana hala sonuç bildirilmedi bu gün yarın bildirilir önce allaha sonrada sizin şu sözlerinize güveniyorum( Dava sürecine geldikten sonra sana yardımcı oluruz. Olmadı dernek aracılıgıyla hallederiz bu işi.)eğer mahkeme açma pozisyonuna gelirsem yazdığınız kelimelerde yardımıızı bekliyecem ama yardım etsenizde etmesenizde allah razı olsun selam ve dua ile

malulun emeklilik için sgk tarafından gönderildiğim hastane raporu sgk yollanmış oran yazılmadan o da böge sağlık kuruluna sevk etmiş bölge sağlık kurulu 60 kaybetmediğiniz için ret cevabı vermiş aca ben yüksek sağlık kurulu
haricinde mahkememi açmam gerekiyor mahke ise iş mahkesimidir birde raporda oran yokken bölge sağlık kurulu neye göre 60 kaybetmediği iddasında bulunur yüksek sağık kuruluna başvurmak istemiyorum onlatda büyük ihtimalle yok diyecekler

Üst Alt