Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik müracaatı sonrası kıdem tazminatım işverence ne zaman ödenir?

aydünyavaz

Aktif Üye
Konular
660
Reaksiyonlar
422
1 EKİM de ENGELLİ EMEKLİLİK için SGK ya müracaat edeceğim. Yaklaşık 2 yıllık tazminatım var içerde birikti.

1 EKİMden İTİBAREN NASIL BİR YOL İZLEMEM GEREKİR.

SGK ya BAŞVURUDAN NE KADAR GÜN SONRA ŞİRKETTEN TAZMİNATIMIZI ALABİLİRİZ? BU KONUDA DENEYİMİ OLAN VARMI ARKADAŞLAR?

Son düzenleme:
ayDÜNYAvazo

Bu tamamen işverenle ilgili. Kimisi derhal öderken kimisi bir hafta on gün sonra ödüyor. Yani şirketin/kurumun gelenekleriyle alakalıdır.

Sayın @hozgul peki İLK OLARAK SGK mı müracaat edeceğiz. SGK dan "EMEKLİLİĞİ HAKETMİŞTİR, TAZMİNATINİ ALABİLİR" yazısı alıp şirketemi vereceğiz.
BÖYLE BİR YAZIYI 1 EKİM DE ALABİLİRMİYİM.

ayDÜNYAvazo

Benim deneyimin şöyle oldu:

1- SGK'ya dilekçe verdim örneği aşağıda

T.C.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü
XXXXXXXXXXXX Sosyal Güvenlik Merkezi

Konu: Yaşlılık aylığı bağlanmasının tetkiki

XXXXXXXXXXXXXXX T.C. Kimlik ve XXXXXXXXXXXXXX SGK Sicil Numaralı çalışanım. Yürürlükteki mevzuat ve bilgi işlem kayıtlarınıza göre yaşlılık aylığı almaya hak kazanıp kazanmadığımın tetkik edilerek tarafıma elden ve yazılı olarak bilgi verilmesi hususlarında gereğini arz ederim.

Saygılarımla,

XXXXXXXXX XXXXXXX

2- SGK'dan aynı gün aldığım "yaşlılık aylığı alabilir" yazısını işverene verdim ve emeklilik sebebiyle iş akdimin fesh edilmesini yazılı talep ettim. Dilekçe örneği aşağıda:

XXXXXXX Kurumuna

Konu: Emeklilik sebebiyle işten ayrılma
İlgi: XXXXXXXXX Sosyal Güvenlik Merkezinin yazısı

Şirketimizin .......... bölümünde çalışmaktayım.

İlgi yazıda belirtildiği üzere yaşlılık aylığı bağlanmaya hak kazandığım belirtilmektedir. XX.XX.2017 tarihi itibariyle, emeklilik sebebiyle iş ilişkisinin kesilmesini, ilgili kuruma verilmek üzere iş ilişiğimin kesildiğine dair bir yazının tarafıma verilmesini, hakkedilen tazminat vb. sair tutarların hesaplanarak tarafıma ödenmesini ve gereğinin yapılması hususlarını bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla,

XXXXXX XXXXXX

3- Çıkış bildirimi ve alınan vergi indirim raporunun kopyası ile SGK'ya giderek emeklilik müracaatını yaptım ve bana tahsis numarası verdiler.

4- 2,5 ay sonra aylığım bağlandı.

5- İş çıkışından 10 gün sonra da kıdem tazminatımı aldım.

hozgul

3. Şıkta "tahsis numarası verdiler" demişsiniz peki aynı gün içinde TAHSİS NUMARASI VERİYORMU SGK.

evet sgk ya emekli müracaatı yaptığınızda küçük bir kağıda yazılı tahsis numarası veriyorlar,işveren tazminatınızı en geç işyerine emekli müracaatı için dilekçe verdiğiniz tarihden sonraki ilk maaş ödeme günü ödemek zorundadır.

hozgul..selamlar hocam..siz 2.5 ay sonra maaş bağlandı yazmışınız da bana uzun geldi biraz?..ben 13 eylülde müracat ettim ordaki müdürleri 01.10 da bağlanır dedi bana...acaba bağlanır derken maaş mı almaya başlarım 1 ekimde emeklilik kağıdım mı adrese gelir?..o ikilemi çözemedim ben?..teşekkürler..

karizmatikmen

Ekim 1 SGK ya başvuru yapacağım. Ve 5 EKİM de maaş günü. Dediğiniz gibi olursa tazminatımı 5 EKİM gibi alabilirim.

Ve ben aynı işyerinde çalışmaya devam etmek istiyorum. Bu şekildede tazminat alma prosedürü aynımıdır?

deathless

Keşke 13 Eylül'de değil de 28 Eylül'de müracaat etseydiniz. O aradaki zamanı ise çalışarak geçirseydiniz. 15 günlük kayıp olmuş zira.

Evet, 1 Ekim'den itibaren aylığınız bağlanacak ama işlemler İstanbul'da uzun sürüyor. Benim müracaatımla ilk aylığı almam arasında 2,5 ay geçmişti. Bu arada memurlar işi hızlandırmışlarsa ne ala. Mesele SGK'da değil ama, mesele SGK ile vergi dairesi arasındaki yazışmalar. Çok zaman alıyor ve birbirlerine posta ile yazı gönderiyorlar.

ayDÜNYAvazo

SGK size "tazminat almaya hak kazanmıştır" diye yazı vermez. Ancak yaşlılık aylığı bağlanır diye yazı verebilir.

hozgul...kaybım ne onu anlamadım açıkçası ..zaten alacağımız maaş içerde birikmiyormu müracat tarihi nasıl etkili oluyor pek anlamadım?...birde zaten çalışamadığım için bu erken emeklilik bana verildi beyin kanamasından mütevellit yüzde 57 rapor ile,yani çalışamazdım da belirttiğiniz tarihe kadar:)...teşekkürler..

deathless

13 Eylül'den 1 Ekim'e kadar geçen zamandan bahsediyordum. SGK emekli aylığını 1 Ekim'den sonra geçerli olacak. 1 Ekim'e kadar geçen süre birikmeyecek!

hozgul...anladım hocam...ama zaten 13 eylüle kadar raporluydum zaten o tarihe kadar..bitince de hemen müracat ettim..ki dediğin gibi emekli aylığım birikmeyecek ama o tarihe kadar olan rapor ödemelerimi alacağım..yani aslında çok da kaybım yok gibi...teşekkürler..

hozgul bilgilendirmeler için çok teşekkürler. bugün unkapanın sgk ya gittim, ayrıntılı iki sayfalık bir belge verdi. rapor ve vergi indirimini iliştirdi arkasına. ayrıntılara bakınca özel şartlar için eksik gün olmadığı yazıyor ama net emekli olabilir gibi bir yazı beklerken ayrıntılara boğuldum. neyse sonrasında işyerim için dilekçeyi yazdım ve teslim ettim. [FONT=sans-serif]OturanBoğa süreç nasıl ilerler konusunda[/FONT] sgk ya gitmeden e devlet üzerinden işlemlerin yapılabildiğini yazmış. bu şekilde ilerlemem daha uygun olur mu? süreç konusunda başa bu senenin başından itibaren e devletten yapılabildiğini belirtmiş. fikrin bu konuda nedir? çok teşekkürler tekrar.

herkes için en hayırlısı olsun cümlemize..

Bu ay(EKİM)ın 8 .de iş çıkışım yapılacak. Kıdem tazminatımda kasım'ın 5.de yatacakmış. Ekim'in 9.dan itibaren aynı işimde çalışmaya devam edeceğim bu kez engelli emekliliği ile.

Üst Alt