Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik müracaatında SGK vergi dairesi ile yazışacağını söyledi!?

MuBi

Aktif Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
köksalbey

Ben vergi dairesinden aldığım vergi indirimi yazısını sgk ya verdim ve emekli olmak istiyorum dedim. Şimdi tekrar yazışma yapacaklarmış vergi dairesi ile ve 1,5ay sürer diyorlar. Normal midir sizce?

edit: imla

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son düzenleme:
MuBi..hocam bahsettiğin sanırsam yazışma??...emekliliğe dair yazın raporun tamamsa istenmemesi lazım ama sanırsam eksik bir evrak yüzünden uzadı hocam senin iş??

Vergi indirimi bakanlıktan, vergi dairesine geldi. Elden teslim aldım ve sgk ya gittim. Emeklilik işlemlerini başlatmak istediğimi belirttim, Maliye ile yazışma yapılacağını söylediler. Vergi indirimi yazısını ve emeklilik talebi dilekçesini aldılar. Yazı zaten maliyeden geliyor neyi yazışacaklar anlamadım.

deathless

Eksiklik yok hocam, ama yoğun dönemdeyim çok da üzerine düşmedim. Var bir saçmalık, hayırlısı bakalım

@MuBi
Olağan dışı bir durum yok merak etmeyin.
Vergi indiriminiz konusunda sizin verdiğiniz evrakla işlem yapılmaz, o sadece bilgi amaçlı. Vergi dairesine teyit ettirmek için yazışma rutin bir işlem, vergi indirimi ile erken emeklilik işlemlerinin hepsinde yapılır.
Bir yazışma için 1,5 ay sanmam artık o kadar süre pek beklenmiyor.

MuBi

Bu yazışmalar büyük kentlerde uzun sürüyor. Mesela benim müracaatım SGK işlemleri dahil bu süre toplamda 2,5 ay sürmüştü.

Ufukalp 08.11.2019da başvurdum 12.12 ye kadar gelen evrak beklemede ibaresi vardı. 12.12 de giden evrak kayıtlı ibaresi de çıktı. Halen de bir gelişme yok. Beklemekten başka çare yok... Teşekkürler, içim rahatladı

Yanlış yere yazmışım...

Teşekkürler hozgul

MuBi

emeklilik işlemlerini DYS Evrak Takibinden değil de e devletten 4A Emekllik Kaydı/4A Ödeme Bilgileri / 4A Aylık Bilgileri başlıklarıyla takip edersen daha iyi bir sonuçla karşılaşırsın. DYS Çok yavaş işleyen bir site.. eğer ki dys ye kalsak ben hala emeklilik için bekliyo oluyorum :)

HakanEs26

Ama ne garip ki 170'İ arayıp emeklilik başvurusu hakkında bilgi almak istediğinizde size DYS'den bakıp söylüyor görevli.
Bu durum da tuhaf. Detayları görevli bilmiyor.

AhmetGS17

Evet bende sizin dediğiniz gibi 170 den bilgi ve teyid için aradığımda dys den takibi sağlamamı söylediler. Ama buradaki bilgiler ışığında e-devlet üzerinde takibi daha hızlı ve sağlıklı oluyor. DYS ye düşene kadar e-devlette belirttiğim seçeneklere daha çabuk bilgi düşüyor arkadaşlar ki ben böyle bilgiye eriştim kimseyi de aramama gerke kalmadı :)

HakanEs26

Sanıyorum ben daha o aşamaya gelemedim. e-devletten "emeklilik kaydı sorgulama" ekranına geldiğimde "Sisteme kayıtlı 4A Emeklilik bilginiz bulunmuyor." diye hata veriyor.

ama bu bana anormal gelmiyor, çünkü benden aldıkları dilekçe henüz "emekli olmak istiyorum" demiyor, "emekli olmama mani bir durum var mı yok mu tarafıma bildirin" diyor.

benim için de önemli bir konuda şu; emeklilik dilekçesini vermeden önce 1997-2000 yılları arasında yatan ssk primlerim başkası adına yatmış, zamanında düzelttirmiştim ama online sisteme geçerken tekrar düzelttirme ve hesabıma aktarma işlemlerini yapmam lazım.

Hemn bir güncelleme yapayım, sabah işe giderken posta Kutusunda bir şey fark ettim... Bu haber gelmiş, yaşlılık aylığı bağlan azına hak kazandınız diyor 🤟🏻 şimdi sıra emeklilik müracaatı yapmakta.

Bugün iş yerimden çıkışımı aldım, yarın sabah sgk ya emeklilik başvurusu yapmaya...

Ufukalp HakanEs26 hozgul deathless

emeklilik için başvurumu bugün sabah yaptım. giderken yanımda SGK-038 Kodlu sgk sitesinden indirmiş olduğum "GELİR / AYLIK / ÖDENEK TALEP BELGESİ" ni de doldurdum. ama bu belge üzerinde herkesin sürekli uyarıda bulunduğu "BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER" diye bir yer bulunmuyordu. SGK da da doldursam bu belgeyi böyle bir kısım yok. E-devletten yapılan başvuru sayfasında ise var. Memur (çok bilgili olduğunu düşünmüyorum) nüfustan görünür eş/çocuk/anababa durumu dedi. sizce ne yapmalıyım?

MuBi
Eskiden tahsis talep formlarında o bölüm vardı, demek ki kaldırıldı.
Memurun dediği doğru olabilir.
Vergi indirimi yazısı verdiğimiz halde buna güvenmeyip vergi dairesinden teyit ettiren SGK'nın bu konuda sadece beyan ile hareket etmesi zaten düşünülemez.
Nüfus kayıt bilgileri şu anda bir çok kurumun sistemi ile paylaşılmaktadır.
Yine de yazdıklarım sadece benim fikrim, kesin olarak iddia etmiyorum.

Aynen, işin en kötü yanı kimsenin de bir konu hakkında net bilgi sahibi olmaması. Bu nedenle emeklilik danışmanlığı diye bir iş dalı türemiş. Aslında sgk emeklilik servisinde rehberlik birimi var ve her soruya yanıt verebilecek donanıma sahip olmak durumundalar. Yine memurun dediğine göre dys da bilgilerin geç gitmesi veya gitmemesi insan kaynaklı bir sorun değil, direkt yazılım değişikliğinden kaynaklıymış. "eskiden her hareket anında düşüyordu, şimdi takipçi vatandaş telefonla resmen taciz ediyor" diyor.

Bekleyen dileyen herkese olur umarım.

Ufuk abiye katılıyorum eskiden tahsis talep formlarında o bölüm vardı. Ama formları güncelleme yapmış olabilirler.
MuBi umarım tez zamanda sonuçlanır işlemlerin..

Merhaba, bir konu hakkında danışmak istiyorum. Siz işyerinizden ilk sgk'ya başvuru aşamasındayken ayrılmadınız da emeklilik onaylanınca mı ayrıldınız? Daha önce okuduğum durumlarda sgk ya vergi dairesi kağıdı ile gidince iştende ayrılmış olmak gerekiyor gibi hatırlıyorum. Bu durumda emeklilik için başvururken emekli aylığına hak kazandınız yazısı gelrne kadar çalışmaya devam edebiliyormuyuz. Tşk

Fremen

Sonradan Okuyacak olanlara da rehber olması amacı ile madde madde yazıyorum.

Özel Sektör - SGK lı çalışan - Engel Raporu ile erken emeklilik sürecim.

1- Vergi dairesine gittim ve vergi indirim talebinde bulundum. Mayıs 2019
2- Vergi dairesi istediğim hastaneye sevk etti. Mayıs 2019
3- Hastane Sağlık Kurulu için Randevu aldım, Toplam da 12+2 bölüme muayene oldum.
4- Sağlık Kurulu (Heyet) Toplantısı şansıma 2 gün sonra yapıldı. Ve 2 hafta sonra %40+ engelli raporumu aldım.
5- Ankara da yaşadığımdan elden Ankara vergi dairesi engelli servisine elden (Tüm raporlarım (epikriz vs) ilaç alım dökümlerim vs., heyet raporu çıktısı dahil 29.05.2019 da teslim ettim
6- Araya şeker bayramının girmesi ile belgelerim Maliye Bakanlığı sağlık kurulunun eline 10.06.2019 tarihinde ulaştı.
7- 1 Kasım tarihinde kurul onayından süresiz olarak onaylanmış ve vergi dairesine gönderilmiş.
8- 4 kasım da vergi dairesi memura yönlendirdi ve 5 kasım da imzalandı. 6 kasım da ben VERGİ İNDİRİMİ HAK ettiğime dair yazıyı elden teslim aldım.
9- 08.11.2019 Tarihinde SGKya Emekli olabilir miyim/kıdem tazminatı alabilir miyim diye dilekçe verdim.
10- 12.12.2019 tarihinde olumlu sonuç içeren yazı yazılmış, 13.12.2019 tarihinde postaya verilmiş, 19.12.2019 tarihinde posta kutumdan aldım…
11- 24.12.2019 sgkdan gelen yazıyı iş yerime verdim, tüm haklarımı talep ederek çıkışımı aldım.
12- 25.12.2019 bugün sabah sgk ya emekli/yaşlılık aylığımın bağlanması için dilekçemi teslim ettim.

Artık 10-15 gün içinde bağlanacak maaş bilgisini öğreniyor olurum ve toplam 8 ay süren bu kovalamacanın sonuna ulaşmış olurum diye umut ediyorum.

Çok teşekkür ederim, mükemmel açıklamanız için.

@Fremen
Emeklilik başvurusu için kesinlikle işten çıkış yapmış olmak şart.
@MuBi arkadaşımız SGK'ya direkt emeklilik başvurusu yapmamış, önce emekli olabilir belgesi talep etmiş.
Zaten şartların oluşmuş olduğu, hemen emekli olabileceği sonucu çıkınca işyerinden çıkış alıp bu sefer emeklilik için başvurmuş.

Fremen BEYTULLAH1907

Bende Sıralayım :

İlk önce bağlı bulunduğum SGK İl Müdürlüğüne Gidip günlerimi toplattım ve ne zaman emekli olacağımı sordum.

Birim memuru şu gün ve şu yılınız dolduğu için emekli olabilirsiniz dedi ve bende emekli olabilir adında verilen kağıdı talep ettim . 1 gün sonra tekrar gidip kağıdımı aldım.

Daha sonra iş yerime gelip emekli olacağımı söyleyip aldığım kağıdı vererek emekliliğe istinaden işime son verilmesini talep ettim ( Tabi tüm haklarımı alarak )

Daha sonra tekrar SGK ya gidip tahsis velgesi doldurarak ( Raporun aslı gibidirini ve Vergi indirimi fotokopimle ) başvuruda bulundum.

İşyerim İstanbula bağlı olduğu için Vergi dairesi ile yazışmalar biraz uzun sürdü ( 1 ay ).

1 hafta içerisinde de eve postalanan emekliliğe hak kazandığım ve aylık zamanı ile ne kadar ücret bağlandığı ile ilgili evrak evime ulaştı.

17 Nisan 2019 tarihi ile emekli olarak ilk maaşımı ve toplu yatan paramı aldım.

Müraacat tarihimde işten çıkış tarihim 31 ocak 2018 di. ( Benim işlemler biraz uzun sürdü ve toplu 3 aylık birikmiş ile birlikte 1 emekli maaşı aldım )

Umarım açıklamam yararlı olur diğer arkadaşlara.

Üst Alt