Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Emeklilik sebebiyle iş akdim sona ererse kıdem tazminatı alabilir miyim?
[FONT=sans-serif]tabii alırsınız. vergi indirimi alıp sgk ya gidin. emekli olur yazısını alıp işyerinize verin. 14. maddeden çıkış yapacaklar.tazminat alacaksınız.[/FONT]
[FONT=sans-serif]14- Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması[/FONT]
Vergi indirimi almanıza müteakip sgk dan emekli olabileceğinize dair yazı talep edin , sgk dan alacağınız emeklilik yazısı ile işyerine emeklilikden dolayı ayrılmak istediğinizi söyleyin, kıdem tazminatı ve içeride bulunan yıllık izinlerinizin parasını alırsınız ihbar tazminatı alamazsınız. iyi günler.
Merhaba ben birsey daha soracaktım .engelli raporu aldim yüzde 50 2 yıl süreli vergi indirimden evrakları gönderdim daha gelmedi emekli olursam ne kadar maaş baglanir teşekkür ederim
Merhaba, vergi indirimiyle emeklilikte kıdem tazminatı tamam da bankadan emeklilikte banka sandığından da bir ücret alınıyor mu? bankadan emekli meslektaşlarımızdan veya banka sandığına tabi emeklilik mevzuatından bilgisi olan arkadaşlarımızdan cevap bekliyorum. Teşekkürler...
Ben de bu arada bir şey sorayım. Böyle bir durumda emekli olmak istersem;
1- Yıllık sözleşmemin bitimini beklemeden emekli olabilir miyim?
2- Sözleşme bitimi olmasa da, ihbar süremi dolurmak zorunda mıyım? Mesela normalde sözleşmem bitmeden önce ayrılmak istersem 8 haftalık ihbar sürem var benim. Bu süre kadar çalışmazsam benden 2 aylık maaş alırlar. Emekli olmak için dilekçe verdiğimde de bu 8 haftayı çalışmak zorundamıyım yoksa hemen emekliye ayrılabilir miyim?
1. sorunuzun cevabı için net bir bilgim yok. sözleşme şartları önemli tabii.sonradan çıkan bir durum olduğundan ve engelli raporunuz bulunduğundan bir sorun yaratacağını zannetmiyorum.
2- sorunuzun cevabı içinde net bilgim yok. yanlış bilgilendirmek istemem sizi. ama çalışmanız gerekmez diye düşünüyorum. çünkü engelli raporunuz var.
Teşekkür ederim Özgür bey. Sözleşme şartlarım, normal bir işten ayrılma durumunda 8 haftalık ihbar süresini karşılıklı olarak şart koşuyor 3 yıl ve üzeri çalışanlar için. Ama işin içine emeklilik girince ne olacağını şimdiye kadar sorduğum kimse bilemedi.
Hayırlısı bakalım, acelem yok nasıl olsa
@ozgurmeric74
Erdoğan bey merhaba, emeklilik sebebiyle ayrılmada ihbar öneli aranmaz SGK dan emekli olabilir yazınızı aldıktan sonra istediğiniz tarih de emeklilik için başvurup ayrılabilirsiniz. ayrıca sözleşme maddeleri önemlidir görmeden birşey denilmez fakat iş sözleşmelerinde genellikle emekli durumu sözkonusu olduğunda sözleşme bitim tarihi aranmaz ama yine de şayet sözleşmenizi özelden gönderme şansınız var ise inceleyip dönüş yapabilirim. iyi günler.
Esasen ihbar öneli özelinde ve bu konuda Yargıtay'ın verdiği karar (7. Hukuk Dairesi 2014/10429 E. , 2014/18740 K.) çok açık: "İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez."
Ancak genel temayül ve uygulama bu yönde değil. Genellikle ihbar önelinin karşılıklı olması gerektiği savunulmakta ve buna uyulmaması durumunda ihbar öneli kadar tutarın kıdem tazminatından kesilmesi söz konusu olmaktadır. Bu size bahsettiğim kararı işverene göstererek buna uyulmak zorunda olmadığınız konusunda ikna etmenizi önerebilirim. Aksi halde sürecin sulh ile çözülememesi durumunda bir kesinti yapılacağı ve işin mahkemede sonuçlanacağı gerçeği de düşünülmelidir.
@karizmatikmen Çok teşekkür ederim yardım teklifiniz için. Yakın zamanda emeklilik düşünmediğim için acelem yok. Eksik olmayın
@hozgul Teşekkür ederim Hakan bey. Üniversite malum çok büyük bir kurum. Genelde karşılıklı hakkaniyet dairesinde işleri yürütmeye dikkat ediyorlar. Öte yandan şöyle bir örnek de oldu; sözleşme bitiminden önce işten ayrılmak isteyen (başka şehire taşınma sebebiyle) bir okutman arkadaşımız yeni başlayan öğretim yılına o şehirde yetişmek istediğinden ihbar süresi kadar çalışmak istemedi. Bunun üzerine söz konusu süre karşılığı okula tazminat ödedi. İki taraf da durumdan memnundu, bir anlaşmazlık olmadı.
Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim, Rabbim inşaallah o vakit geldiğinde sulh ile bu meseleleri halletmek nasip eder.