Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatını ne zaman alabilirim?

SMS 79

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba, nasip olursa aralık ayında emekliliği hak ediyorum. Aklıma takılan bir konu için sizden bilgilerinizi rica ederim.

17 yıldır aynı iş yerindeyim. SGK, vergi indirim belgesini kontrol etmeden, sadece gün ve yıl sayıma bakarak kıdem tazminatı alır ya da emeklilik başvurusu yapabilir diye bir yazı verir mi acaba?

Sigorta girişim 1999 ağustos öncesi olmadığı için 15 yıl çalışmaya bağlı verilen tazminat alır yazısını hak etmiyorum diye biliyorum.

Kafama takılan nokta; sgk kendi iç onay sürecini tamamlamadan yazı vermeyeceği için ben iş yerimden kıdem tazminatını hangi belge ile talep edeceğim. Emekli olduktan sonra mı talep edeceğim konusu karıştı bende.

SMS 79

Süreç şöyle çalışmakta:

SGK'ya emekli olup olamayacağınıza dair başvuru yapıp yazı alıyorsunuz. Yazıyı size verirken engellilik durumunuz, vergi indiriminiz sistemde gözükmektedir. O yazıyı alıp işverenenize veriyorsunuz. İşveren de emeklilik sebebiyle iş çıkışınızı yapıyor ve tazminatınızı alabiliyorsunuz. İşveren çıkışınızı yapınca bu sefer SGK'ya yaşlılık aylığı bağlanması için müracaat ediyorsunuz.

SGK vergi dairesine yazı yazıyor ve vergi indirime esas olan raporu sorguluyor. Vergi dairesinden yanıt gelince emekli aylığınız bağlanmış oluyor. Bu süreç ilden ile değişebilmekte. En az 45, en çok 90 günde sonuçlanıyor ve aylıklarınızı toplu olarak alıyorsunuz.

Emeklilik müracaatınızı ay sonuna denk getirmeniz önemlidir. Yani 25-30 arası yapın. Böylelikle ay kaybınız olmaz.

hozgul

Hakan bey, emeklilik süreciyle ilgili bir sorum var. Emeklilik için iş yerine istifamızı verdiğimizde, ihbar süresine uymak zorundamıyız? Mesela bizim iş yeri 3 yıldan fazla süredir çalışanlara istifa etmeleri durumunda 8 haftalık ihbar süresini şart koşuyor. Yani o süreyi doldurmadan iş yerinden ayrılmasına müsade etmiyor. Acaba bu şart emeklilik için istifa etme durumunda da geçerli midir? Yoksa SGK'dan emekliliği hak ettiğimiz yazısını iş yerine getirdiğimiz andan itibaren çıkışımızı alabilir miyiz?

Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim.

Erdogan Er

Esasen ihbar öneli özelinde ve bu konuda Yargıtay'ın verdiği karar (7. Hukuk Dairesi 2014/10429 E. , 2014/18740 K.) çok açık: "İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez."

Ancak genel temayül ve uygulama bu yönde değil. Genellikle ihbar önelinin karşılıklı olması gerektiği savunulmakta ve buna uyulmaması durumunda ihbar öneli kadar tutarın kıdem tazminatından kesilmesi söz konusu olmaktadır. Bu size bahsettiğim kararı işverene göstererek buna uyulmak zorunda olmadığınız konusunda ikna etmenizi önerebilirim. Aksi halde sürecin sulh ile çözülememesi durumunda bir kesinti yapılacağı ve işin mahkemede sonuçlanacağı gerçeği de düşünülmelidir.

Çalıştığınız yer kurumsal bir yer ise, hukuk müşavirleri ile görüşmeniz yararlı olabilir.

Çok selamlar,

hozgul

Ve aleyküm selam. Çok teşekkür ederim Hakan bey. Çalıştığım yer özel bir vakıf üniversitesi ve evet mali / hukuk müşavirlerimiz, avukatımız var. Genelde bu işi sulh ile halletme taraftarılar ama "vakıf! hakkını da yememek lazım" şeklinde düşünürler..

Esen kalın :)

Hakan Bey merhaba, cevabınız için teşekkür ederim.

"engellilik durumunuz, vergi indiriminiz sistemde gözükmektedir" bu bilgileri dediğinizi gibi SGK gerçekten görebiliyor ise bir sıkıntı olmaz diye anlıyorum.

Erdogan Er
Emeklilik için istifa etmeyin.
İstifa etmeniz durumunda hiçbir hak talep edemezsiniz.
İlk sigortalılık başlangıcınız 08.09.1999 tarihinden önce ise,bağlı olduğunuz SGK ya başvurup 15 Yıl 3600 günü doldurduğunuza dair yazı alın.
Bu yazıyı işverene vererek,Kıdem tazminatınızı ve varsa yıllık izin ücretinizi alarak ayrılabilirsiniz.

SMS 79
Siz SGK'nın emekli olabilir yazısını beklemek zorundasınız.

BuTcHeR

Engelli emekliliği (erken yaşlılık emekliliği) için iş yerinden ayrılmak istediğimde kıdem tazminatı mı alamaz mıyım? Ben istifa derken bunu kastedmiştim?

Emeklilik için işten ayrıacaksınız,mutlaka SGK dan emekli olabileceğinizi belirten bir yazı ile işverene başvurmanız gerekir.
İstifa ettiğinizde tazminat konusunda hiçbir hak iddaa edemezsiniz.

SMS 79

Sistemde görüyorlar ama illa vergi dairesine yazı gönderip teyit alıyorlar.

BuTcHeR

SGK'nın emekli olabilir yazısını beklemek zorunda olduğumuz süre ne kadar acaba? SGK'nın emekli olabilir yazısını almak için işten ayrılmış olmak ve tahsis talebinde bulunulmuş olması gerekmez mi?

Benim aslen, hozgul dediği gibi işten ayrılmadan önce SGK ya gittiğinde vergi indirimi sistemde görünüyor ve gün yıl olarak baktıklarında şartlarda tamam ise emeklilik başvurusu yapabilir yazısı almam lazım. O zaman yazıyı iş yerine verir ve hemen kıdem tazminatını alabilirim. Normal süreçte de böyle olması gerekmez mi?

Selamlar

"SGK'nın emekli olabilir yazısını almak için işten ayrılmış olmak ve tahsis talebinde bulunulmuş olması gerekmez mi?"

Hayir, gerekmiyor. Benim gunum 2015'te dolmustu ama hala calisiyordum; vergi indirimim onaylandigi gun (02.01.2017) sgk'ya "Ne zaman Emekli olabilirim" diye basvurumu yaptim. İki ay sonra "Emekli olabilirsiniz ve kidem tazminati alabilirsiniz" yazisi geldi. Daha emekli olmadim ama ne zaman istersem isyerine bu kagidi verip emekli olabilirim.

aesacus

Merhaba Gökhan bey,

SGK'dan aldığınız elinizdeki yazının herhangi bir geçerlilik tarihi var mı? Mesela 1 sene geçerli sonrasında yeniden almak gereli gibi?

Teşekkürler

arkadas ben patrona emeklı oluyorum dedım....sasırdı yasım genc yaaa ....muhasebeyı cagırdı....durum ne dedı ...arkadaş emeklı oluyor cıkışı ve tazmınatını vermemız gerek dedı....patron bana devam etcenmı calışmaya dedı bende 2 hafta calışamayacagımı soyledım...cıkışımı dun yaptı ...bugun tazmınatımu aldım....aralık 1 ı gıbı tekrar iş bası yapacam aynı yere malum 12 yıldır aynı yerdeyım...rahat ve huzurluyum...sukur ler olsun

cookk teşekkur ederım..hepımıze hayırlı olsun.....demek istedıgım muhasebeya vve patrona soyledınmı sorun hal oluyor....evrak pesınde koşmadım....bıde ısteyen var...o zaman almak zorundayızzz

@ aesacus

Size iki ay sonra "Emekli olabilirsiniz ve kidem tazminati alabilirsiniz" yazisi gelmiş.
hozgul ise yazıyı size verirken engellilik durumunuz, vergi indiriminiz sistemde gözükmektedir. hemen alabilirsiniz diyor.

Demek ki sgk müdürlüklerine göre bu süreç de değişiyor.

Erdogan Er

Geçerlilik tarihi yok. Bu evrak hem size gonderiliyor hemde sgk'da dosyaniza konuluyor. Ne zaman kullanmak isterseniz kullanilabiliyor.

SMS 79

Onu ilk dilekce verdigimde sordum SGK calisanina. Vergi dairesi sorgulama sisteminde (http://www.avdb.gov.tr/evissorgu/index.php) gozukuyor vergi indirirmim; oradan mi bakiyorsunuz diye. Onlarda oranin resmi olmadigini, resmi yaziyla vergi dairesi mudurlugune soruldugunu soylediler. O yuzden 2 ay surdu benimki. 2017 basindaydi bu islem. Belki simdi online olmustur.

Merhaba SGK dan emekli olabilir yazısı almak için bizim sgk ya vereceğimiz dilekçe matbu bir evrakmıdır, sgk dan mı tedarik edebiliriz AVDB - EVİS burdan sorgulama yaptım hiç bir sorgulama sonucu çıkmadı neden olabilir. Teşekkürler...

emir79
Matbu evrak. Ben SGK'ya gidip doudurdum, evrak birimine verdim.

Burasi Ankara Vergi Dairesi icin adres. Siz hangi ilden basvurdunuz?

çanakkalede ikamet ederken almıştım şuan samsunda oturuyorum..

Üst Alt