Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Emeklilik süremi beklemek için işimden ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim?

enderaktif

Üye
Konular
25
Reaksiyonlar
0
İyi haftalar tüm arkadaslarım ve Yönetmenimiz,

Daha önce bir sorum üzerine gerekli cevapları sizden almıştım.

Sorum şuydu %65 özürlü kadrosundayım ve aralıksız 1996 yılından beri aktif görevime devam ediyorum..Ne zaman emekli olabilirim (Cevap 16 yıl 4 ay)

Şimdi ise tamı tamına 4.410 günüm ve 12 yıl 3 ay oldu.Günüm dolmasına rağmen 4 yıl 1 ay gibi bir zamanım kalıyor emekli olmama..

Sorum: Eğer ben kendi isteğimle işimden ayrılırsam tazminat, ihbar,... vb. haklardan hangilerini alabilirim? (Günüm dolduğu için)Ve 4 yıl 1 ay sonra maasa bağlanabilir miyimm.

Yardımlarınızı bekliyorum.Çok ama çok tesekkür ederim...

biraz daha net bilgi vere bilirmisiniz 1996 yılın da mı ssk lı oldunuz yoksa daha önceden mi ssk girişiniz var iş yerinden kendi isteginizle ayrılırsanız hiç bir yasal haklarınızı alamassınız fakat emeklilik sürenizi doldurupta emekli olmak isterseniz haklarınız iş verence ödenir birde yaşınızı beklemiyeceksiniz gününüz dolduysa emekli olabilirsiniz biraz daha geniş bilgi verirseniz arkadaşlar yardımcı olurlar

Kendi isteğinizle ayrılırsanız hiç bir şey alamazsınız. Sadece günü geldiğinde emekli olup emekli maaşı alabilirsiniz

Gün yönünden hizmetiniz dolduysa ve sadece yaş açısından emekliliğinizi bekliyorsanız şayet;
Bağlı olduğunuz Kuruma bir dilekçe yazarak emekliliğinizi hesaplatın ve -söylediğiniz gibi- yaş beklemeniz söz konusuyla Kurumdan bir yazı alarak (içeriği; gün yönünden hizmetinizin dolduğu yaş yönünden beklenmesi gerektiği) işvereninize veriniz. Ve işvereniniz sizi emeklilik talebiyle işten çıkaracak ve aynı zamanda kıdem tazminatınızı ödemek zorundadır. Ama yaşınızı beklemek için erken işten ayrılacağınızdan daha az kıdem tazminatı alırsınız. Yani yaş dolması için beklediğiniz sürelerde çalışmadığınız için haliyle çalışmadığınız yılların kıdem tazminatı hesaplanmaz.

2. basamakta olduğum (%65 özür durumu) daha önce Bülent Bey tarafından tarafıma iletildi.
Sigortam 87 yılında meslek Lisesine giderken başlatıldı ama fiili çalışma hayatına 96 yılında başladım.Yanlışsam düzeltin Staj kapsam dışında kaldığından 96 baz alınıyor.
Emekli olabilmem için 3760 gün gibi sigortamın yatmış olması ve 16 yıl 4 ayımın dolmuş olması gerekiyormuş.
Benim gün olarak 4400 yatan sigortam 13 yılım var yani daha 3 yıl 4 ayım kalıyor

Sorum:emekli olurken ay alınırmı kasım 96 girişliyim veya 96+16 yıl 4 ay deyip 2012 nisanayımı ? yoksa (kasım 96+kasım 2012+4ay mı geçerlidir.)

Asıl sorum ise yukarıda belirttiğim gibi gerekli günüm yatmış işimden ayrılırsam tazminat alırmıyım.Bülent Bey hiç bir hak iddaa edemezsin dediniz.Peki ben ayrılırsam geriye dönük yatan sigortam üzerinde hak iddaa edemiycemmi?

Teşekkür ederim...

1)Ay baz alınır.Emekliliğiniz hesaplanırken kasım ayının hangi gününde işe başlamışsanız o aya 4 ay ekleyip daha sonra 16 yıl ekleyeceksiniz.Burda günde önemli.
2)Emekliliğiniz geldiğinde SSK ya gidip emekliliğinizi hak ettiğinize dair belge alırsınız ve onu kurumunuza ibraz edersiniz.Eğer kurum sizi emekliliğe ayırırsa tazminat ve diğer haklarınızı alabilir aksi takdirde sizin ayrılmanız durumunda bu haklardan mahrum kalırsınız.
3)Gereken prim gününüz yatmışsa bile, sizin ayrılmanız durumunda tazminat alamazsınız.

[FONT=Arial]Bir SGK UZMANI;[/FONT]
[FONT=Arial]"Daha önceki yazılarımızda,kıdem tazminatının hangi hallerde alınacağını açıklamıştım. Bunlardan biri,emekliye hak kazandığı halde yaşının küçük olması nedeniyle istenilen yaş düzeyine gelmesi için beklemekte olan sigortalılara kıdem tazminatının ödenmesi durumudur. Örnek:sigorta başlangıç tarihi27 Mayıs 1982 ve doğum tarihi 24 Nisan 1964 olan bir sigortalı 25 yıllık hizmet süresini 27 Mayıs 2007 tarihinde doldurmaktadır.Bu sure içerisinde 5150 gün prim ödemesi bulunan sigortalımız 24 Nisan 1964 doğumlu olduğundan 47 yaşını dolduracağı 2009 yılının 27 Mayısını beklemesi gerekecektir.İşte böyle durumlarda sigortalı 25 yılını doldurduğu 27 Mayıs 2007 yılında çalışmakta olduğu işyerinden ayrılarak “KIDDEM TAZMİNATI” almaya hak kazanmaktadır.Emekli maaşı ise 47 yaşını dolduracağı 2009 yılında bağlanacaktır. Ancak SSK Genel Müdürlüğünün bu konu ile ilgili 12/99 sayılı genelgesi olmasına rağmen bazı sigorta müdürlükleri “KIDEMTAZMİNATI YAZISI” vermekten imtina etmekte ve sigortalıların mağduriyetlerine neden olduklarını duymaktayız KIDEM TAZMİNATININ VERİLMESİ ENGELLENİRSE 1475 Sayılı İK’nun yürürlükte olan tek maddesi “KIDEM TAZMİNATI” başlıklı maddesidir. Buna göre,506 sayılı kanunun geçici 81.maddesinde yazılı,”YAŞ HARİÇ”diger şartları tamamlayanlara kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılma hakkı verilmiştir.. Buna uymayan,yani bu durumda bulunan sigortalılara “KIDEM TAZMİNATI YAZISI” vermeyen sigorta müdürlüklerine karşı dava açılmış ve kazanılmıştır. Emekli olma koşullarını yerine getiren ancak yaşını bekleyecek olan bir sigortalı çalışmakta olduğu işyerinden kendi isteğiyle ayrılmıştır.Kıdem tazminatı yazısı almak için sigorta müdürlüğüne baş vurmuş ancak bu yazı kendisine verilmemiştir..Bunun üzerine mahkemeye başvuran sigortalı davayı kazanmıştır. Yargıtay’ın10 hukuk dairesince 2004/2111 Esas ve 2004/4700 Karar sayılı,25-5-2004 günü Manisa İş Mahkemesinin 2003/143 Esas ve 2004/15 sayılı ve 09-02-2004 tarihli kararını aynen onamıştır. Sonuç olarak,”YAŞINI “ bekleyen sigortalıya “KIDEM TAZMİNATI” ödenmelidir." diyor.[/FONT]

Üst Alt